Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσακαλώτος: Ζουρλομανδύας η πολιτική που ακολουθείται, θα διαλύσει την Ε.Ε.

Τσακαλώτος: Ζουρλομανδύας η πολιτική που ακολουθείται, θα διαλύσει την Ε.Ε.
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αιχμές κατά της στάσης των χωρών του ευρωπαϊκού βορρά απέναντι στους κανόνες της ευρωζώνης αφήνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε άρθρο του την ημέρα που έστειλε την επιστολή με τις δεσμεύσεις προς τους θεσμούς.

Όπως τονίζει ο κ. Τσακαλώτος στην ιστοσελίδα Open Democracy, η πολιτική που ακολουθείται σήμερα στην Ευρώπη ενισχύει τα δεξιά λαϊκίστικά κόμματα ενώ απειλεί να διασπάσει την ΕΕ.

“Μόνιμος ζουρλομανδύας το Σύμφωνο Σταθερότητας”

Χαρακτηρίζει επίσης το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έναν μόνιμο ζουρλομανδύα. «Το αποτέλεσμα είναι ότι όχι μόνο έχουμε κολλήσει με τις πιο ανεξάρτητες εκ των κεντρικών τραπεζών, με εμμονή με τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Αλλά και με ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας που λειτουργεί ως μόνιμος ζουρλομανδύας», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και συνεχίζει:

Το επιχείρημα είναι ότι η ΕΕ βασίζεται σε κανόνες και ότι αλλάζοντάς τους συχνά μπορεί μόνο να υπονομευθεί η αξιοπιστία της ΕΕ και του ευρώ. Επιπλέον, οι πολίτες του βορρά έχουν κουραστεί να διασώζουν εκείνους του νότου που είτε δεν μπορούν είτε είναι απρόθυμοι να συμμορφωθούν με τους κανόνες. Υπάρχουν όρια στην αλληλεγγύη και η περαιτέρω αποδυνάμωση των κανόνων ρίχνει νερό στον μύλο των λαϊκιστών.

«Με λίγα λόγια, η Ευρώπη μπορεί να σωθεί ως ενιαίο σύνολο αν όλες οι χώρες μέλη γίνουν περισσότερο σαν τη Γερμανία. Αν δεν το κάνουν, τότε οι λαϊκιστικές και φυγόκεντρες δυνάμεις θα ενισχυθούν στον βορρά και θα υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες», γράφει ο κ. Τσακαλώτος, επικρίνοντας ουσιαστικά αυτό το αφήγημα.

Το κοινωνικό αφήγημα, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών έχει τη στήριξη διανοούμενων και όχι μόνο μερικών οικονομολόγων και κυρίως αντιμετωπίζει τους φόβους εκείνων που στρέφονται προς την ακροδεξιά, προτείνοντας αλλαγή ατζέντας και μεταρρύθμιση προτεραιοτήτων. «Κατανοεί τον ρόλο της ξενοφοβίας στην ακροδεξιά πολιτική, αλλά θεωρεί ότι τέτοια προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αν δεν ανακουφιστεί ο φόβος και η αβεβαιότητα που θρέφει την ατζέντα της δεξιάς», γράφει.

«Από την άλλη το αφήγημα οι κανόνες είναι κανόνες υπόσχεται απλά περισσότερο από τα ίδια», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι μόνο ξεκάθαρο δεν είναι γιατί υπάρχει η βεβαιότητα ότι αυτό θα οδηγήσει σε διαφορετικά αποτελέσματα στο μέλλον από ότι στο παρελθόν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ECOFIN: Εγκρίθηκε η άμεση εκταμίευση 1,89 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία λέει «όχι» σε κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο

Βόρεια Μακεδονία: Αποδοκιμάζει η ΕΕ τη Σιλιάνοφσκα – Ομόθυμη καταδίκη του πολιτικού κόσμου

Το ΥΠΕΞ λέει ότι η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα παραβίασε κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών ορκιζόμενη στη «Μακεδονία»

Μυστικές Υπηρεσίες: Η Ρωσία θα εξαπολύσει βομβιστικές επιθέσεις και εμπρησμούς στην Ευρώπη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...