Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΜΝΙ: Οι Βρυξέλλες ενημέρωσαν τον Τσίπρα ότι δεν θέλουν πρόωρες εκλογές

ΜΝΙ: Οι Βρυξέλλες ενημέρωσαν τον Τσίπρα ότι δεν θέλουν πρόωρες εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Βρυξέλλες έχουν ενημερώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «να μην διαταράξει την Ευρωζώνη με απειλές για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέσα στο 2017, ειδικά ενώ πλησιάζουν οι εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία», υποστηρίζει το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ΜΝΙ, ορισμένα μέλη της Ευρωζώνης και κυρίως η Γερμανία εμφανίζονται ακόμη καχύποπτα με τον κ. Τσίπρα, εκτιμώντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα μπορούσε να «εκβιάσει» με προσφυγή στις κάλπες, χρησιμοποιώντας τις πρόωρες εκλογές ως διαπραγματευτικό χαρτί.

«Αυτό το σκεπτικό είναι αντιπαραγωγικό και θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ», συμπλήρωσε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς πως το Βερολίνο θα υποχωρήσει από τα αιτήματα του για την Ελλάδα, απλά επειδή επιθυμεί μια ομαλή προεκλογική περίοδο. «Ο Τσίπρας μπορεί να παίξει και να χάσει» τόνισε ίδιος ο αξιωματούχος, σύμφωνα πάντα με το ΜΝΙ.

Το γερμανικό πρακτορείο αναφέρει επίσης -επικαλούμενο ελληνική κυβερνητική πηγή- ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, ειδικά με το ΔΝΤ, είναι «δύσκολες».

Το ΜΝΙ επικαλείται επιπλέον δήλωση αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο η Αθήνα θα μπορούσε να συζητήσει την πιθανότητα να παραταθεί ο «κόφτης» κατά δύο χρόνια, έως και το 2020, για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Αυτό δεν θα απαιτούσε κοινοβουλευτική έγκριση αν επισυναπτόταν στην υφιστάμενη συμφωνία του Eurogroup. Αλλά ως εκεί είμαστε διατεθειμένοι να πάμε» σημείωσε η ίδια πηγή.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε στο MNI ότι τα προληπτικά μέτρα δεν γίνεται να ποσοτικοποιηθούν, προσθέτοντας πως η Αθήνα θα μπορούσε να δεσμευτεί για περαιτέρω περικοπές δαπανών, χωρίς να προσδιορίσει από ποιον τομέα. «Θα ήταν κάτι που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε, αλλά όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν πίσω από τις αρχικές τους απαιτήσεις. Η Ε.Ε. θα μπορούσε να συμφωνήσει σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019 και το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμφωνήσει να υποχωρήσει από τις σκληρές εργασιακές μεταρρυθμίσεις» επεσήμανε η ίδια πηγή, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο ΜΝΙ.

Σε ό,τι αφορά τους φόβους των Ευρωπαίων για πρόωρες εκλογές, ο Έλληνας αξιωματούχος είπε ότι «έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι οι προεκλογικές περίοδοι θα κάνουν τις διαπραγματεύσεις μας πιο δύσκολες, όχι πιο εύκολες», ενώ πρόσθεσε ότι αν οι συνομιλίες «τραβήξουν» μέχρι τις ολλανδικές εκλογές «θα αντιμετωπίσουμε καθυστερήσεις γιατί το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και δεν θα μπορεί να ληφθεί κάποια απόφαση».

Ο Έλληνας αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι ο προϋπολογισμός του 2018 δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς καλύπτεται από τον «κόφτη». Είπε επίσης ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η περίοδος 2019-2020 και επανέλαβε ότι η Αθήνα περιμένει να δει ποια θα είναι η στάση του ΔΝΤ, στον νέο γύρο συνομιλιών.

Αυτό που δεν αναφέρει το ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου είναι ότι πρόωρες εκλογές δεν επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γαλλία του πρύτανη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης – Ήταν γιατρός στη Γάζα

«Πόλεμος» ΕΕ–Ρωσίας στο διαδίκτυο – Ομάδες χάκερ ελεγχόμενες από τη Μόσχα

Γερμανία: Όποιος κλείνει τραπέζι σε εστιατόριο και δεν πάει πληρώνει

Τραμπ: Υπονοούμενα για πολιτική βία μετά τις εκλογές του 2024 αν δεν εκλεγεί

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Το «σύνδρομο της μαϊμούς» – Σχέσεις εξάρτησης μέχρι να βρεθεί ο επόμενος
Όσο αστεία κι αν σας φαίνεται η ονομασία του συγκεκριμένου συνδρόμου, η αλήθεια είναι πως...