Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το οργιώδες παρασκήνιο με τις δηλώσεις Πάιατ για Novartis: Γιατί η ΝΔ έσπευσε να πανηγυρίσει

Το οργιώδες παρασκήνιο με τις δηλώσεις Πάιατ για Novartis: Γιατί η ΝΔ έσπευσε να πανηγυρίσει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Όσο ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τη συβιλλική δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται το παιχνίδι εντυπώσεων που επιχειρήθηκε να στηθεί πίσω από την επίμαχη δήλωση.

Το πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο από το μεσημέρι της Δευτέρας είναι οργιώδες, με τη ΝΔ να επιχειρεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά, στον απόηχο και των δύο δημοσκοπήσεων κόλαφος για την εμπλοκή γαλάζιων στελεχών στο σκάνδαλο Novartis, μία αυτονόητη αποστροφή του Αμερικανού Πρέσβη, ότι δηλαδή “οι έρευνες του FBI δεν αφορούν σε Έλληνες πολιτικούς”.

Αμφότερες οι δημοσκοπήσεις τόσο για τη Νέα Σελίδα την Κυριακή όσο και για το Έθνος τη Δευτέρα επιβεβαίωναν πως επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν σκάνδαλο και όχι σκευωρία την υπόθεση Novartis, ενώ κόλαφος για την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν και τα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, την οποία επιχειρεί εδώ και μέρες να υποβαθμίσει η Πειραιώς, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να φθάνει το Σάββατο το πρωί να κάνει λόγο για “σκάνδαλο διακίνησης μαύρου χρήματος σε γιατρούς με στόχο την υπερσυνταγογράφηση”, αποσιωπώντας εμφανώς την πολιτική πτυχή του σκανδάλου και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αυτών, όσο και των εσωτερικών σφυγμομετρήσεων που πραγματοποιεί η ΝΔ έχουν σημάνει συναγερμό στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς επιβεβαιώνεται πως το αφήγημα που έχει υιοθετήσει γύρω από το σκάνδαλο Novartis δεν πείθει την κοινή γνώμη, στην οποία είναι εδραιωμένη η θέση πως υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Για αυτό το λόγο και επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησαν πιεστικά από την πλευρά του Αμερικανού Πρέσβη την επίμαχη δήλωση, την οποία συμπεριέλαβαν στη γαλάζια διαρροή, προκειμένου να στηθεί εκεί πάνω επικοινωνιακά ένα “παιχνίδι” που θα μπορούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την εμπλοκή πολιτκών προσώπων στις έρευνες των αμερικανικών Αρχών.

«Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιο σχόλιο επί των ελληνικών ερευνών, οι οποίες είναι ξεχωριστές από κάθε νομική διαδικασία στις ΗΠΑ που συνδέεται με παραβίαση των Αμερικανικών νόμων» δήλωσε μετά τις 12 τα ξημερώματα εκπρόσωπος της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα για το σκάνδαλο Novartis.

Οργιώδες παρασκήνιο

Της διευκρίνησης της ίδιας της Πρεσβείας είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο, με τον διπλωματικό σύμβολο του Πρωθυπουργού να έρχεται σε επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρέσβη, με αφορμή τη χρήση της αποστροφής του από τη ΝΔ σε σχετική διαρροή μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη σχετική επικοινωνία τόνιζαν πως «κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis».

Όπως επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου, «δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί εξάλλου ως προς την ουσία της υπόθεσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνησή της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα».

Με λίγα λόγια, ουδείς από το κυβερνητικό επιτελείο αμφισβητεί την αποστροφή του κ. Πάιατ στον κ. Μητσοτάκη πως “η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς”.

Είναι άλλο ωστόσο ότι οι έρευνες του FBI δεν αφορούν Έλληνες πολιτικούς και άλλο το αν αυτές οι έρευνες, που δεν αφορούν ή στοχεύουν Έλληνες πολιτικούς, έπεσαν πάνω σε Έλληνες πολιτικούς κατά τη διερεύνιση του σκανδάλου στις ΗΠΑ.

