Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λευκός καπνός για το ΕΣΡ: Επιτέλους προχωρούν οι νόμιμες άδειες

Λευκός καπνός για το ΕΣΡ: Επιτέλους προχωρούν οι νόμιμες άδειες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μετά από πέντε άγονες συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων, η έκτη έμελλε να είναι και η “τυχερή”, αφού ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ανεξάρτητοι Έλληνες συναίνεσαν για τη συγκρότηση του ΕΣΡ με την συνταγματικά απαιτούμενη ευρύτατη πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης.

Η συμφωνία κατέστη εφικτή κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή καθώς εάν η ΝΔ δεν συναινούσε και σήμερα το Μαξίμου εμφανιζόταν έτοιμο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση “γέφυρα” για την προσωρινή εκπομπή των καναλιών μέχρι να δοθούν νόμιμες άδειες, στη βάση του συνταγματικού σκέλους του νόμου Παππά.

Έτσι, η συναίνεση επιτεύχθηκε μετά τις αλλαγές που έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στα πρόσωπα που θα απαρτίσουν το ΕΣΡ και τη ρελάνς του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, ο οποίος τόνισε λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης πως “ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής”.

Πράγματι ο Προέδρος της Βουλής στην έναρξη της συνεδρίασης πρότεινε τον κ.Κουτρομάνο για πρόεδρο του ΕΣΡ και το Ροδόλφο Μορώνη για αντιπρόεδρο. Π. Διαμαντάκου, Β. Καραποστόλης, Ν. Κιάος, Βασίλης Κουφόπουλος, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαριδάκης, τα πρόσωπα που πρότεινε για τις θέσεις των μελών.

Ο κ.Βούτσης σε δηλώσεις του μετά την ψηφοφορία στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ζήτησε αφού πλέον υπάρχει ΕΣΡ: “Να γίνει γρήγορα η διαδικασία. Να υπάρξει ενοίκιο, ρύθμιση και έλεγχος για τις δημόσιες συχνότητες.”

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ Νίκος Παππάς με δήλωση του έθεσε στη διάθεση του νέου ΕΣΡ το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό που αναπτύχθηκε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30ης Αυγούστου, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα ότι θα τα αξιοποιήσει στο νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

“Η επίτευξη συναίνεσης στη διάσκεψη των προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια. Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση. Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός”, τόνισε ο κ.Παππάς, σημειώνοντας:

“Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δε πρέπει να γίνει αδειοδότηση. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια. Κανείς δεν υποστηρίζει οτι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία. Υπάρχει πλέον, και πολιτική βούληση, και ΕΣΡ, και νομοθετικό πλαίσιο και η κατάλληλη εμπειρία.”

Ο κ.Παππάς πρόσθεσε: “Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30/8/2016 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ. Και το ανθρώπινο δυναμικό, και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό, δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο ΕΣΡ επιλέξει.”

Έντονο παρασκήνιο μέχρι το τελικό “ναι” των 4/5

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ επί σειρά συνεδριάσεων αρνούνταν να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, έχοντας στήσει μπλόκο διαρκείας, το οποίο εντάθηκε με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τη διάταξη 2Α του νόμου Παππά, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση την ανέστειλε με νομοθετική ρύθμιση.

Σε θετική κατεύθυνση η δήλωση Παππά, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτίμησε ότι διαμορφώνονται πλέον προϋποθέσεις για να υπάρξει σήμερα συμφωνία.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής Νικος Βούτσης φερόταν αποφασισμένος να δώσει τέλος στο σήριαλ των επαναλαμβανόμενων Διασκέψεων των Προέδρων για τη συγκρότηση ΕΣΡ κάνοντας ένα γενναίο βήμα προς την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Η ντρίμπλα Βούτση με το ΕΣΡ

Τον Αθ. Κουτρομάνο πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά τη διάσκεψη των προέδρων που είναι σε εξέλιξη, ενώ για τη θέση του αντιπροέδρου πρότεινε τον Ροδόλφο Μορώνη.

«Σήμερα είμαστε απολύτως ώριμοι, έχουν απαντηθεί σειρά ζητημάτων που είχαν τεθεί και είμαστε ώριμοι να περάσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης για τη δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης Νίκου Παππά, σύμφωνα με την οποία το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής.

Νωρίτερα, κύκλοι του Ν. Βούτση είχαν μεταφέρει το μήνυμα του προέδρου της Βουλής προς όλες τις κατευθύνσεις, που ξεκαθαρίζει ότι Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με θέμα τη συγκρότηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου θα είναι και η τελευταία.

Η Διάσκεψη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 15.00 αλλά ξεκίνησε λίγο μετά τις 16.30 όπως σημείωναν συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, κρίθηκε αναγκαίο να μετατεθεί αργότερα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις που γίνονται, με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση: Ο Δένδιας μακράν ο δημοφιλέστερος υπουργός – Το «κομματικό» προφίλ των αναποφάσιστων

Προκαλούν οι φιλορώσοι ψευδοαρχαιομακεδόνες – Μιτσκόσκι: «Είναι δικαίωμά μου να αποκαλώ τη χώρα μου όπως θέλω»

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δημιουργεί τις συνθήκες για την υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων της χώρας

Δημοσκόπηση MRB: 26,5% η ΝΔ, 13,1% ο ΣΥΡΙΖΑ – Οι απόψεις για Ράμα και Ερντογάν

Μεϊμαράκης για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: «Δεν είμαστε αφελείς»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...