Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προβάρει γραβάτα για το χρέος και τελική συμφωνία – Τα κέρδη και οι παγίδες

Προβάρει γραβάτα για το χρέος και τελική συμφωνία – Τα κέρδη και οι παγίδες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση για το χρέος, η οποία το προσεχές διάστημα θα πυροδοτήσει ντόμινο θετικών εξελίξεων για την οικονομία αλλά και με την εκκρεμότητα δύο βασικών ζητημάτων μεσούσης της δεύτερης αξιολόγησης ξημερώνει η επόμενη μέρα του Eurogroup για την κυβέρνηση.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δείχνει να πηγαίνει λίγες μέρες πιο πίσω, αφού δεν ορίστηκε νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών εντός του 2016 και τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα, με το επόμενο Eurogroup να προσανατολίζεται για μετά τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν το θετικό σοκ που είναι ικανή να δρομολογήσει για την οικονομία η απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, κάνοντας λόγο για “πολύ θετική εξέλιξη” και “σημαντική εθνική επιτυχία”, την ώρα μάλιστα που από την αντιπολίτευση σε πλήρη αντιδιαστολή με την πραγματικότητα επιμένουν σε… εκλογές που θα τα τινάξουν όλα στον αέρα.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπογράμμιζαν σε συνομιλία μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης πως «εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή, τουλάχιστον, 45 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα».

Συγκεκριμένα, η άμεση ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ανοίγει το δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το προσεχές διάστημα (στις αρχές του νέου έτους), γεγονός που αναμένεται να δώσει ανάσα στην πραγματική οικονομία με φθηνό χρήμα στην αγορά.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν από το Μαξίμου στο γεγονός ότι η ρύθμιση του χρέους – βιώσιμου κατά τα λοιπά για την αντιπολίτευση μέχρι πρότινος – ξεκίνησε δίχως πρόσθετα μέτρα και ανταλλάγματα.

Με το μπαλάκι από την πλευρά των θεσμών να πετιέται εκ νέου στην Αθήνα, αφού υλοποιήθηκε η δέσμευση για το χρέος από τη συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στη δεύτερη αξιολόγηση, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να εμφανίζονται αισιόδοξοι τόσο για τα εργασιακά όσο και για τα πρωτογενή πλεονάσματα πέραν του 2018.

Εκεί ωστόσο – ειδικά στα πλεονάσματα – φαίνεται πως κρύβεται η παγίδα, την οποία έχουν επισημάνει στην κυβέρνηση.

ΤΟ ΔΝΤ και το Βερολίνο συνεχίζουν να κινούνται σε δρόμους… παράλληλους αναφορικά με τους στόχους της οικονομίας για μετά το 2018, όταν θα τεθεί επί τάπητος εκ νέου και το χρέος σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, αφού το Βερολίνο μέσω διαρροής έχει θέσει ως απώτατο ορίζοντα το δύσπεπτο 3,5% μέχρι το 2028, με το Ταμείο να εκφράζει εκνευρισμένο σοβαρές ενστάσεις.

Παρόλα αυτά, το ΔΝΤ παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό για το ελληνικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι οι χθεσινές εξελίξεις δείχνουν ότι μάλλον απομακρύνεται – τουλάχιστον μέχρι το 2018 – παρά παραμένει στο πρόγραμμα.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος έσπευσε χθες να βάλει το ΔΝΤ από τώρα μέσα στο «κάδρο» τονίζοντας ότι, «το Ταμείο θα πρέπει να κάνει ένα προκαταρκτικό υπολογισμό με όσα προσφέρουμε τώρα. Μετά το τέλος του προγράμματος θα μπορεί να κάνει μια ολοκληρωμένη έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος», χωρίς να παραλείπει ωστόσο να σημειώσει με νόημα πως “η συμμετοχή του δεν είναι προαπαιτούμενο”…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διεθνή διάσκεψη με κεντρικό θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών ανακοίνωσαν το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» και το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την πατριωτική Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά με τον Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμφώνησε αμαχητί σε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας με την ΕΕ

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...