Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ασκήσεις… αφωνίας της ΝΔ για τα εργασιακά και τις ακραίες αιτιάσεις ΔΝΤ

Ασκήσεις… αφωνίας της ΝΔ για τα εργασιακά και τις ακραίες αιτιάσεις ΔΝΤ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε ασκήσεις αφωνίας αναφορικά με το μείζον ζήτημα των εργασιακών και των ακραίων θέσεων που προτάσσει το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση επιδίδεται η Νέα Δημοκρατία.

Ενδεικτικό είναι ότι η πλήρης απουσία κάποιας σχετικής τοποθέτησης ή ανακοίνωσης από την πλευρά της Πειραιώς επισημαίνεται από πολλούς βουλευτές σε πηγαδάκια στους διαδρόμους της Βουλής.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής μονάχα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων έχει τηρήσει στάση πλήρους ταύτισης με τις θέσεις του ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι στη συνάντηση που είχαν οι εργοδοτικοί φορείς με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, είχε τηρήσει χαμηλό προφίλ, τασσόμενος στην ενιαία γραμμή που είχε αποφασιστεί ενόψει της διαπραγμάτευσης, για να ανασκευάσει με οβιδιακή αλλαγή το ίδιο βράδυ, λειτουργώντας ως πέμπτη φάλαγγα στη διαπραγμάτευση.

Μετά την αποχώρηση των θεσμών και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων εξ αποστάσεως πηγές του υπουργείου Εργασίας έκαναν λόγο ανοιχτά για “χάσμα” κυρίως με το ΔΝΤ.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται τη θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

Για τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση, ενώ η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης.

Αναφορικά με το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει, επίσης, στη θέσπιση του lock out (ανταπεργία). Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητάει επαναφορά του lock out, αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία. Απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης παραμένουν τα εργασιακά, μία σαφής τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αιτιάσεις των πιστωτών και κυρίως του ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεισφέρει σε μία εθνική γραμμή για ένα θέμα που αγγίζει το σύνολο των πολιτών.

Σε κάθε άλλη περίπτωση συνέχιση των ασκήσεων αφωνίας της ΝΔ θα ισοδυναμεί με πλήρη ταύτιση με την ελίτ του ΣΕΒ και τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο ταύτισης του ΣΕΒ με τις θέσεις της Ντέλια Βελκουλέσκου:

– Τάσσονται υπέρ της υπεροχής της επιχειρησιακής σύμβασης έναντι της κλαδικής με πρόσχημα πως εξασφαλίζει την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.

– Σημειώνουν πως στην παρούσα φάση και για κάποια χρόνια ακόμη οι ομαδικές απολύσεις αφορούν περιπτώσεις ζωής και θανάτου ορισμένων παραγωγικών μονάδων.

– Ζητούν να μην υπάρξει περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των «κοινωνικών πλάνων» που θα συνοδεύουν τις μαζικές απολύσεις.

– Εκτιμούν πως η υποχρεωτική διαιτησία είναι θεμελιώδης στρέβλωση και η μονομερής προσφυγή δεν προβλέπεται από τους διεθνείς κανόνες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...