Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Eurogroup για συμφωνία “πακέτο” μετά τον “Εγκέλαδο” του “ΟΧΙ”

Eurogroup για συμφωνία “πακέτο” μετά τον “Εγκέλαδο” του “ΟΧΙ”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην κινούμενη άμμο του ιταλικού “Όχι” στο δημοψήφισμα και της επικείμενης παραίτησης του Ματέο Ρέντσι συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup, όπου θα ανοίξουν τα χαρτιά τους επισήμως τόσο το ΔΝΤ όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ελληνικό πρόγραμμα.

Παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει σε λύση “πακέτο” μέχρι το τέλος του έτους για αξιολόγηση και χρέος, οι αποστάσεις που παραμένουν στη διαπραγμάτευση για εργασιακά και μικρότερες για δημοσιονομικά και ενεργειακά κατεβάζουν τον πήχη για τη σημερινή συνεδρίαση και δείχνουν πως όλα θα κριθούν σε νέο έκτακτο Eurogroup μέσα στο Δεκέμβρη.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει να δει αποκρυσταλλωμένες τις θέσεις όλων των πλευρών, όπως θα αποτυπωθούν στη σημερινή συνεδρίαση, προκειμένου να χαράξει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μέχρι τα Χριστούγεννα.

Πέραν της αξιολόγησης, στο σημερινό Eurogroup θα τεθούν επί τάπητος το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2019 και το ζήτημα του χρέους, το οποίο «εφόσον συμφωνηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που προτείνονται από τον ESM, θα ανοίξει και η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία σχετίζονται άμεσα, είναι άμεσα συνδεδεμένα, με τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019», όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Με το ΔΝΤ μέχρι στιγμής να ζητά πρόσθετα μέτρα για το 2019-2020 ύψους 4,2 δισ. ευρώ, στην κυβέρνηση απορρίτπουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γεγονός που έχει πυροδοτήσει νέα σενάρια εκλογολογίας.

Από το Άμπου Ντάμπι, πάντως, όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός, επανέλαβε πως εκλογές θα γίνουν το 2019, στέλνοντας το μήνυμα πως μονάχα η Ελλάδα αποτελεί εν δυνάμει πυλώνα πολιτικής σταθερότητας για την ερχόμενη τριετία, την ώρα που μετά το ιταλικό “χαστούκι”, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο.

Έτσι, στο Μαξίμου θεωρούν εφικτή μία πολιτική συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, ώστε με τη διευθέτηση του χρέους να ανοίξει η πόρτα για την ποσοτική χαλάρωση και εν συνεχεία για τις αγορές.

“Το κλίμα στην Ευρώπη προϊδεάζεται μια πολιτική συμφωνία ως το τέλος του έτους και τούτο διότι όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν αντέχει η Ευρώπη μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης όταν υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την Ιταλία, όταν υπάρχει προεκλογική χρονιά για πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης και όταν υπάρχει το προσφυγικό” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής στρατηγικής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

DW: Γιατί (δεν) είχε δίκιο ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...