Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Πλησιάζουν” Λαγκάρντ – Σόιμπλε αν και παραμένουν αγκάθια για το χρέος

“Πλησιάζουν” Λαγκάρντ – Σόιμπλε αν και παραμένουν αγκάθια για το χρέος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πρωί πρωί στις 9 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η προεργασία του λεγόμενου Washington Club στο Μπάρι, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών, με το ΔΝΤ να συμμετέχει με την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η ανταποκρίτρια του Euro2day.gr, Αγγελική Παπαμιλτιάδου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr, η πρώτη συνάντηση έγινε για να καταθέσουν τις θέσεις τους όλες οι πλευρές και να διαπιστωθεί πού βρίσκεται η «παραφωνία», όπως είπε χαρακτηριστικά πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.

Οπως προκύπτει μέχρι τώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει ότι μέρος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί με ένα φιλόδοξο πακέτο διαρθρωτικών και επενδυτικών μεταρρυθμίσεων, σχέδιο των οποίων ο ίδιος προτίθεται να καταθέσει. Οπως δήλωσε μετά την πρωινή συνάντηση ελπίζει ότι θα υπάρξει τουλάχιστον πολιτική συμφωνία στις 22 Μαίου.

Το Εuro2day.gr άλλωστε είχε προειδοποιήσει για τη «στροφή» αυτή Σόιμπλε την προηγούμενη εβδομάδα και από τότε οι συνεχείς δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ.

Απο την άλλη, η κ. Λαγκάρντ φέρεται να δήλωσε στη συνάντηση ότι το ΔΝΤ έχει το δικό του καταστατικό, άρα οι κινήσεις της είναι συγκεκριμένες, εάν όμως η ευρωζώνη καταφέρει μέχρι τα μέσα Ιουνίου να φωτογραφίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, έτσι ώστε να της δίνουν τη δυνατότητα να πάει στο ΔΣ του ΔΝΤ και να ζητήσει τη χρηματοδότηση 12-18 μηνών, τότε η ίδια προτίθεται να το κάνει.

Παραμένει ο αστερίσκος, αν και μικρός

Οπως είχε πει η κ. Λαγκάρντ στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και έγραψε το Euro2day.gr, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, «το ελληνικό θέμα πρέπει να τελειώνει», εξηγώντας ότι στο τέλος η λύση μάλλον θα είναι πολιτική, αφού η κ. Λαγκάρντ έχει λάβει και την απαραίτητη -και ξεκάθαρη- στήριξη από τον Λευκό Οίκο.

Η πηγή μάς εξηγούσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την τελική στάση που θα κρατήσει η Άγκελα Μέρκελ, η οποία τώρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις και δεν έχει τις ίδιες «ανάγκες» για «ευελιξία». Το ίδιο πιστεύει και ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος είχε ρίξει νερό στο κρασί του, όταν ο κ. Σουλτς προηγείτο και οι σοσιαλιστές έβαλλαν πανταχόθεν για τη στάση του στο ελληνικό ζήτημα.

Τι θα γίνει

Το θέμα της Ελλάδας θα απασχολήσει εκ νέου σήμερα το βράδυ (μετά το τέλος του επίσημου προγράμματος), σε συνάντηση την οποία, όπως μαθαίνουμε, ενδέχεται να παρευρίσκεται και εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο καθώς κατά το παρελθόν συμμετείχε σε διάφορα Washington Club και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμ Γκάιτνερ. Οπως μας ενημέρωσαν οι πηγές μας, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει άμεση πληροφόρηση των εξελίξεων των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος.

Εάν δεν καταστεί δυνατόν να βρεθεί η χρυσή τομή, που να εξυπηρετεί όλους και κυρίως τον κ. Σόιμπλε, υπάρχει περίπτωση να έχουμε συμφωνία περί της δεύτερης αξιολόγησης στις 22 Μαΐου με αστερίσκο για το χρέος και οι συζητήσεις να συνεχιστούν και τον Ιούνιο, όπου αναμένεται να καταλήξουν θετικά.

Η κ. Λαγκάρντ αναμένεται να ζητήσει τη σύγκληση του ΔΣ, για να επικυρώσει και να ανακοινώσει τις προθέσεις του ΔΝΤ να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για τρίτο δάνειο με την Αθήνα.

Τότε, όπως αναφέρει η πλευρά της ΕΚΤ, θα μπορέσει να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στον Ιούλιο. Η κίνηση αυτή αναμένεται να δώσει χαρακτήρα «επιτυχίας» στην ελληνική υπόθεση, καθώς μελετάται η έξοδος στις αγορές πριν από το τέλος του έτους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρομπέρτο Καβάλι: Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας σε ηλικία 83 ετών

DW: Γιατί (δεν) είχε δίκιο ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Έφτιαξαν fake βίντεο πορνό με τη Μελόνι – Στη Δικαιοσύνη η πρωθυπουργός της Ιταλίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...