Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βίτσας: Η Τουρκία να αφήσει τις άναρθρες κραυγές – Δεδομένη η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο

Βίτσας: Η Τουρκία να αφήσει τις άναρθρες κραυγές – Δεδομένη η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αυστηρό μήνυμα του Δημήτρη Βίτσα στην Τουρκία με αφορμή το τελευταίο περιστατικό στα Ίμια. Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο OnAlert ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε την Άγκυρα να αφήσει τις άναρθρες κραυγές τονίζοντας ότι η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή είναι δεδομένη.

Ο κ. Βίτσας είπε συγκεκριμένα: “Ξέρετε δεν θέλω να βγάζουμε πολεμικές κραυγές. Θεωρώ ότι η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη. Όλα τα ζητήματα που υπάρχουν θα πρέπει να λύνονται με ειρηνικό τρόπο, αλλά εδώ έχουμε ζήτημα που δεν υπάρχει.

Και τι εννοώ. Και τα Ίμια και όλες οι βραχονησίδες ανήκουν στην Ελληνική Επικράτεια. Είναι δεδομένη η χωρική μας κυριαρχία. Στον έδαφος, στον αέρα ή στην θάλασσα και θα παραμείνει.

Δηλαδή λέω ότι είναι μια έννοια και πολιτικά μη δυνατό, να κατακτήσει κανείς κάτι με το να βγάζει κανείς άναρθρες κραυγές, με το να κάνει κάθε τόσο δηλώσεις, όπως διάφοροι ηγέτες από την πλευρά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.”

Έκανε μάλιστα μια αναφορά που προκάλεσε αίσθηση κληθείς να επεξηγήσει τα περί αποδέσμευσης των κανόνων εμπλοκής:” Όταν λέμε έχουν αποδεσμευτεί οι κανόνες εμπλοκής εννοείται ότι πάντα έχουν δοθεί διαταγές μέχρι ένα ορισμένο σημείο.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι γενικώς έχουν αποδεσμευτεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν γίνει πολύ πιο απλοί, η διαδικασία τους, ωστε να είναι και πιο ταχείς, για να μην φτάσουν στα 1996, όταν για να απελευθερωθούν, δεν απελευθερωθεί ποτέ στην ουσία οι κανόνες εμπλοκής. Δηλαδή να έρθει το ΚΥΣΕΑ, να συνεδριάσουν στην Βουλή.

Να κάθεται ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, απ’ έξω από τη συνεδρίαση. Έχουμε από αυτή την εμπειρία δει, πως πρέπει να γίνεται αυτό το πράγμα, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και είναι διαταγές μέχρι σε ένα επίπεδο.”

“Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες πουθενά στο Αιγαίο”

Σχολιάζοντας το περιστατικό της Κυριακής στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, όταν τα Τουρκικά πλοία που είχαν παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα επιχείρησαν να αμαυρώσουν την τελετή μνήμης με την ρίψη στεφάνου που θα πραγματοποιούσε ο ΥΕΘΑ, κ. Πάνος Καμμένος, από την Κανονιοφόρο “Νικηφόρος”: “Εκείνο το οποίο αποδείχθηκε είναι ότι οι προκλήσεις έρχονται πάντα από την πλευρά της Τουρκίας.

Από την άλλη μεριά αποδείχθηκε ότι τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα είναι δεδομένα, δεν τα συζητάμε, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες πουθενά στο Αιγαίο.” και συμπλήρωσε: “Οπότε μπορούμε με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε γεγονός. Είτε αυτό το γεγονός είναι πραγματικό, είτε αυτό το γεγονός είναι επικοινωνιακό. Άρα με αυτόν τον τρόπο πορευόμαστε.”

Αντέκρουσε δε την κριτική που ασκήθηκε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας για το γεγονός ότι πραγματοποίησε την ρίψη στεφάνου σε απόσταση από τα Ίμια, τα οποία είχαν περικυκλωθεί από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της τουρκικής ακτοφυλακής:

“Η ρίψη του στεφάνου έγινε ακριβώς στο σημείο που έπεσε το ελικόπτερο και χάθηκαν αυτοί οι τρεις ήρωες στρατιωτικοί. Άρα αυτός ήταν και ο αντικειμενικός στόχος.” είπε εξάροντας ταυτόχρονα τον τρόπο δράσης του πληρώματος της Κανονιοφόρου Νικηφόρος:

“Μην ξεχνάτε ότι πριν από μια εβδομάδα δέκα ημέρες, η ίδια Κανονιοφόρος, ο “Νικηφόρος”, είχε μια σχετική εμπλοκή και με άλλα τουρκικά πλοία στην περιοχή. Και απέδειξε και τη ναυτοσύνη, και ο κυβερνήτης και οι αξιωματικοί και οι ναύτες του πληρώματος. Και την ναυτοσύνη την ελληνική και την αποφασιστικότητα του πολεμικού ναυτικού.”

Εξήγησε μάλιστα ότι το πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού είχε ενεργοποίησει όλα τα επίπεδα ετοιμότητας εγκλωβίζοντας μάλιστα τα τουρκικά πλοία: “Μην έχετε καμμία αμφιβολία ότι σε αυτού του είδους τα ζητήματα παίρνονται όλες οι δυνατές προφυλάξεις παθητικές και ενεργητικές. Οπότε έμπειροι είναι, είμαι σιγουρος χωρίς να έχω ιδιαίτερη πληροφόρηση, ότι θα προχωρήσαν στις διαδικασίες. Αλλά μέχρι εκεί.”

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Η «Ύδρα» κατέρριψε ντρόουν στον Κόλπο του Άντεν

Στ. Κασσελάκης: Θα καταργήσουμε τη μπίζνα των απογευματινών χειρουργείων – Πραγματική Δημόσια Υγεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...