Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Ρεκτιφιέ” ανάπτυξης: Η έμφαση Τσίπρα στην πραγματική οικονομία

“Ρεκτιφιέ” ανάπτυξης: Η έμφαση Τσίπρα στην πραγματική οικονομία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την έμφασή του στην στροφή στην πραγματική οικονομία, τις επενδύσεις και την επίτευξη του προαναγγελθέντος στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης μπορεί να διαβάσει κανείς πίσω από τις “γραμμές” του ανασχηματισμού του Αλέξη Τσίπρα.

Ήδη, τρεις μέρες πριν την ανακοίνωση των αποφάσεών του ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαναλάμβανε από το βήμα της Ευρωαραβικής Συνόδου πως “πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στο υπουργείο Οικονομίας απ΄ ό,τι στο Οικονομικών”.

Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται και η πρόθεση του πρωθυπουργού αφού κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση να πέσει όλο το βάρος της κυβέρνησης σε όλα τα αναπτυξιακά χαρτοφυλάκια που υπάγονται ευρύτερα στο υπουργείο Οικονομίας (Ναυτιλία, τουρισμός, εξαγωγές, επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις, κοινοτικά κονδύλια, κατασκευές).

Η πρόθεση αυτή αποτυπώνεται με ξεκάθαρο τρόπο στις επιλογές που ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, για να πάρουμε την απαραίτητη ώθηση, προκειμένου να διανύσουμε τα τελευταία κρίσιμα μέτρα ενός μαραθωνίου που όμως ο τερματισμός του θα μας βγάλει σε ένα ξέφωτο» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Το ξέφωτο της ανάπτυξης που προβλέπεται πολύ υψηλή για το 2017, η οποία όμως για να έλθει «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Πρέπει και εμείς να διορθώσουμε δυσλειτουργίες, να αλλάξουμε νοοτροπίες, να επιταχύνουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η χώρα μας να βγει επιτέλους από αυτή την πολυετή κρίση» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Έγιναν οι απαραίτητες τομές και επιλογές στο κυβερνητικό σχήμα, υπάρχει το στοιχείο της ανανέωσης και ηλικιακά και σε πρόσωπα και σε δομές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι τίμησαν την κυβέρνησή μου και δεν βρίσκονται σήμερα στην ορκωμοσία, όχι γιατί απέτυχαν, αλλά γιατί επιλέχτηκαν απαραίτητες τομές και αλλαγές. Άλλωστε, το έχουμε δηλώσει αυτό από την πρώτη στιγμή, ο καθένας από όποιο μετερίζι δουλεύει για το συλλογικό καλό».

Η… οικονομική ακτινογραφία του ανασχηματισμού

Το βαρυσήμαντο χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας και Ανάπτυξης πηγαίνει στα χέρια ενός διεθνούς κύρους και αναγνώρισης ακαδημαϊκού με διασυνδέσεις τόσο στις αγορές όσο και στους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ, του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Στο πλευρό του παράλληλα, θα έχει με ενισχυμένες αρμοδιότητες τον αναπληρωτή υπουργό, Αλέξη Χαρίτση, με στόχο να βελτιστοποιηθεί στο έπακρο η απορρόφηση και αποτελεσματικότητα στο πεδίο των κοινοτικών κονδυλίων ως κινητήριος μοχλός για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να υπουργοποιήσει τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει κατά καιρούς τόσο από το κόμμα όσο και από το εσωτερικό της απελθούσας κυβέρνησης.

Στο χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας ο πρωθυπουργός επέλεξε να “θωρακίσει” την ολοκλήρωση του προγράμματος με τον Γιώργο Σταθάκη αντί του Πάνου Σκουρλέτη, με στόχο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να μην δημιουργηθούν νέα προσκόμματα από τους δανειστές ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης.

Η αναπληρώτρια μέχρι χθες υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά αναβαθμίστηκε, προκειμένου να δοθεί ακόμα περισσότερο βάρος στην “ατμομηχανή” της ελληνικής οικονομίας που ήδη το 2015 και το 2016 σημειώνει ιστορικά υψηλά.

Η καυτή “πατάτα” των εργασιακών πέρασε στα χέρια της μόλις 31 ετών αλλά ψημένης από τις διαρκείς διαπραγματεύσεις ως στενότατη συνεργάτιδα του Γιώργου Κατρούγκαλου, Έφης Αχτσίογλου.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην υπουργοποίηση του μέχρι πρότινος οικονομικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Λιάκου, ο οποίος επωμίζεται το βάρος της διαρκούς παρακολούθησης και συντονισμού του προγράμματος και των διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο ατύπως έκανε ούτως ή άλλως, ειδικά μετά την απομάκρυση του Γιάνη Βαρουφάκη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Reuters: Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας δεν έχει μεταφραστεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...