Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου για Άμυνα: Συμφωνίες στενότερης συνεργασίας

Συμμαχία  Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου για Άμυνα: Συμφωνίες στενότερης συνεργασίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η τριμερής συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου ενισχύει την προσπάθεια για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών, δήλωσε ο Υπουργός ‘Αμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαϊδης, μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Αιγύπτου, Πάνο Καμμένο και Sedki Sobhy, στο Συντονιστικό Κέντρο “Ζήνων”, στη Λάρνακα.

Σε δελτίο Τύπου που στάλθηκε από το Υπουργείο Άμυνας αναφέρεται ότι τη συνάντηση απασχόλησαν η περιφερειακή συνεργασία σε θέματα που ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης και νέων ασύμμετρων απειλών.

Λήφθηκαν επίσης αποφάσεις για ένα κοινό πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας, στο πλαίσιο ασκήσεων και κοινής εκπαίδευσης.

Οι τρεις Υπουργοί αποφάσισαν τη θεσμοθέτηση της τριμερούς συνάντησης, η οποία πλέον θα πραγματοποιείται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, ενώ για τον συντονισμό υλοποίησης των αποφάσεων που λαμβάνονται αποφασίστηκε η καθιέρωση μιας Μόνιμης Συντονιστικής Επιτροπής.

Ο Υπουργός ‘Αμυνας της Κύπρου δήλωσε, με βάση το δελτίο Τύπου, ότι η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική περιφερειακή πρωτοβουλία που έχει ήδη αποδώσει καρπούς σε σειρά τομέων, από την οικονομία, την ενέργεια και τον τουρισμό, μέχρι την υγεία και τη γεωργία.

Ο κ. Φωκαϊδης είπε πως αποτελεί κοινή πεποίθηση πως σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας, θα πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στα κράτη που μοιράζονται κοινές ανησυχίες αλλά και κοινές προσδοκίες για ένα μέλλον ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Επενδύουμε στη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο νέες απειλές, όπως είναι η τρομοκρατική βία, και η παράνομη διακίνηση μεταναστών και όπλων.

Για να διαμορφώσουμε συνθήκες θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας. Η Ανατολική Μεσόγειος ήταν πάντα κύριο σταυροδρόμι για τη ναυσιπλοΐα και το εμπόριο διεθνώς.

Σήμερα, όμως, μπορεί να μετεξελιχθεί και σε καταλύτη για την ανάπτυξη και την οικονομική πρόοδο των λαών της περιοχής, μέσα από τη συνεργασία για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, που έχει την ίδια ώρα τεράστια σημασία, ως εναλλακτική πηγή ενέργειας και για την Ευρώπη”, ανέφερε.

Όπως δήλωσε ο Χριστόφορος Φωκαϊδης λήφθηκαν αποφάσεις και για ενίσχυση της κοινής εκπαίδευσης και των κοινών ασκήσεων αλλά και κοινών προγραμμάτων “προκειμένου να είμαστε σε θέση να συμβάλουμε από κοινού στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως είναι η θαλάσσια και η ενεργειακή ασφάλεια αλλά και στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών, που είναι εξαιρετικά σημαντικό στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας”.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επεσήμανε ότι οι πρώτες ασκήσεις που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, όπως η άσκηση «Μέδουσα» πριν από λίγες ημέρες στη Ρόδο, με αποβατική ενέργεια και με συμμετοχή μεγάλης ναυτικής δύναμης της Αιγύπτου, και τη στενή συνεργασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδος και της Αιγύπτου, με τη συμμετοχή παρατηρητών από την Κυπριακή Δημοκρατία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιταλία και άλλες χώρες, απέδειξαν ότι μπορούμε να έχουμε μία κοινή στρατιωτική συμπεριφορά εκεί που θα χρειαστεί.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι η ενεργειακή πολιτική απαιτεί ασφάλεια και ότι η Κύπρος είναι κόμβος που ενώνει την Αφρική και τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη και η Ελλάδα κόμβος που ενώνει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με την Κεντρική Ευρώπη.

Ανέφερε ότι σε αυτή τη χάραξη της ενεργειακής πολιτικής δεν μπορεί να λείπει ο ηγέτης του αραβικού κόσμου, που είναι η Αίγυπτος, η οποία αποτελεί τη χώρα επαφής του «δρόμου του μεταξιού» προς την Ευρώπη και προς το Βορρά.

“Η αμυντική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας μετά και τον καθορισμό της ΑΟΖ θα μπορέσει σε αυτήν την πάρα πολύ ευαίσθητη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Σουέζ, της Κύπρου, της Κρήτης και της Μάλτας να διασφαλίσει μια ζώνη όπου δεν θα υπάρχει διακίνηση ναρκωτικών και όπλων που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία.

Θα μπορέσει να αποτελέσει μια ζώνη σταθερότητας, όπου οι διακινητές δεν θα μπορούν να διακινούν ανθρώπινες ψυχές εκμεταλλευόμενοι τον πόνο και τον πόλεμο.

Η αμυντική συνεργασία θα εξασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και παράλληλα την ενέργεια”, ανέφερε.

Τι είπε ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου

Ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Sedki Sobhi δήλωσε ότι οι συνομιλίες έχουν επιβεβαιώσει τις βαθιές και τις κοινές στρατιωτικές σχέσεις των τριών χωρών, που έχουν εδραιωθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, ως αποτέλεσμα των συνεχών προσπαθειών των ηγετών Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.

Ο ΥΠΑΜ της Αιγύπτου είπε πως οι απειλές της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού έχουν αυξηθεί και έχουν μετατραπεί σε παγκόσμιο φαινόμενο, που δεν μπορεί καμία χώρα να αποφύγει, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την επιστροφή τρομοκρατών στις πατρίδες τους, μετά την ήττα τους στη Συρία και στο Ιράκ. Απαιτείται, πρόσθεσε, η παρεμπόδιση της μετακίνησής τους και η παγοποίηση των πόρων χρηματοδότησης και εξοπλισμού.

Ανέφερε ακόμη ότι απαιτείται η συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, λαθρεμπορίου και παρεμπόδισης των μετακινήσεων τρομοκρατών, καθώς στη διασφάλιση των ενεργειακών επενδύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και των θαλάσσιων οδών ναυσιπλοΐας.

Έκανε αναφορά στην απόφαση για κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις, ανταλλαγές εμπειρογνωμοσύνης, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, ταυτόχρονες προσπάθειες στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών, προκειμένου να επιτευχθεί έγκαιρη και αποτελεσματική δράση έναντι των εν λόγω απειλών, και συνταύτιση προσπαθειών στην ανάπτυξη δυνατοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ στο Κατάρ για συνάντηση με θέμα την απελευθέρωση ομήρων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...