Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Προκ. Παυλόπουλος: “Επιδιώκουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού”

Προκ. Παυλόπουλος: “Επιδιώκουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Επιδιώκουμε το συντομότερο δυνατό δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνηση του, στην τελετή ανακήρυξης του ως επίτιμου δημότη Κάσου.

Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, «η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων».

Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, «είναι αντίθετο προς κάθε έννοια διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου» και «θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επαναλαμβάνοντας ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε εκπτώσεις όσον αφορά την τήρηση και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις σχέσεις μας με την Τουρκία».

Η Ελλάδα θα υπερασπισθεί στο ακέραιο τα σύνορα και την εδαφική της ακεραιότητα

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα, εάν και όταν χρειασθεί, θα υπερασπισθεί στο ακέραιο και δίχως εκπτώσεις τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της» απηύθυνε προς την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την Κάσο όπου βρίσκεται για τις εκδηλώσεις μνήμης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.

«Η όλη ιστορία της Κάσου, και ιδίως η θυσία των Κασίων στον βωμό της Ελευθερίας στις 28 Μαΐου 1824, μας δίνει το δικαίωμα αλλά και μας επιβάλει το εθνικό και ευρωπαϊκό χρέος να στέλνουμε, προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς την γείτονα και φίλη Τουρκία, το εξής μήνυμα, ιδίως στο πλαίσιο της επετείου της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων και της Κάσου στον Εθνικό μας Κορμό:

»Πρώτον, η Ελλάδα επιδιώκει, εμπράκτως, την ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία.

»Επιπλέον δε είναι έτοιμη να προσφέρει την ενεργό στήριξή της στην προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

»Δεύτερον», πρόσθεσε, «η υπεύθυνη αυτή στάση της Ελλάδας τελεί, αυτονοήτως, υπό τον απαράβατο όρο της πλήρους τήρησης του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου, στο σύνολό τους, άρα, και της Συνθήκης της Λωζάνης καθώς και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947, πρωτίστως δε του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ».

»Τρίτον», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, «στα Δωδεκάνησα, όπως και σ’ όλο το Αιγαίο, δεν υπάρχουν ‘γκρίζες ζώνες’ όπως ορισμένοι διατείνονται είτε από άγνοια είτε, πολύ περισσότερο, από δόλο.

»Η Ελλάδα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ έχει, στο πλαίσιο του δικαιώματος προληπτικής άμυνας, την δυνατότητα της πλήρους αμυντικής θωράκισης των Δωδεκανήσων έναντι κάθε επικείμενης απειλής» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...