Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η νίκη του Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η νίκη του Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές αποτιμά η Ελλάδα.

Τόσο εν όψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, όσο και συνολικά στην πορεία της ΕΕ.

Η κυβέρνηση προσβλέπει στη συνέχιση της στήριξης από την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ως αντίβαρο στην επιμονή του Βερολίνου για μακροχρόνια διατήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και κυρίως στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και την προώθηση των μέτρων ελάφρυνσής του.

Οδηγός οι αναφορές του Ε. Μακρόν σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του πριν από τις εκλογές, την περασμένη Παρασκευή, όπου δήλωσε ξεκάθαρα υπέρμαχος μιας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διατηρώντας την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι θα ηγηθεί της «μάχης» για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε ότι πρέπει να βρούμε μια συλλογική συμφωνία.

«Ξέρουμε όλοι ότι με κάθε τρόπο θα πρέπει να φτάσουμε εκεί, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για την Ελλάδα να ξαναχτίσει μια σταθερή οικονομία, να σταθεροποιηθεί εντός του ευρώ, με το υπάρχον επίπεδο του χρέους», επεσήμανε ο Μακρόν, εκφράζοντας τις προθέσεις του ενόψει και των επίσημων συνεδριάσεων.

Και αυτά στον αντίποδα των δηλώσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν θα συζητηθούν και σίγουρα δεν θα καθοριστούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου, παρά και τις σχετικές απαιτήσεις του ΔΝΤ προκειμένου να πει το «ναι» για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως στην επικείμενη συζήτηση του Ουάσινγκτον γκρουπ για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που πρόκειται να συνεδριάσει στο περιθώριο της σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ομάδας των G7, 11 με 13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας, ο Μακρόν δεν θα έχει αναλάβει ακόμα καθήκοντα.

Στις αντιδράσεις από την Ελλάδα για την επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν, η κάθε πλευρά είχε μαι αναφορά από την δική της πολιτική θέση και τα επιχειρήματα που προβάλει.

Ανάσα για ολόκληρη την Ευρώπη, χαρακτήρισε τη νίκη Μακρόν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σημειώνει τη βεβαιότητα του ότι η συνεργασία των δύο θα είναι στενή προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη και να μην επαναληφθεί ο εφιάλτης της ακροδεξιάς.

«Είναι μία νίκη με αντανάκλαση σε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που μάχονται για την ελευθερία, την αλληλεγγύη και τις μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Είναι μια ήττα των δυνάμεων της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και του εθνικιστικού απομονωτισμού», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: « Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά της πατρίδας μας».

«Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί ανάσα για κάθε προοδευτικό Ευρωπαίο. Αποτελεί νίκη της Δημοκρατίας και ελπίδα για καλύτερες ημέρες», λέει η επικεφαλής του Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Ρήξη με το παλιό σύστημα βλέπει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ το κόμμα σε ανακοίνωση τονίζει ότι «η νίκη Μακρόν, ενός νέου, τολμηρού και προοδευτικού Ευρωπαίου που τοποθετείται πέραν της Δεξιάς και της Αριστεράς, είναι νίκη των πολιτών που υπερασπίζονται την ανοιχτή δημοκρατία και τις ανοιχτές κοινωνίες».

«Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν, μακάρι να αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας σε μια Ευρώπη που καταρρέει», ανέφερεο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καμμένος.

«Οι Γάλλοι πολίτες απέδειξαν περίτρανα το δημοκρατικό τους φρόνημα και το φιλοευρωπαϊκό τους πνεύμα. Απέκλεισαν από το ύπατο αξίωμα τις δυνάμεις του λαϊκισμού, ευρωσκεπτικισμού και φασισμού», τονίζει η Ένωση Κεντρώων.

Μια αποτίμηση για τον αντίκτυπο του θριάμβου Μακρόν στην Ελλάδα και το τι σημαίνει για την χώρα μας έκανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84, ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης.

«Μπορούμε να προσβλέπουμε σ’ ένα σύμμαχο, σε μια αναβίωση μιας παραδοσιακής στήριξης που είχαμε πάντοτε από τη Γαλλία, την οποία είχαμε δει και από τον Ολάντ.», τόνισε.

Ο κ. Καιρίδης πρόσθεσε ότι «έχουμε ένα άλλο πολιτικό τοπίο που ειδικά στην Ελλάδα είναι σημαντικό. Δίνει αέρα στα πανιά κάποιων πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας που πιστεύουν σε όσα πρεσβεύει ο Μακρόν”.

“Είμαι βέβαιος πως πάρα πολλοί στην ελληνική βουλή στεναχωρήθηκαν με το αποτέλεσμα”, υπογράμμισε.

Πηγή: athina984.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση MRB: 26,5% η ΝΔ, 13,1% ο ΣΥΡΙΖΑ – Οι απόψεις για Ράμα και Ερντογάν

Διεθνή διάσκεψη με κεντρικό θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών ανακοίνωσαν το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» και το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την πατριωτική Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά με τον Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Μητσοτάκης έχασε τη Βόρεια Μακεδονία από «ελληνικό προτεκτοράτο» και εκ των υστέρων κάνει τον «τζάμπα μάγκα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...