Με τη διευκρίνιση ωστόσο που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας η Ηρώδου Αττικού επιχειρεί να υπογραμμίσει πως είναι άλλο – και αυτονόητο – το γεγονός ότι δεν υπάρχει έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς, όπερ θα ήταν αδύνατο αφού στις ΗΠΑ διερευνώνται τυχόν αδικήματα διαπραχθέντα με βάση το αμερικανικό δίκαιο και άλλο ότι οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη από το FBI αν και δεν είχαν ως στόχο αυτούς δεν έχουν πέσει πάνω σε Έλληνες πολιτικούς.

Δεδομένη η εμπλοκή “κυβερνητικών αξιωματούχων”

Χαρακτηριστικά είναι εξάλλου τα όσα αναφέρονται στο επίσημο έγγραφο 19 σελίδων του FBI, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή από τη δεξιά εφημερίδα Δημοκρατία και το οποίο αποκαλύπτει πως είχε στηθεί το μεγάλο κόλπο από τη Novartis και στο οποίο γίνεται ευθέως και ρητά λόγος για «κυβερνητικούς αξιωματούχους».

Πρόκειται για το έγγραφο-φωτιά του FBI που διαβιβάστηκε μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018, περιλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης εμπλέκει και πολλά ονόματα φυσικών προσώπων και εταιριών και περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους γινόταν η διακίνηση του «μαύρου χρήματος» προς διάφορες κατευθύνσεις.

Πέραν των ονομάτων που αναφέρονται στο έγγραφο, το σημαντικότερο είναι η αποκάλυψη των δύο πραγματικών λόγων για τους οποίους η Novartis δωροδοκούσε τα πολιτικά πρόσωπα.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα σε ειδικό κεφάλαιο, «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία ελάττωσης τιμών».

Αυτό σημαίνει ότι οι δωροδοκίες στις οποίες φέρεται ότι προχωρούσε η εταιρία αφορούσαν καταρχάς τη διευκόλυνση εισαγωγής νέων φαρμάκων της στην ελληνική αγορά από τα οποία έκανε τζίρους εκατομμυρίων. Το σημείο-κλειδί όμως είναι το δεύτερο και συνδέεται με την «προστασία ελάττωσης τιμών».

Όπως προκύπτει δηλαδή τα λαδώματα γίνονταν για να αποτρέπεται η περαιτέρω μείωση των τιμών στα φάρμακα της Novartis στο πλαίσιο της περικοπής της φαρμακευτικής δαπάνης που είχε δρομολογηθεί μετά την υπαγωγή στο Μνημόνιο.

Η αποκάλυψη αυτή φωτίζει το πιο κομβικό ίσως σημείο του υπό διερεύνηση σκανδάλου δεδομένου ότι οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς υποστηρίζουν ότι οι κατηγορίες περί δωροδοκία τους αντιφάσκουν προς το γεγονός ότι επί των ημερών τους μειώθηκε και μάλιστα κατά πολύ η φαρμακευτική δαπάνη.

«Το 2011-2012 η φαρμακευτική βιομηχανία είχε μεγάλες μειώσεις τιμών», αναφέρει κατόπιν της σχετικής έρευνας και το έγγραφο προσθέτοντας ότι η Novartis δεν είχε τέτοια μείωση στα φάρμακα ογκολογίας και πολύ μικρές μειώσεις σε άλλα φάρμακα και ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012 ο Φρουζής είχε μια συνάντηση με τον υπουργό Υγείας στο γραφείο του.

Παρακάτω υποστηρίζεται επίσης ότι «η θέση της εταιρεία ήταν ότι μια επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα χάνονταν για τη Novartis».

