Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φουντώνει ο πόλεμος Σόιμπλε – Τόμσεν με την ευρωπαϊκή… Αντάντ

Φουντώνει ο πόλεμος Σόιμπλε – Τόμσεν με την ευρωπαϊκή… Αντάντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Αν δεν είχαμε εξαγγείλει το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους θα έπρεπε να το είχαν εφεύρει Σόιμπλε και ΔΝΤ” σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος, εξηγώντας πως το θέμα που προέκυψε με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με πρωτοβουλία Σόιμπλε ήταν… ειλημένη απόφαση και θα γινόταν πραγματικότητα με την οποιαδήποτε αφορμή.

Βερολίνο και ΔΝΤ επιμένουν να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους – και να ζητούν ό,τι περνά από την καμπούρα των Ελλήνων – για να δημιουργήσουν προσκόμματα στην κυβέρνηση, καθώς γνωρίζουν πως τόσο τα πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια όσο και οι νέες σκληρές περικοπές 4,2 δισ για μετά τη λήξη του προγράμματος (ΔΝΤ) δεν μπορούν να σηκωθούν ούτε πολιτικά, ούτε κοινωνικά από καμία κυβέρνηση.

Το ενδεχόμενο να θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για να αναλάβουν άλλοι, πιο “πρόθυμοι”, κανείς δεν το αποκλείει, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν προτίθεται έτσι απλά να παραδώσει τη χώρα στις ορέξεις και το αντικοινωνικό μένος των προθύμων.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά από το περίφημο εξάμηνο του 2015, καθώς οι διεθνείς συνθήκες και οι συμμαχίες απέχουν έτη… φωτός.

Η κόντρα που υπάρχει αυτή τη φορά και φουντώνει στις τάξεις του ελληνικού προγράμματος είναι μεταξύ Σόιμπλε και Τόμσεν από τη μία και της Κομισιόν των Ευρωσοσιαλιστών και της Αθήνας από την άλλη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές από την πρώτη στιγμή στήριξαν αναφανδόν τις εξαγγελίες Τσίπρα και το κοινωνικό πρόσημο που επιχειρεί να βάλει στην ασκούμενη πολιτική, όπως επίσης στηρίζουν και το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος σε σύγκρουση με το Βερολίνο καθώς και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Αυτό που τα κυβερνητικά στελέχη δεν λένε δημοσίως αλλά το αφήνουν να εννοηθεί, είναι ότι σε επίπεδο «ιερατείου» έχει ξεσπάσει κόντρα με τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε (σ.σ. ο οποίος έχει καταφερθεί με προσβλητικό τρόπο εναντίον του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ) ενώ, την ίδια στιγμή, ανοίγουν μέτωπο εναντίον του οι Σοσιαλδημοκράτες προκειμένου να μην καταποντιστούν στις σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις του 2017 (Γαλλία, Γερμανία) πληρώνοντας την ταύτισή τους με την ευρωπαϊκή Δεξιά τα προηγούμενα χρόνια.

«Δεν περιμένει κανείς ότι οι Σοσιαλιστές θα κάνουν… επανάσταση, αλλά δείχνουν αποφασισμένοι να κοντραριστούν με τη σκληρή πλευρά του Βερολίνου για να μην τα χάσουν όλα», αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των συζητήσεων σ΄ αυτό το χώρο.

Είχαμε ενημερώσει «περίπου»

Κορυφαία κυβερνητική πηγή, όταν ρωτήθηκε χθες εάν έχει βάση η εκτίμηση «κάποιων πλευρών στις Βρυξέλλες» πως το Βερολίνο βρήκε στην «13 σύνταξη» την αφορμή που ζητούσε ώστε να παγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, απάντησε κοφτά: «στις Βρυξέλλες έχουν μάλλον δίκιο»…

Η ίδια πηγή διευκρίνισε (για πρώτη φορά…) ότι η κυβέρνηση είχε ενημερώσει τους εταίρους για τις προθέσεις της (σ.σ. να δοθεί κοινωνική ενίσχυση) αλλά όχι για τα συγκεκριμένα μέτρα (δηλαδή το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους), παραπέμποντας στη στήριξη που παρείχαν, σ΄ αυτά τα μέτρα, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν – με πρώτον τον Πιερ Μοσκοβισί, όπως αναφέρει το Euro2day.

Άλλα στελέχη, με γνώση των όσων τεκταίνονται τις τελευταίες ημέρες, τονίζουν ότι «και άλλες χώρες» στήριξαν την Αθήνα πίσω από τις κλειστές αίθουσες (π.χ. ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ Πιερ Κάρλο Πάντοαν), αν και δημοσίως οι εκπρόσωποί τους απέφυγαν «προς ώρας» τις δημόσιες δηλώσεις.

Σ΄αυτή την εικόνα αποδίδουν «την αυτοπεποίθηση» που εκπέμπει ο πρωθυπουργός μετά το διάγγελμα για τα κοινωνικά μέτρα («13η» – ΦΠΑ) και όχι… στην ικανοποίηση που του προκάλεσε η απόφαση να προχωρήσει σ΄αυτές τις εξαγγελίες.

