Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ψήφος εμπιστοσύνης και από Moody’s: Κοντά η ελάφρυνση του χρέους και το QE

Ψήφος εμπιστοσύνης και από Moody’s: Κοντά η ελάφρυνση του χρέους και το QE
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές στα δημοσιονομικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους γεγονός που θα το καταστήσει διαχειρίσιμο και θα ανοίξει τον δρόμο για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ» τονίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεση του.

Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ που θα επιτρέψει στη Ελλάδα να καλύψει τις μεγάλες πληρωμές χρέους τον Ιούλιο.

«Οποιαδήποτε ουσιαστική μείωση των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τους επίσημους επενδυτές και πιο συγκεκριμένα τους Ευρωπαίους πιστωτές θα βελτιώσει τις προοπτικές εξόφλησης κρατικού χρέους στους ομολογιούχους και θα στείλει θετικό σήμα για την επιστροφή της χώρας στις αγορές», υπογραμμίζει ο οίκος στην έκθεσή του.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι επίσης πιθανό να στρώσει τον δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, προσφέροντας περαιτέρω στήριξη στην επανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές καθώς και βελτίωση του κλίματος για τους εγχώριους καταθέτες.

Το 66% περίπου του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων πιστωτών με τα δάνεια του EFSF να αντιστοιχούν σε 130,9 δισ. ευρώ.

Ο ESM έχει δανείσει επίσης 31,7 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής από το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ.

Επιπλέον 53 δισ. ευρώ οφείλονται σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υπο την μορφή διμερών δανείων από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα οφείλει 12,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και υπάρχουν 56,6 δισ. ομολόγων μέσης και μακράς λήξεως (περιλαμβανομένων τίτλων που κατέχει η ΕΚΤ και αρκετές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Άλμα του πληθωρισμού στο 2,9% τον Νοέμβριο – Η ακρίβεια «καίει» τη θετική ατζέντα του Μαξίμου

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υποψήφιος για πρόεδρος του Eurogroup

ΠΑΣΟΚ: «6 χρόνια ΝΔ – Αποτύχατε. Να η Ελλάδα που παραδίδετε στις κοινωνικές ανισότητες»

Αλλάζουν τα χαρτονομίσματα του ευρώ – Αυτά θα είναι τα νέα «πρόσωπα»

Η Βουλγαρία στην Ευρωζώνη από 01/01/26 – Ευρω-χαρούλες η Ούρσουλα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...