Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Και πάλι… φίλοι: Το παρασκήνιο Τσίπρα – Φίλη και το πλάνο αντεπίθεσης

Και πάλι… φίλοι: Το παρασκήνιο Τσίπρα – Φίλη και το πλάνο αντεπίθεσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στους τρεις άμεσους στόχους της κυβέρνησης στο προσεχές διάστημα επικεντρώθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου το βράδυ της Τρίτης.

Το ανώτατο κομματικό όργανο, το οποίο συνεδρίαση υπό τον Αλέξη Τσίπρα στη σκιά του ανασχηματισμού, έθεσε επί τάπητος τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, το χρέος σε συνάρτηση με την επικείμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα και τη συγκρότηση του ΕΣΡ στην αυριανή Διάσκεψη των Προέδρων.

Απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το χρέος και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι σαφές πως θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο συναίνεσης προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα την Πέμπτη. «Από εκεί και πέρα βλέπουμε», ήταν η απάντηση που δόθηκε σε σχέση με το αν θα κατατεθεί ο νόμος γέφυρα ή θα υπάρχει νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Εξακολουθούν να πιστεύουν πως η πρόσφατη πλειοψηφία των 16 βουλευτών στην προηγούμενη Διάσκεψη έχει μια δυναμική προκειμένου να δώσει ένα θετικό αποτέλεσμα. Για αυτό το λόγο οι επόμενες κινήσεις θα διαμορφωθούν με βάση το κλίμα, τις προτάσεις, αλλά και τις ψήφους που θα καταγραφούν στην συνεδρίαση της Πέμπτης.

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης θα απασχολήσουν και την καθιερωμένη πλέον πρωινή σύσκεψη στην Ηρώδου Αττικού, ενώ ήδη η ατζέντα έχει αρχίσει να γυρνά εκ νέου στις τηλεοπτικές άδειες, δεδομένου ότι όλα τα φώτα πέφτουν και πάλι στην αυριανή, έκτη κατά σειρά Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ειδικά για το θέμα της συγκρότησης της Ανεξάρτητης Αρχής η κυβέρνηση επιμένει στην πίεση προς την ηγεσία της ΝΔ, κρατώντας παρά πόδα τη νομοθετική πρωτοβουλία για το νόμο – γέφυρα.

Από το περιβάλλον του Νίκου Παππά υπογράμμιζαν την Τρίτη πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία πριν την εξάντληση όλων των περιθωρίων για συναίνεση, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υπενθυμίζοντας πως επιστράφηκαν στο ΕΣΡ όλες οι αρμοδιότητες για το διαγωνισμό, κάλεσε εκ νέου τη ΝΔ να ανταποκριθεί στη συνταγματική της υποχρέωση.

Επί του θέματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος τόνισε πως αναζητείται συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από τον κεντρικό στόχο για την πάταξη της διαπλοκής».

«Σε περίπτωση που η ΝΔ επιμείνει, έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς απόλυτης ανομίας και ασυδοσίας» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος, παραπέμποντας τις σχετικές συλλογικές αποφάσεις για νομοθετική πρωτοβουλία στα αρμόδια κομματικά όργανα.

Ο οδικός άξονας του Μαξίμου

Τον οδικό άξονα πάνω στον οποίον κινείται η κυβέρνηση από την επομένη του ανασχηματισμού παρέθεσε εξάλλου και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην επίσημη πρώτη του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη.

Στις τέσσερις άμεσες προτεραιότητες του Μαξίμου βρίσκεται πρωτίστως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τα μηνύματα από το Eurogroup να αποτιμώνται ιδιαίτερα θετικά από την Ηρώδου Αττικού και τα πρώτα δείγματα να αναμένονται στις 14 Νοεμβρίου που επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Και τούτο διότι για πρώτη φορά, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος, εταίροι, μεταξύ των οποίων και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανακοίνωσαν πως στην επόμενη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου θα τεθούν επί τάπητος τα βραχυπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που αποτελεί και τη δεύτερη προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Τρίτο μεγάλο στοίχημα για το Μαξίμου είναι η προσέλκυση επενδύσεων, την οποία σε μεγάλο βαθμό επωμίζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης υπό τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενώ τέταρτο δεν είναι άλλο από τη διαρκή ενασχόληση και τον προσανατολισμό της κυβέρνησης στα ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, για το οποίο για πρώτη φορά συστήνεται σχετικό χαρτοφυλάκιο υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.

Οι τέσσερις αυτοί άξονες εκτιμάται πως μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για την έξοδο από το σπιράλ της κρίσης με ορίζοντα το επόμενο τρίμηνο και παράλληλα σε κοινωνικό επίπεδο να ανατρέψουν το κλίμα, όπως αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, για τις οποίες τόνισε πως η κυβέρνηση τις λαμβάνει υπόψη αλλά ούτε ανεβάζουν ούτε ρίχνουν κυβερνήσεις, επισημαίνοντας με νόημα πως «έχουν παρατηρηθεί αντιφατικά και παράδοξα αποτελέσματα».

Πέφτουν οι τόνοι με τον Φίλη

«Όλα καλά» ήταν το σχόλιο που έκανε ο Νίκος Φίλης βγαίνοντας από το Πολιτικό Συμβούλιο, με αμφότερες τις πλευρές να καθιστούν εμφανές πως στόχος είναι να πέσουν οι τόνοι μετά τις αιχμές που ακολούθησαν τον ανασχηματισμό.

«Δεν υπάρχει κάποιο δικό μας θέμα», απάντησε ο Νίκος Φίλης όταν ρωτήθηκε αν τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα του ανασχηματισμού.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ολιγόλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα –Φίλη χθες στην Κουμουνδούρου, στο περιθώριο του πολιτικού συμβουλίου. Συνάντηση που συνέβαλε στο να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

«Το πότε, ποιος και με ποια στρατηγική θα ανοίξει και θα διαχειριστεί μέτωπα και ρήξεις είναι επίσης προϊόν συλλογικής απόφασης», είχε σημειώσει το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, περνώντας το μήνυμα ότι κανένα συλλογικό όργανο, στο Μαξίμου ή την Κουμουνδούρου, δεν είχε ανάψει «πράσινο φως» για σύγκρουση με την Εκκλησία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

Αντιπαράθεση του Φαραντούρη με τον Πορτοσάλτε στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

Φαραντούρης: «Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί – Η δημοκρατία θα νικήσει»

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...