Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κοτζιάς εξήγησε γιατί «η Τουρκία δεν μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ο Κοτζιάς εξήγησε γιατί «η Τουρκία δεν μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Κοτζιάς το Σάββατο το πρωί στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην εκπομπή «Πολιτικά Παραλειπόμενα» του Αλφόνσου Βιτάλη, εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας που πράττει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα ανατροπής των ενεργειακών σχεδιασμών, ο Νίκος Κοτζιάς ήταν σαφής: «Δεν νομίζω ότι μπορεί η Τουρκία να κάνει κάτι τέτοιο», είπε και εξήγησε γιατί:

«Ξέρει ότι οι επόμενοι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου συνδέονται με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Ξέρετε και στις δύο περιπτώσεις δεν θα μπορέσουν να κάνουν αυτούς τους “τσαμπουκάδες” στην κυπριακή ΑΟΖ.

»Η Τουρκία έχει κάνει πολλαπλή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και βέβαια γι αυτό θα μιλήσουμε πιο ειδικά όταν θα αποφασίσει η Κυπριακή Δημοκρατία να δραστηριοποιηθεί.

»Αυτό που θέλω να σας πω είναι πρώτον ότι η Τουρκία παρενέβη παρανόμως με ναυτικές ασκήσεις σε ξένη ΑΟΖ και αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο υπάρχουν δύο αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

»Η μία αφορά το Αρχιπέλαγος Chagos και η άλλη τη Νότια Κίνα. Η μία είναι του 2015, η άλλη του 2016.

»Δεύτερον, παραβιάζει τη συνθήκη του Διεθνούς Δικαίου για την άσκηση των ελευθεριών στην ανοικτή θάλασσα που καθρεπτίζεται βέβαια και στο εθνικό δίκαιο.

»Τρίτον, η Τουρκία δεν είναι αρμόδια να εκδίδει NAVTEX σε ξένες περιοχές. (…) Είναι παράνομο.

»Τέταρτον η παρεμπόδιση παρανόμως να κινηθεί το ιταλικό πλοίο της ΕΝΙ, αυτή είναι και παρεμπόδιση στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων από ένα κράτος, αλλά είναι και μια παραβίαση του Δικαίου, γιατί παρεμποδίζει την ελεύθερη πλεύση πλοίου.

»Διότι, ακόμη και αν δεν ήταν κυπριακή ΑΟΖ, υπάρχουν οι κανόνες της ελεύθερης διακίνησης των αγαθών και των προσώπων με πλοία -και αυτό το παραβίασε.

»Και παραβίασε το άρθρο 77 της Σύμβασης του Δικαίου της Θαλάσσης όσον αφορά τα δίκαια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

»Τέλος πρέπει να σας πω ότι παραβίασε και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου εν γένει με την απειλή και με την επιδίωξη εκδίωξης μιας κινητής πλατφόρμας που έκανε δοκιμαστική γεώτρηση σε μη αμφισβητούμενη περιοχή.

»Κατά συνέπεια έχουμε πολλαπλές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης».

Η Τουρκία παραβίασε στην κυπριακή ΑΟΖ το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συνθήκες του Δικαίου της Θαλάσσης και του δικαιώματος στη Ναυσιπλοΐα.

Σε ό,τι αφορά πιθανές νομικές επιπτώσεις στην Τουρκία, ο Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε ότι η δήλωση που έκανε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία «καταδίκασε την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την παραβίαση του Δικαίου της Θαλάσσης», «ήταν πολύ σοβαρή».

Μάλιστα, όπως τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, ήταν «μια πολύ πιο αυστηρή δήλωση από αυτή του 1996, την τότε περίπτωση των Ιμίων» και πρόσθεσε ότι είναι η «ισχυρότερη (σ.σ. δήλωση) που έχει γίνει ποτέ όσον αφορά την Τουρκία».

Η Ελλάδα δεν είναι Συρία ούτε Ιράκ

«Η Τουρκία πρέπει να αναλογιστεί και να σκεφτεί αυτό που έχω πει εδώ και δύο χρόνια, ότι «η Ελλάδα δεν είναι Συρία ούτε Ιράκ», προειδοποίησε την Άγκυρα ο Νίκος Κοτζιάς.

«Τιμώ και εκτιμώ αυτά τα δύο κράτη και δεν το λέω υποτιμητικά. Εννοώ ότι δεν μπορεί με τον ίδιο τρόπο να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά τα δίκαια της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον τρόπο που το κάνει στη Μ. Ανατολή.

»Η Ελλάδα είναι μια οργανωμένη χώρα, διαθέτει όλα τα μέσα για να υπερασπισθεί τα σύνορα και τα εδάφη της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...