Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας από την Πνύκα: Η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει εάν θέλει να επιζήσει

Τσίπρας από την Πνύκα: Η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει εάν θέλει να επιζήσει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ανάγκη να προωθηθεί ο διάλογος για “ένα νέο συμβόλαιο Δημοκρατίας στην Ευρώπη” ώστε να επανέλθουν η αλληλεγγύη και η ισονομία μεταξύ κρατών και μεταξύ των πολιτών τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του στην Πνύκα προλογίζοντας τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Μακρόν επέλεξε τον λόφο της Πνύκας για να κάνει την ομιλία του για το μέλλον της Ευρώπης, αντί να μιλήσει στη βουλή, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί.

«Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τον Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα όπου η Δημοκρατία έκανε τα πρώτα της βήματα. Εδώ που δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο από τα θαύματα του αρχαίου πολιτισμού», τόνισε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η παρουσία μας εδώ αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Γιατί αυτή η γωνιά της γης ακτινοβολεί ιστορία», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Δεν είναι μόνο δική μας διαπίστωση ότι η πρόσφατη κρίση μετεξελίχθηκε σε κρίση δημοκρατίας. Διεύρυνε τις ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών και των πολιτών, απομάκρυνε την Ευρώπη από τις ιδρυτικές της αξίες.

«Είναι η σωφροσύνη που μας επιβάλλει σήμερα να αναστοχαστουμε πάνω στην ιστορία και να σχεδιάσουμε ξανά το μέλλον της Ευρώπης. Διότι σήμερα δεν αμφιβάλλει πια κανείς ότι αυτή είναι η πολιτική και ηθική υποχρέωση της δικής μας γενιάς Εμανουέλ», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο. Και συμπλήρωσε: Η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει εάν θέλει να επιζήσει. Η αδράνεια θα σημάνει και την παρακμή της.

Αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης

«Να σχεδιάσουμε και να παρουσιάσουμε στους λαούς μας ένα φιλόδοξο σχέδιο για το κοινό μας αύριο που θα έχει θεμέλια στις κοινές αξίες του χθες και θα απαντά στις ανάγκες του σήμερα. Οι ευρωπαϊκοί υπερεθνικοί θεσμοί στους οποίους εκχωρείται η δημοκρατία από κράτη- μέλη, να καταστούν υπερεθνικοί θεσμοί δημοκρατικής εκπροσώπησης», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για αναγκαίο εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι:

Πρέπει να αναχαιτίσουμε φορολογικό ανταγωνισμό ανάμεσα στα μέλη και να επιτρέψουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο στις κυβερνήσεις, για να τηρούν στόχους αλλά και να εφαρμόζουν πρόγραμμα για το οποίο έχουν εκλεγεί.

Θα πρέπει να έχουμε κοινά εργαλεία πολιτικής. Κοινό προϋπολογισμό. Κοινό τρόπο διαχείρισης του χρέους των κρατών-μελών.

Σήμερα έχουμε κανονες αυστηρούς που όμως δεν ισχύουν για όλους.

Να υπάρξει κοινοβουλιο Ευρωζώνης με ουσιαστικό ρολο και αναλογική εκπροσώπηση απο κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...