Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλέξης Τσίπρας: Η Τουρκία να πάψει να ξύνεται διαρκώς για φασαρίες και καβγάδες

Αλέξης Τσίπρας: Η Τουρκία να πάψει να ξύνεται διαρκώς για φασαρίες και καβγάδες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Τουρκία,

Να γίνει κανονική χώρα προέτρεψε την Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας και τη συμβούλεψε να πάψει «να ξύνεται διαρκώς για φασαρίες και καβγάδες».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στον Αντώνη Σρόιτερ στον ALPHA, ο Πρωθυπουργός ήταν σαφέστατος στην πολιτική του απέναντι στους γείτονές μας, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

«Είμαι από τους Πρωθυπουργούς που πίστεψα, πιστεύω και δούλεψα πολύ για την αποκατάσταση της ομαλότητας, την εκτόνωση των εντάσεων στις σχέσεις των δύο χωρών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο του ALPHA και στο Αντώνη Σρόιτερ.

«Όχι μόνο γιατί πιστεύω στην ανάγκη ειρηνικής συμβίωσης και σε αυτό που ονομάζουμε «ΝΑΤΟϊκή φιλία», αλλά και γιατί, έχοντας μια ρεαλιστική προσέγγιση, γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι για να μπορέσεις αποτελεσματικά να προστατεύσεις τα συμφέροντα της χώρας, πρέπει να στοχεύεις πάντοτε στην ειρήνη, τη συνεργασία και την ανάπτυξη δεσμών φιλίας με τους γείτονές σου».

»Πήγα τρεις φορές στην Τουρκία μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε. «Συνάντησα δύο Πρωθυπουργούς, γιατί άλλαξε ο κύριος Νταβούτογλου. Τον Πρόεδρο Ερντογάν, συνάντησα δύο φορές στην Τουρκία και μία στο Πεκίνο.

»Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία, παρά την οικονομική κρίση που πέρασε τα τελευταία χρόνια, έχει μια ανεξάντλητη γεωπολιτική δυναμική.

»Είναι μια κρίσιμη χώρα στο αντάμωμα τριών ηπείρων. Και πρέπει να σας πω ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος της χώρας.

»Είναι στον πυρήνα της Ευρωζώνης και ταυτόχρονα είναι μια χώρα, η οποία μπορεί να έχει, όπως ένα δέντρο τις ρίζες της στη Δύση, στην Ευρώπη, αλλά απλώνει τα κλαδιά της και στον Βορρά και την Ανατολή και τον αραβικό κόσμο και τη Ρωσία. Έχουμε, δηλαδή, μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

»Οι γείτονές μας είναι γείτονες, οι οποίοι περνούν μια μεγάλη περίοδο αστάθειας.

»Αυτό, τους κάνει ακόμη πιο επιθετικούς από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

»Πρέπει, όμως, να σας πω ότι ταυτόχρονα, με την προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

»Όχι με κορώνες, για να επαναλάβω και αυτό το σχόλιο που έκανα στη Θεσσαλονίκη και το οποίο σχολιάστηκε πολύ και ενόχλησε κάποιους…».

«Για τον σκύλο που γαυγίζει;», ρώτησε ο Αντώνης Στρόιτερ για να πάρει καταφατική απάντηση από τον Πρωθυπουργό:

«Ναι. Διότι, προσέξτε, εμείς δεν είμαστε αυτοί, οι οποίοι λέμε διαρκώς, φωνάζουμε, μιλάμε, αλλά κάνουμε δουλειά.

