Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Κυπριακή Βουλή παραδίδεται ο «Φάκελος της Κύπρου»

Στην Κυπριακή Βουλή παραδίδεται ο «Φάκελος της Κύπρου»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εξουσιοδότηση για να παραδώσει τον «Φάκελο της Κύπρου» στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ζητήσει από τα πολιτικά κόμματα ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης μετά την ενημέρωση που θα κάνει για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στην κυπριακή Βουλή να έχει πρόσβαση στο σημαντικό αρχειακό υλικό του Φακέλου που αφορά την προετοιμασία και την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος κατά του προέδρου Μακαρίου, το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για τον «Αττίλα».

Η πρόσβαση της Κυπριακής Βουλής στον «Φάκελο της Κύπρου» είχε συμφωνηθεί τον Ιανουάριο του 2016, όταν ο Ν. Βούτσης και ο τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γ. Ομήρου είχαν υπογράψει το σχετικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας των δύο κοινοβουλίων.

Το πρωτόκολλο παρείχε τη δυνατότητα σε ομάδες εμπειρογνωμόνων από τα δύο κοινοβούλια να έχουν πλήρη πρόσβαση στο αρχείο, ώστε να το ταξινομήσουν και να το ψηφιοποιήσουν.

Πρόεδρος της ειδικής επιτροπής για τον Φάκελο είχε οριστεί ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κ. Αθανασίου.

Η Εξεταστική Επιτροπή για «Φάκελο της Κύπρου» είχε συγκροτηθεί από τη Βουλή το 1986 και παρέδωσε το πόρισμά της τον Οκτώβριο του 1988 έχοντας εξετάσει 86 μάρτυρες.

Εκτός από τις καταθέσεις των μαρτύρων, στον «Φάκελο της Κύπρου» περιλαμβάνονται και σημαντικά έγγραφα προερχόμενα από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Δικαιοσύνη κ.ά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανάλυση-Jerusalem Post: Η Τουρκία στο επίκεντρο της τριμερούς συνόδου Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου

Χριστοδουλίδης: «Δημιουργία ασφάλειας στην περιοχή» ο στόχος της Τριμερούς

Προειδοποίηση Ερντογάν σε Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο: Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα θαλάσσια δικαιώματά της

Ισραήλ: Σενάρια για συγκρότηση κοινής δύναμης επέμβασης με Ελλάδα και Κύπρο

Προειδοποιητική βολή στον Ερντογάν: Το μήνυμα του Ισραήλ προς την Τουρκία μέσω Αθήνας και Λευκωσίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...