Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανατροπή από Κομισιόν: Οι θεσμοί παραμένουν – Υπάρχει πρόοδος για συμφωνία

Ανατροπή από Κομισιόν: Οι θεσμοί παραμένουν – Υπάρχει πρόοδος για συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η αποστολή των θεσμών παραμένει στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστεί η πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας.

Κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα, τόνισε πως «παραμένουν στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», προσθέτοντας:

«Εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής πρόοδος». Τέλος, επανέλαβε: «Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία επιστροφής της αποστολής».

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια ενόψει του EuroWorking Group και αφού διαπιστωθεί πρόοδος να επιστρέψουν άμεσα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Από το Μέγαρο Μαξίμου κρατούν χαμηλά τον πήχη, με κυβερνητικό αξιωματούχο να τονίζει πως είναι ωστόσο ακόμα εφικτός ο στόχος για τις 20 του μήνα, υπογραμμίζοντας πως η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική: να κλείσει δηλαδή το Staff Level Agreement και στη συνέχεια οι συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η πρόοδος στις χθεσινές διαπραγματεύσεις σημειώθηκε ενώ το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του υπουργικού συμβουλίου έστειλε σαφή μηνύματα, «καρφώνοντας» τους αδιάλλακτους… φίλους μας και δείχνοντας προς το ΔΝΤ και τα τεχνικά κλιμάκια.

«Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα, είτε το θέλουν είτε όχι» σημείωσε χαρακτηριστικά, με το θέμα της αναθεώρησης επί τα χείρω των αποτελεσμάτων της ΕΛΣΤΑΤ να μην ανησυχεί το κυβερνητικό επιτελείο, δεδομένου ότι όπως επιβεβαίωσε και η Κομισιόν, θα υπάρξει και νέα αναθεώρηση, «δείχνοντας» οριακή ανάπτυξη για το 2016.

Παράλληλα, με τις εκκρεμότητες να υπάρχουν ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος την Πέμπτη θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, θεωρείται δεδομένο πως θα ανασύρει εκ νέου το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης σε κατ’ ιδίαν επαφές που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου.

Την ίδια ώρα, αν και δεν υπάρχει σχετικός προγραμματισμός, δεν αποκλείεται εφόσον χρειαστεί για να ξεμπλοκάρει από το επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει νέο γύρο επαφών με αξιωματούχους και ηγέτες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκλίσεις στο Χίλτον

Σύγκλιση απόψεων και πρόοδος τόσο σε δημοσιονομικά, ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια επιφύλαξε η συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ των κλιμακίων των θεσμών και υψηλόβαθμων στελεχών των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Η συνάντηση της Δευτέρας που ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 11 το βράδυ, είχε από ότι φαίνεται μια πρώτη θετική κατάληξη καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών και στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού φαίνεται πως υπάρχει κοινός τόπος συνεννόησης.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά, η ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι “σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στους “αριθμούς” που έβγαλαν τα τεχνικά κλιμάκια. Δηλαδή πόσοι είναι οι Έλληνες που δεν πληρώνουν φόρους, ποια είναι πραγματική δαπάνη για τις συντάξεις και ποια είναι η στόχευση για τα προγράμματα ενεργοποίησης της απασχόλησης των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας” και συμπλήρωσε: “οι θεσμοί επιζητούν τα μέτρα να έχουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή χροιά, ενώ η κυβέρνηση περισσότερο κοινωνική. Επίσης «πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένα και να πιάσουν τόπο» δήλωσε ο ίδιος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας”.

Επί της ουσίας στην συνάντηση της Τρίτης μένει να συζητηθεί και η προνομοθέτηση των μέτρων, δηλαδή, ποιο θα είναι το τελικό κενό που θα πρέπει να καλύψουν τα μέτρα σχετικά με τις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου.

Σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, η ίδια πηγή, σημείωσε ότι “βρέθηκε λύση για το κούρεμα των οφειλών του δημοσίου”.

Πρόοδος και στα θέματα του υπουργείου Εργασίας

«Υπήρξε κάποια πρόοδος σήμερα» δήλωσε από την πλευρά του και υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας. Μάλιστα πρόσθεσε ότι τα θέματα αυτά θα τεθούν το πρωί της Τρίτης στα τεχνικά κλιμάκια και θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στις 15.00.

Ερωτηθείς εάν οι θεσμοί ζητούν περικοπές 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις, ο ίδιος παράγοντας απάντησε ότι «δεν συμφωνήσαμε στο ποσοστό, αλλά υπήρξε κάποια πρόοδος». Είπε επίσης ότι σήμερα δεν συζητήθηκαν τα εργασιακά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για καθυστερήσεις πληρωμών από τα νοσοκομεία – Πλήρης διάλυση

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter