Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αντιδράσεις στην Ομογένεια για την απειλή ρήξης με το εθνικό κέντρο: «Όχι σε ακραίες και διχαστικές δηλώσεις»

Αντιδράσεις στην Ομογένεια για την απειλή ρήξης με το εθνικό κέντρο: «Όχι σε ακραίες και διχαστικές δηλώσεις»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αντιδράσεις προκαλεί η ακραία στάση ορισμένων κύκλων της ομογένειας με αφορμή το ψήφισμα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στα μέσα ενημέρωσης μετά από σύσκεψη που έγινε στην Ν. Υόρκη με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, της οποίας ηγείται ο Πέτρος Γαλάτουλας, και της Παμμακεδονικής.

Στην ανακοίνωση αυτή με αφορμή τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίλυση του Μακεδονικού κάνουν λόγο για οργισμένη αντίδραση κατά των πολιτικών που θα υπογράψουν όνομα με τον όρο Μακεδονία και φτάνουν στο σημείο να απειλήσουν με ρήξη από το Εθνικό Κέντρο.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Οποιοσδήποτε πολιτικός, συνυπογράψει μία απόφαση που θα επιτρέπει τη χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με γεωγραφικό ή επιθετικό προσδιορισμό, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή της Οργανωμένης Ομογένειας.

»Μία συμφωνία για λύση με χρήση του όρου Μακεδονία, θα σημάνει και τη ρήξη στις σχέσεις του Εθνικού Κέντρου με την Ομογένεια».

Τέσσερεις μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις διαχωρίζουν την θέση τους σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Αυτή η διατύπωση δεν μας εκφράζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο και αντίκειται προς τις αρχές και τα καταστατικά μας.

»Επιπροσθέτως, ενδεχόμενη ρήξη με το Εθνικό Κέντρο θα είναι διχαστική και καταστροφική για τον απανταχού Ελληνισμό.

»Ως εκ τούτου, διαχωρίζουμε πλήρως τη θέση μας από αυτά τα σημεία του συγκεκριμένου ψηφίσματος».

Οι οργανώσεις που διαχωρίζουν την θέση τους είναι η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων και η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία.

Από την πλευρά του Νίκος Αλεξίου μέλος της Πανθεσσαλικής Ομοσπονδίας και μέλος του Συλλόγου Βολιωτών «Οι Αργοναύτες» κάνει λόγο για «οργισμένες ανακοινώσεις, οι οποίες οργώνουν το χωράφι στο οποίο μπορεί να βλαστήσει το ζιζάνιο του εθνικού διχασμού».

«Βιαστικές δηλώσεις, που μάλιστα δεν εκφράζουν το σύνολο της οργανωμένης ομογένειας, περί «ρήξης» των σχέσεων εθνικού κέντρου και ομογένειας, πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων, δεν συνιστούν προσπάθεια δημιουργίας θετικού κλίματος, είτε πρόκειται για τις διαπραγματεύσεις, είτε για τις δυνατότητες της ομογένειας να διαδραματίσει τον εθνικό της ρόλο», επισημαίνει στην δήλωσή του ο καθηγητής Κοινωνιολογίας (Queens College) και μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών ΗΠΑ, Νίκος Αλεξίου.

Η ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι 4 ομογενειακές οργανώσεις

Σε κοινή τους ανακοίνωση που προσυπογράφουν οι Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής, Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων και Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία, αναφέρουν τα εξής:

«Σε σχέση με το ψήφισμα που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών στο Σταθάκειο Κέντρο της Νέας Υόρκης το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018 επισημαίνονται τα ακόλουθα:

»1. Κοινή θέση της οργανωμένης Ομογένειας είναι η έκφραση συμπαράστασης στην Παμμακεδονική Ενωση Ηνωμένων Πολιτειών για το εθνικό ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

»2. Η οργανωμένη Ομογένεια στηρίζει τις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Εξωτερικών για εξεύρεση λύσης και αναγνωρίζει τις προσπάθειες της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΕΞ για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού των Σκοπίων.

»Ωστόσο στο συγκεκριμένο ψήφισμα περιλαμβάνονται χαρακτηρισμοί διατυπωμένοι με ακραίο τρόπο, ιδιαίτερα στην παράγραφο 4, όπου υποστηρίζεται ότι «οποιοσδήποτε πολιτικός, συνυπογράψει μία απόφαση που θα επιτρέπει τη χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με γεωγραφικό ή επιθετικό προσδιορισμό, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή της Οργανωμένης Ομογένειας. Μία συμφωνία για λύση με χρήση του όρου Μακεδονία, θα σημάνει και τη ρήξη στις σχέσεις του Εθνικού Κέντρου με την Ομογένεια».

