Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε σύγχυση οι Σκοπιανοί – Δεν καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημά τους θα λυθεί έτσι ή αλλιώς

Σε σύγχυση οι Σκοπιανοί – Δεν καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημά τους θα λυθεί έτσι ή αλλιώς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Σκόπια,

Όσο σφίγγει η γεωπολιτική σκακιέρα σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, με τον αλβανικό εθνικισμό «να ξύνεται στη γκλίτσα» όπως λέει ο λαός και η Τουρκία να διακηρύττει ότι από ώρα σε ώρα θα εισβάλει στη βορειοδυτική Συρία για να εξαλείψει τους Κούρδους αντάρτες, τόσο οι Σκοπιανοί αρχίζουν και αντιλαμβάνονται ότι η λακκούβα που αποτελούν στον χάρτη δεν είναι προς όφελός τους.

Ένας από τους ελάχιστους Σκοπιανούς αναλυτές που κάνει μια σκέψη παραπάνω, ο Σάσο Ορντάνοφσκι, σε άρθρο του στη σκοπιανή εφημερίδα SLOBODEN PECHAT προειδοποιεί την θολωμένη και βυθισμένη στον αδιέξοδο μικρόκοσμό της κοινή γνώμη της ΠΓΔΜ, ότι «το “μακεδονο”-ελληνικό “τουρκικό σήριαλ” θα κρατήσει αρκετούς μήνες», στέλνοντας και το μήνυμα ότι εδώ παίζονται μεγάλα παιχνίδια που ούτε τα αντιλαμβάνεται το σκοπιανό πολιτικό σύστημα, ούτε το πολυεθνικό αμάλγαμα των πολιτών της ΠΓΔΜ.

«Δεν αποκλείεται οι Έλληνες να διατυπώσουν αιτήματα, που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω βάθεμα των “μακεδονικών” εσωτερικών πολιτικών διαφωνιών, ή να διατυπώσουν προτάσεις που θα προκαλέσουν ρήγμα στις “μακεδονο”-αλβανικές σχέσεις.

»Επειδή, να θυμίσω, διαπραγματευόμαστε με τους Έλληνες, είναι πιθανόν να επιδιώξουν να οδηγήσουν σε αποτυχία την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο θέμα του ονόματος, επιθυμώντας με αυτό να προωθήσουν κάπως και τον αντιαλβανικό ελληνο-σερβικό άξονα στα Βαλκάνια», αναφέρει το άρθρο.

Αυτό που του διαφεύγει του Ορντάνοφσκι, το διαισθάνεται αλλά δεν το αντιλαμβάνεται, είναι ότι η Ελλάδα θέλει λύση στο όνομα διότι επιθυμεί το συντομότερο δυνατό να εντάξει τα Σκόπια στη γεωπολιτική της σφαίρα και να τα «ασφαλίσει» από τον κίνδυνο του διαμελισμού τους, που υποδαυλίζεται από τους Αλβανούς εθνικιστές που υποκινούνται από την Άγκυρα.

Η Ελλάδα θέλει τα Σκόπια ακέραια, το έχει διατυπώσει με όλους τους τρόπους.

Το πρόβλημα είναι ότι οι Σκοπιανοί δεν ξέρουν τι θέλουν και ακόμα χειρότερα για τους ίδιους, τι γίνεται γύρω τους.

Η σκοπιανή «λακκούβα» πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό πρωτίστως για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Δύσης. Η Δύση αισθάνεται να απειλείται εξ ανατολών και αυτός είναι ο λόγος.

Όμως, εάν οι Σκοπιανοί συνεχίσουν να είναι αγκυλωμένοι στην ψευδοϊδεολογία τους, τότε είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθούν τα δεύτερα σενάρια για την περίπτωσή τους. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό το πολυεθνικό πρόβλημα δεν θα μείνει άλυτο. Έτσι ή αλλιώς θα λυθεί.

Οπότε καλό είναι ο Ορντανόφσκι να αρχίζει να «μπαίνει» στο κλίμα της ευρύτερης γεωπολιτικής αναταραχής και αφού συνειδητοποιήσει την ασημαντότητα του κρατιδίου της ΠΓΔΜ, να αναλύσει τα νέα δεδομένα που ταυτίζουν την επιβίωση των Σκοπίων με τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας ώστε να βοηθήσει και τους συμπολίτες τους να δουν επιτέλους καθαρά ποιο είναι το όφελός τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βενιζέλος: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική και για τις δύο χώρες και η τήρηση της είναι αναγκαία και υποχρεωτική

Προκαλούν οι φιλορώσοι ψευδοαρχαιομακεδόνες – Μιτσκόσκι: «Είναι δικαίωμά μου να αποκαλώ τη χώρα μου όπως θέλω»

Διεθνή διάσκεψη με κεντρικό θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών ανακοίνωσαν το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» και το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ»

Φάμελλος: Καταθέτουμε πρόταση νόμου για την κύρωση των 3 μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία

Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την πατριωτική Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...