Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι προανήγγειλε ο υπ. Ανάπτυξης για τα δάνεια σε Ελβετικό φράγκο

Τι προανήγγειλε ο υπ. Ανάπτυξης για τα δάνεια σε Ελβετικό φράγκο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε Ελβετικό φράγκο, που θα συνάδει με τις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται, προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, απαντώντας σε Επίκαιρη ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Β΄ Αθηνών Γεωργίου-Δημητρίου Καρρά.

Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπαδημητρίου:

“Η Κυβέρνηση συνολικά, αλλά και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχουν θεσπίσει μια σειρά μέτρων για τα «κόκκινα δάνεια» τα οποία έχουν αποδώσει κάποιους καρπούς, καθώς με βάση την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος κατά το 2016, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός αύξησής τους. Και φυσικά, αναμένουμε και περαιτέρω μείωση, μετά την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ειδική κατηγορία αποτελούν, όπως αναφέρατε, τα στεγαστικά δάνεια τα οποία έχουν συναφθεί με ρήτρα ελβετικού νομίσματος, καθώς λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας πολλοί δανειολήπτες βρέθηκαν σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, αφού διαπίστωσαν ότι οι οφειλές τους αυξήθηκαν σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό.

Η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία αναφέρεστε, η 2014/17, πράγματι δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες που δανείζονται εφεξής, όπως είπατε, επίσης σε ξένο νόμισμα, όταν υπάρχει διακύμανση μεγαλύτερη από 20% μεταξύ του συνολικού οφειλόμενου ποσού και του ποσού που ίσχυε κατά τη σύναψη της σύμβασης, να μπορούν να μετατραπούν σε εναλλακτικό νόμισμα. Από την ίδια την Οδηγία, όπως είπατε επίσης, δεν υπάρχει περιθώριο νομοθετικής ρύθμισης με αναδρομική ισχύ, ώστε να καταλαμβάνονται και οι ήδη συναφθείσες δανειακές συμβάσεις.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι το Υπουργείο Οικονομίας και ιδιαίτερα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή παρακολουθούν στενά την έκδοση δικαστικών αποφάσεων, σχετικά με το ζήτημα αυτό. Γνωρίζουμε δε ότι μεμονωμένοι δανειολήπτες αλλά και δανειολήπτες οι οποίοι έχουν καταθέσει αγωγές έχουν δικαιωθεί από τη δικαιοσύνη σε πρώτο βαθμό. Εντούτοις, όμως, όπως γνωρίζετε, μπορούμε να νομοθετήσουμε βάσει δικαστικών αποφάσεων οι οποίες δεν βασίζονται σε εξειδικευμένα και μεμονωμένα περιστατικά της εκάστοτε κρινόμενης περίπτωσης, αλλά επί τη βάσει αγωγών δανειοληπτών οι οποίοι προσφεύγουν ομαδικά, με ομαδικές αγωγές. Στις περιπτώσεις αυτές το σκεπτικό των αποφάσεων βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, τα οποία καλύπτουν έναν μεγάλο συγκριτικό αριθμό δανειοληπτών. Οι δικαστικές αποφάσεις δηλώνουν, όπως έχουμε δει μέχρι τώρα, κατά γενική ομολογία ότι η συμπεριφορά των τραπεζών αφορούσε μεγάλο αριθμό δανειοληπτών.

Παρακολουθούμε, λοιπόν, αυτό που κάνουμε, τις δικαστικές εξελίξεις επί του θέματος αυτού και αναμένουμε τις αποφάσεις οι οποίες θα δικαιώσουν αμετάκλητα και τελεσίδικα τους δανειολήπτες στη βάση των ομαδικών αγωγών τους, αποφάσεις που έχουν ήδη συζητηθεί και εκκρεμούν στον δεύτερο βαθμό μόλις δημοσιευτούν, κατ’ εφαρμογή αυτών. Θα επιβάλλουμε τότε συγκεκριμένες συμπεριφορές στα πιστωτικά ιδρύματα”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Τρώνε από τα έτοιμα οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 5,2 δισ. ευρώ

Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Η κυβέρνηση τους αφήνει στα «νύχια» των τραπεζών

Υπουργείο Ανάπτυξης: Διοικητικό πρόστιμο 250.000 ευρώ στην ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ για παράνομη επιβάρυνση δανειολήπτη

ΣΥΡΙΖΑ: Παγίδα για τους δανειολήπτες η προκαταβολή 10% στους servicers

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...