Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκουρλέτης: Αφέλεια οι συζητήσεις για εκούσια πορεία εκτός ευρώ

Σκουρλέτης: Αφέλεια οι συζητήσεις για εκούσια πορεία εκτός ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να ακολουθήσει τις διεργασίες της Ευρώπης“, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτηρίζοντας “προϊόν αφέλειας”, τις θέσεις που διατυπώνονται υπέρ μίας αυτόνομης πορείας σε επίπεδο νομίσματος, καθώς με τους δεδομένους συσχετισμούς και τοπίο.

“Η δεδομένη πλέον ωφέλεια της Γερμανίας από το ευρώ και την Ευρωζώνη, εις βάρος των μικρότερων οικονομικών, επιβεβαιώνει την κριτική που ασκούσε ο χώρος της Αριστεράς για την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης”, υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”, το πρωί της Τρίτης.

Ενώ σημείωσε ότι τα ελλείμματα του Νότου είναι τα πλεονάσματα των ισχυρών οικονομιών της κεντρικής Ευρώπης.

“Αυτή η κριτική δεν σταματούσε μόνο στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, αλλά είχε να κάνει και με τη συνολική συγκέντρωση και τα ελλείμματα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και επιβεβαιώνεται επίσης”, όπως είπε.

«Καταδικασμένη» να ακολουθήσει τις διεργασίες της Ευρώπης η Ελλάδα

Η συζήτηση για μία ΕΕ και μία Ευρωζώνη πολλών ταχυτήτων έχει πλέον ξεπεραστεί, συνέχισε ο Π. Σκουρλέτης και η ελληνική εμπειρία, βλέποντας το τοπίο και τους συσχετισμούς εντός και εκτός ΕΕ, δεν αφήνει περιθώριο για συζητήσεις σχετικά με την δυνατότητα να ακολουθήσει η Ελλάδα το «δικό της δρόμο … είναι καταδικασμένη, εντός και εκτός εισαγωγικών, να ακολουθήσει τις διεργασίες της Ευρώπης».

Αυτό είναι και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, να βελτιώσει την θέση της χώρας μέσα από την αλλαγή συνολικά της ΕΕ, με συμμαχίες και σχέδιο, όπως είπε, χαρακτηρίζοντας «αφέλεια» άλλες προσεγγίσεις.

«Εάν μία τέτοια εξέλιξη έρθει απ’ έξω», στην περίπτωση που το εγχείρημα του ευρώ και της ΕΕ δεν αντέξει κάτω από τις δικές του εσωτερικές αντιφάσεις, «θα το παρακολουθήσουμε, θα συμμετάσχουμε στις διαδικασίες, δεν θα είναι μία ανέφελη πορεία», αλλά αυτό είναι άλλο από το να θεωρήσει κανείς ότι η ίδια η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει πορεία με βάση δικό της νόμισμα.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες της διαπραγμάτευσης

Σχολιάζοντας την πορεία της διαπραγμάτευσης, που συνεχίζεται σπαταλώντας χρόνο για την ελληνική οικονομία, ο Π. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι τα τελευταία 24ωρα υπάρχει μία νέα επιτάχυνση που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο «σημασία έχει το περιεχόμενό της».

Σημείωσε επίσης ότι κάθε φορά η διαπραγμάτευση κινείται μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο, με δεδομένους συσχετισμούς, έτσι «προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία που δεν θα είναι σε ακολουθία με τις προηγούμενες, είναι διαχρονική διαπίστωση».

Υπάρχουν απόψεις μεταξύ των δανειστών, όπως του Σόιμπλε, που δεν έχουν συμβιβαστεί με το γεγονός ότι είναι στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν κρύψει την προτίμησή τους για μία Ευρώπη με σκληρό πυρήνα και δεύτερη ή και τρίτη ταχύτητα, αυτό που έχει σημασία είναι εάν θα καταφέρουν να βάλουν το αποτύπωμά τους στις αποφάσεις, τόνισε ο υπουργός.

«Νομίζω ότι δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει και μία ήττα» αυτών των απόψεων, όπως εκτίμησε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμφώνησε αμαχητί σε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας με την ΕΕ

Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ

Κασσελάκης: Γονείς πολλών ανθρώπων και δη βουλευτών πεθαίνουν στα νοσοκομεία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κασσελάκης για Ευρωεκλογές: Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες του Ιουνίου

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το μπάζωμα των Τεμπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...