Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην τελική ευθεία: Καταιγιστικές εξελίξεις για το κλείσιμο της συμφωνίας

Στην τελική ευθεία: Καταιγιστικές εξελίξεις για το κλείσιμο της συμφωνίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Να ξορκίσει το “φάντασμα” της 20ης Φεβρουαρίου, όταν την ίδια ημέρα το 2015 το Eurogroup βύθιζε την κυβέρνηση στη δίνη της πιστωτικής ασφυξίας, επιδιώκει η κυβέρνηση, δίνοντας αγώνα δρόμου για την επίτευξη συμφωνίας στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

Η έλευση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αποτελεί μία κίνηση στήριξης από την πλευρά της Κομισιόν στις ελληνικές προσπάθειες, δεδομένου ότι διαχρονικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει διαδραματήσει ρόλο γεφυροποιού.

Το “κλειδί” για την Αθήνα βρίσκεται στη χθεσινή αναφορά του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου: “Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μία συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ πρόσθετη λιτότητα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος, σκορπίζοντας… στα εξ ων συνετέθησαν τα δεκάδες σενάρια και τόνους μελάνι για τα μέτρα που θα δεχόταν η κυβέρνηση σε μία “άτακτη υποχώρηση”.

Δεδομένης και της δήλωσης του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον ΑΝΤ1 πως “δεν διαπραγματευόμαστε μονάχα το αφορολόγητο αλλά και θετικά πράγματα”, όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση εξετάζει να ισορροπήσει τυχόν μέτρα που θα μπουν στον κόφτη με αντισταθμιστικά μέτρα ελάφρυνσης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ώστε το τελικό αποτέλεσμα σε απόλυτες τιμές να είναι μηδέν.

Με βάση τους σημερινούς -βελτιωμένους- δείκτες της οικονομίας, τους οποίους επιβεβαίωσε εμφατικά η Κομισιόν, τονίζοντας πως για πρώτη φορά στα τελευταία επτά χρόνια ύφεσης επιτεύχθηκε ανάπτυξη 0,3% το 2016, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση στο δρόμο για τη συμφωνία είναι να αποτελέσουν βάση συζήτησης οι προβλέψεις της Κομισιόν και όχι οι υπεραπαισιόδοξες του ΔΝΤ.

Έτσι, εκτιμάται ότι ακόμα και τυχόν μέτρα που θα ψηφιστούν για μελλοντική εφαρμογή (μέσω του κόφτη), δεν θα τεθούν σε ισχύ, δεδομένου ότι η πορεία της οικονομίας θα ανατρέψει την ανάγκη εφαρμογής τους.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί στο Eurogroup της 20ης Φλεβάρη, παρά τη σχετική δήλωση του επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συγκεκριμένα, κορυφαία κυβερνητική πηγή διευκρίνιζε πως ο επικεφαλής του Eurogroup αναφερόταν σε τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως “ο στόχος για την κυβέρνηση είναι η πολιτική συμφωνία. Εφόσον αυτή επιτευχθεί τότε είναι ζήτημα ημερών να υπάρξει και τεχνική συμφωνία”.

Ωστόσο, αν και το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνει τάσεις… ανακούφισης, κυβερνητικά στελέχη κρατούν χαμηλά τον πήχη, καθώς ο διάβολος κρύβεται πάντοτε στις λεπτομέρειες και κανείς δεν παραγνωρίζει τον αστάθμητο παράγοντα του διδύμου Σόιμπλε – Τόμσεν, που δρώντας παρασκηνιακά εκτιμάται ότι μπορεί να επιχειρήσουν να τινάξουν στον αέρα ακόμα μία προσπάθεια συμφωνίας.

Όπως και να έχει, βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο ΔΣ της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου, προκειμένου να υπάρξει έμπρακτη ανάσα στην πραγματική οικονομία, με φθηνό χρήμα στις ελληνικές τράπεζες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διεθνή διάσκεψη με κεντρικό θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών ανακοίνωσαν το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» και το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την πατριωτική Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά με τον Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Βεβήλωσαν τον τάφο του Σόιμπλε – Έσκαψαν τρύπα βάθους 1,2 μέτρων

Βόρεια Μακεδονία: Αποδοκιμάζει η ΕΕ τη Σιλιάνοφσκα – Ομόθυμη καταδίκη του πολιτικού κόσμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...