Δεν ευθύνεται… η μαρμίτα

Εν κατακλείδι, στο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι για την έκβαση αυτής της διαπραγματευτικής μάχης όχι επειδή ο κ. Τσίπρας… έπεσε στην μαρμίτα της αισιοδοξίας όταν ήταν μικρός (όπως είπε χαριτολογώντας ο ίδιος χθες σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι) αλλά διότι:

* Η χώρα, κατά γενική ομολογία, έχει εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος στο υπό συζήτηση διάστημα, ενώ μέχρι την άνοιξη, που έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση, η αμφισβήτηση για το εάν θα τα καταφέρει ήταν κυριάρχη.

* Αυτή η εκπλήρωση της έφερε συμμάχους οι οποίοι «έχουν έδαφος να πατήσουν» για να αιτιολογήσουν τη στήριξή τους.

* Τα («όποια») σχέδια του Β. Σόιμπλε για την χώρα και την ευρωζώνη «γίνονται φανερά», όπως και η κίνησή του «να βάλει μπροστά τον Τόμσεν» για να μπλοκάρει βραχυπρόθεσμα-αξιολόγηση.

Στο σημείο αυτό, κυβερνητική πηγή διευκρινίζει ότι ο κ. Τσίπρας «σε καμία περίπτωση δεν έθεσε… ψυχολογικό θέμα για τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ όταν μιλούσε χθες για την ‘ψυχή κάποιων’, αλλά εννοούσε (γενικά…) πόσο καλόψυχος ή κακόψυχος είναι κάποιος. «Ο κ. Σόιμπλε ξέρει πολύ καλά τι θέλει, το θέμα είναι εάν θα τα καταφέρει», σημειώνει.

Πολιτική λύση στον «γρίφο»

Σ΄αυτό το πλαίσιο, το κυβερνητικό επιτελείο επαναλαμβάνει μεν τη θέση ότι το ξεμπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων θα γίνει «την ερχόμενη εβδομάδα ή το πολύ αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά» και ότι η αξιολόγηση θα κλείσει «πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου», ωστόσο τα στελέχη του δεν αποκλείουν νέες παρατάσεις (και λόγω εορτών), καθώς «η πλευρά Σόιμπλε και ο Πολ Τόμσεν θα τραβήξουν την υπόθεση στα άκρα». Κομβική ημερομηνία είναι η 12η Ιανουαρίου οπότε συνεδριάζει το EwG.

Ήδη, το ΔΝΤ παρατείνει για τον Μάρτιο την απόφαση για το εάν και πώς θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα (εμμένοντας ταυτόχρονα στα γνωστά αιτήματα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική κυβέρνηση), ενώ ο κ. Σόιμπλε συνδέει το κλείσιμο της αξιολόγησης μ’ αυτή την απόφαση.

Η υπόθεση μοιάζει με γρίφο, που θα λυθεί μόνο εάν εκδηλωθεί και διατηρηθεί «ισχυρή ευρωπαϊκή αντίδραση» δίνοντας πολιτική λύση. «Δεν υπάρχει διαφωνία τεχνικού χαρακτήρα, υπάρχει θέμα πλανητικού χαρακτήρα που αφορά το πώς εμπλέκεται το ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης.

Στην Ευρώπη κανείς, πλην κάποιων ακραίων, δεν θέλει αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης. Και το ΔΝΤ οφείλει να κατανοήσει ότι εδώ είναι Ευρώπη», είναι η κατακλείδα στο Μαξίμου.

Οσο για τον κίνδυνο να παραταθεί η εκκρεμότητα μέχρι τον Ιούνιο προκειμένου να βρεθεί, πάλι, η χώρα σε πιστωτική ασφυξία, οι επιτελείς του κ. Τσίπρα (και ο ίδιος) είναι κατηγορηματικοί: «από εξάμηνο σε εξάμηνο πετυχαίνουμε στόχους, δίνουμε μάχες και κερδίζουμε συμμάχους, δεν περιμένουμε άπραγοι τις ημερομηνίες».

Ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα

Στα παραπάνω, καθώς και στις παράλληλες συζητήσεις με τους «συμμάχους», οφείλεται η κατηγορηματική διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι… «δεν παίζουν εκλογές ό,τι κι αν γίνει στην διαπραγμάτευση».

Από χθες, επιχειρείται διάψευση και των σεναρίων για δημοψήφισμα με κεντρικό δίλημμα «το ευρώ», καθώς οι «σύμμαχοι» δεν επιθυμούν με τίποτα ένα Grexit – το οποίο επανέφερε εσχάτως ο κ. Σόιμπλε.

Τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Γερμανία: Απαγορεύει στον Γιάνη Βαρουφάκη την είσοδο και κάθε πολιτική δραστηριότητα στη χώρα

Γερμανία: Στο στόχαστρο ξανά η τρομοκρατία της RAF

Κασσελάκης: Αυτά είναι τα ψεύδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει στις εκλογές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...