Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αεικίνητος ο Κοτζιάς ταξιδεύει για τα εθνικά μας θέματα ενώ ολόγυρά μας επικρατεί αστάθεια

Αεικίνητος ο Κοτζιάς ταξιδεύει για τα εθνικά μας θέματα ενώ ολόγυρά μας επικρατεί αστάθεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Από τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, στη Γεωργία (την Τρίτη και την Τετάρτη) και έπειτα στην Ουάσιγκτον (την ερχόμενη Δευτέρα)… Οι σταθμοί πολλοί και πυκνοί στο πρόγραμμα των ταξιδιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Πολλές και πυκνές, άλλωστε, και οι προκλήσεις στην ελληνική γειτονιά. Στο Κυπριακό οι συνομιλίες έχουν διακοπεί μέχρι… νεωτέρας με εντολή της Άγκυρας, γράφει το Έθνος.

Στα Βαλκάνια, από την άλλη, και ειδικότερα στα Σκόπια, συνεχίζει το Έθνος, η πολιτική κρίση βαθαίνει γεννώντας φόβους για ευρύτερες ανατροπές.

Κάποιοι μάλιστα, ρηχά και ενδεχομένως δόλια σκεπτόμενοι, θυμούνται ξαφνικά να πιέσουν την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας (με το σκεπτικό ότι αυτό θα μπορούσε, εάν επιλυθεί, να δώσει στα Σκόπια ευρωπαϊκή προοπτική), αποπροσανατολίζοντας έτσι από τις πραγματικές – ενδημικές αιτίες του προβλήματος.

Αλλά και στο Αιγαίο η Τουρκία επιλέγει να συντηρεί την ένταση μέσω καθημερινών παραβιάσεων, επικοινωνιακών προκλήσεων, ωκεανογραφικών ερευνών κ.ά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, ο κ. Κοτζιάς μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα, στις 13 Μαρτίου, στην Ουάσιγκτον για επαφές με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα γίνει, έτσι, ο πρώτος Έλληνας υπουργός που συναντάται με υπουργό της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

Η ατζέντα των προς συζήτηση θεμάτων αναμένεται καυτή, με τα Ελληνοτουρκικά στην κορυφή.

Δεδομένων των συνθηκών είναι εξαιρετικά κρίσιμο να τεθούν άμεσα προς την αμερικανική πλευρά οι ελληνικές θέσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και να βολιδοσκοπηθεί η στάση της Ουάσιγκτον στα συγκεκριμένα θέματα.

Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, είπε κάποια πράγματα υπέρ της ελληνικής «υπευθυνότητας» μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Είναι κρίσιμο, ωστόσο, να πάρει θέση και ο ίδιος ο Τίλερσον.

Μιλώντας τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της EE, ο κ. Κοτζιάς άφησε αιχμές προς τα Σκόπια, αιχμές που ταιριάζουν ωστόσο και στην περίπτωση της Τουρκίας.

«Πολλοί αντιλαμβάνονται την EE μόνο ως χορηγό χρημάτων και ως μία προοπτική συμμετοχής σε ένα κέντρο εξουσίας.

Η EE είναι ένα σύστημα με αξίες και δημοκρατική αντίληψη, και η δημοκρατία απαιτεί κανείς να έχει και να κουβαλάει πάνω του μια κουλτούρα -όπως την ονομάζουμε εμείς- συμβιβασμού και συναίνεσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ, καταλήγει η εφημερίδα Έθνος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Προειδοποίηση από Ρώσο διπλωμάτη για την Ουκρανία – «Η επιπλέον βοήθεια των ΗΠΑ θα στείλει χιλιάδες στη “μηχανή του κιμά”»

Πέντε ρουκέτες από ιρακινό έδαφος έπληξαν αμερικανική βάση στη Συρία

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...