»Αυτή η διατύπωση δεν μας εκφράζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο και αντίκειται προς τις αρχές και τα καταστατικά μας.

»Επιπροσθέτως, ενδεχόμενη ρήξη με το Εθνικό Κέντρο θα είναι διχαστική και καταστροφική για τον απανταχού Ελληνισμό.

»Ως εκ τούτου, διαχωρίζουμε πλήρως τη θέση μας από αυτά τα σημεία του συγκεκριμένου ψηφίσματος.

Δήλωση Νίκου Αλεξίου, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Queens College, Μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών ΗΠΑ, μέλος της Παθεσσαλικής Ομοσπονδίας και μέλος του συλλόγου Βολιωτών «Οι Αργοναύτες»:

«Ο Ομογενειακός Ελληνισμός, σύμβολο πάντα της ενότητας των Ελλήνων, που παραμένουν συσπειρωμένοι ακόμα κι αν τους χωρίζουν ωκεανοί, μπορεί να αποτελέσει και στο μέλλον, όπως και στο παρελθόν, την αιχμή του δόρατος στις μεγάλες εθνικές στιγμές.

»Βιαστικές δηλώσεις, που μάλιστα δεν εκφράζουν το σύνολο της οργανωμένης ομογένειας, περί «ρήξης» των σχέσεων εθνικού κέντρου και ομογένειας, πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων, δεν συνιστούν προσπάθεια δημιουργίας θετικού κλίματος, είτε πρόκειται για τις διαπραγματεύσεις, είτε για τις δυνατότητες της ομογένειας να διαδραματίσει τον εθνικό της ρόλο.

»Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή ο Ελληνισμός, εντός και εκτός Ελλάδας, θα πρέπει να αναμένει με ηρεμία την πορεία των διαπραγματεύσεων, συντασσόμενος με πνεύμα ομοψυχίας δίπλα στην νόμιμη Κυβέρνησή του και στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ο οποίος πρόσφατα έδωσε δείγματα γραφής στην διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και πρώτοι απ’ όλους οι Κύπριοι αδελφοί μας, τον επαίνεσαν για την εθνική και πατριωτική του στάση.

»Δεν έχουμε λόγο να αρχίσουμε να κραυγάζουμε, πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

»Ακόμη δε περισσότερο δεν είναι δυνατόν να μιλούμε για ρήξεις του Ελληνισμού.

»Εθνικά ωφέλιμο είναι να προσέχουμε στη χρήση της Ελληνικής γλώσσας, διότι η ακριβολογία της, την καθιστά ξεκάθαρη.

»Θεωρούμε ατυχή την χρήση της λέξης «ρήξη», διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι οι Έλληνες, όπου γης, χωρίς ιδιοτέλειες και κομματικές βλέψεις, είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε τα εθνικά μας ελαττώματα και να προσφέρουμε ενωμένοι στην ιστορία του Ελληνισμού, ό,τι χρειαστεί.

»Η συντριπτική πλειοψηφία της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παρακολουθεί με προσοχή την προσπάθεια επίλυσης ενός ιδιαίτερα σοβαρού εθνικού θέματος, που πιθανώς δεν έχει την πλέον την πολυτέλεια της μακρόχρονης εκκρεμότητας.

»Αναμένει την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνική διπλωματία με εύλογη εθνική εγρήγορση και δεν προβαίνει σε οργισμένες ανακοινώσεις, οι οποίες οργώνουν το χωράφι στο οποίο μπορεί να βλαστήσει το ζιζάνιο του εθνικού διχασμού.

»Οι Έλληνες του 21ου αιώνα αξίζουμε καλύτερα από τους διχασμούς του 20ου αιώνα, ας παραδειγματισθούμε από την ιστορία μας και ας παραμείνουμε ψύχραιμοι.

»Εμείς σαν ομογενείς, σαν πολίτες του κόσμου που ζούμε μακριά από την πατρίδα καταγωγής μας, καλούμε όλους τους Έλληνες να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε παντού, στις χώρες όπου ζούμε, ότι είμαστε όλοι μαζί και στηρίζουμε την Κυβέρνηση της πατρίδας μας και την Ελληνική διπλωματία στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την ονομασία των Σκοπίων, που θα δώσει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό ακραίων κύκλων της γειτονικής χώρας και θα αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...