»Να υπενθυμίσω την τριμερή σχέση συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, την τριμερή σχέση συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

»Διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

-Εγώ θέλω να συνεχίσω το παράδειγμά σας και να σας πω ότι ο συγκεκριμένος σκύλος δεν γαυγίζει μόνο. Ο σκύλος μπαίνει και στον κήπο μας, ο σκύλος πάει στα φυτά μας, για να το πω έτσι λίγο αλληγορικά, πηγαίνει στο Αιγαίο ο συγκεκριμένος σκύλος, πετάει πάνω από τα νησιά μας, κάνει υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά αυτός ο σκύλος. Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να κάνει, δηλαδή, για να τσακωθούμε μαζί του από ένα σημείο και μετά. Και ξέρετε, δεν τσακώνεται κανείς με έναν άλλο σκύλο, αν τον αφήνουμε να κάνει και ό,τι θέλει από ένα σημείο και μετά.

«Κύριε Σρόιτερ, εγώ θέλω να σας πω ότι χειριστήκαμε, με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και καταφέραμε κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, να έχουμε μια ευθυγράμμιση σε ό,τι αφορά αυτό που εμείς ονομάζουμε «εθνική γραμμή» στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων.

»Και μπορεί να μην πετύχαμε τον επιδιωκόμενο στόχο, να μην βρήκαμε τελικά τη λύση, τη δίκαιη, τη βιώσιμη, αλλά «βάλαμε μια άγκυρα» στη διαπραγμάτευση, στην υπεράσπιση, αν θέλετε, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κυρίως της εξασφάλισης ότι δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεων στο μέλλον. «Βάλαμε την άγκυρα», δηλαδή, του να ζητάμε δίκαιη λύση μέσα από την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων.

»Διότι δεν μπορεί να έχουμε μια ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία θα υπάρχουν εγγυήσεις από τρίτες δυνάμεις.

»Και βάλαμε και το ζήτημα της παρουσίας των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο.

»Όλη η Διεθνής Κοινότητα έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτός που δεν ήθελε τη λύση, τελικά ήταν η Τουρκία. Η Ευρώπη ήταν στο πλευρό μας.

»Η Ευρώπη ήταν στο πλευρό μας στη μίνι κρίση – δεν ήταν κρίση ουσιαστικά – σε ό,τι αφορά τις εξορύξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

»Άρα, λοιπόν, ας μη δίνετε και τόσο μεγάλη σημασία σε αυτό που εσείς ονομάσατε πιο πριν «στις φωνές» ή αν θέλετε στο ότι «κάποιοι μπαίνουν στον κήπο».

»Σημασία έχει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε εξασφαλίσει το σπίτι.

»Σημασία έχει ότι αυτή τη στιγμή και οι γείτονές μας καταλαβαίνουν ότι έχουν να κάνουν με μια χώρα, η οποία ανήκει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρα η σχέση της Τουρκίας μαζί μας περνά και από τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Και ταυτόχρονα, είμαστε μια χώρα που τείνει χέρι φιλίας και συνεργασίας στην Τουρκία, γιατί εμείς θέλουμε οι γείτονές μας να αποκαταστήσουν την ομαλότητα στο εσωτερικό τους και να κοιτάξουν προς την Ευρώπη και να μην είναι διαρκώς, να «ξύνονται» διαρκώς για φασαρίες και για καυγάδες».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Για τον Ερντογάν Ελλάδα και Τουρκία έχουν πολλές διαφορές – «Δεν πρέπει να αγνοούμε άλλα αμφιλεγόμενα σημεία εστιάζοντας σε μία και μόνο διαφορά»

Συνεχίζονται οι «επιτυχίες» Μητσοτάκη – Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν θα θέσει στον Μητσοτάκη τον διαμοιρασμό του πλούτου της Ανατ. Μεσογείου

Βελόπουλος για επίσκεψη Ράμα: Η ΝΔ έκανε την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι

Le Figaro: Οι φασίστες Τούρκοι Γκρίζοι Λύκοι στη Γαλλία απειλούν βουλευτή, Αρμένιους, Έλληνες και Κούρδους

Εφρίν/Αφρίν: Τούρκοι και τζιχαντιστές ύψωσαν μνημείο τουρκικής κατοχής εκεί όπου στεκόταν ο αδριάντας του Κάουα του Σιδερά

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...