«Μια κοινή πρακτική για τους γιατρούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και αρθρογράφους και τη δωροδοκία τους ήταν να επιλέγουν μικρής αξίας εταιρίες ως πωλητές για ξέπλυμα χρήματος. Οι εταιρίες δημόσιων εκδηλώσεων και σχέσεων ήταν το κυρίως χρησιμοποιούμενο όχημα για τις δωροδοκίες».

Τα πρόσωπα

Απαντώντας στις ελληνικές Αρχές, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ αναφέρει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες του εγγράφου για την εφαρμογή του νόμου σχετικά με τα εξής πολιτικά πρόσωπα: Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά, Άδωνη Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Αντώνιο Σαμαρά, Ιωάννη Στουρνάρα και Δημήτριο Αβραμόπουλο.

Δεν περιέχονται στο έγγραφο αυτό τα ονόματα των Π. Πικραμμένου, Ευ. Βενιζέλου και Γ. Κουτρουμάνη.

Οι περιγραφές για τους χρηματισμούς γιατρών κλπ παραπέμπουν σε μεγάλο βαθμό ακόμη και σε μαφιόζικες μεθόδους, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνουν και τις αποκαλύψεις ενός από τους προστατευόμενους μάρτυρες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τη συνειδησιακή κρίση που τον οδήγησε στην απόφαση του να καταθέσει ενώπιον των αμερικανικών Αρχών.

Μία από τις μεθόδους προέβλεπε την καταστροφή έως και τρεις φορές ετησίως συγκεκριμένων εγγράφων από το τμήμα της τεχνολογίας πληροφορίας της εταιρείας με στοιχεία για τις δωροδοκίες. Ήταν οι λεγόμενες «καθαρές ημέρες».

Ακόμη είναι ανατριχιαστική η περιγραφή από το 2009 για την επαλήθευση των συνταγογραφήσεων «όταν η Novartis ήταν κάτω από τεράστια πίεση» και «οι αντιπρόσωποι πωλήσεων υποχρέωσαν τους γιατρούς να δώσουν τηλεφωνικούς αριθμούς ασθενών στους αντιπροσώπους.

»Οι αντιπρόσωποι επικοινωνούσαν με τους ασθενείς για να επιβεβαιώσουν ότι έλαβαν φάρμακα της Novartis. Οι αντιπρόσωποι μιλούσαν χωρίς την έγκριση των γιατρών».

Συνέδρια και πολυτελή ταξίδια, ηλεκτρονικά πάνελ, δημιουργία απατηλών τιμολογίων και απευθείας πληρωμή στους γιατρούς ήταν οι τρόποι που χρησιμοποιούνταν για τις δωροδοκίες.

Και σε τέσσερα τέτοια σχέδια δωροδοκίας είχε συμμετάσχει και η εταιρεία Sandoz που ανήκε στον όμιλο Novartis, προκειμένου να εξασφαλίζονται περισσότερες συνταγογραφήσεις από χιλιάδες γιατρούς.

Μόνο σε ένα συνέδριο στο Κιότο της Ιαπωνίας κάθε γιατρός πληρώθηκε 5.000 ευρώ χωρίς καν να το παρακολουθήσουν.

Για τα ψευδή τιμολόγια αναφέρεται ότι αφορούσαν την παραγωγή διαφημιστικών εντύπων και ο πωλητής κρατούσε το 10%, ενώ χρησιμοποιούσε το υπόλοιπο «για να πληρώνει τους γιατρούς που η Sandoz αναγνώριζε».

Ακόμη και για την πώληση της Sandoz αποκαλύπτεται ότι η Novartis σκόπευσε να την πωλήσει:

«Η εταιρία δωροδόκησε γιατρούς ώστε μελλοντικοί αγοραστές να έχουν την εντύπωση ότι η Sandoz ήταν πιο επικερδής. Η εταιρία ήθελε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα και να φανεί πιο ελκυστική».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Ανδρουλάκης σε βουλευτές ΝΔ: Χειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις πράξεις του

Φάμελλος για Φλωρίδη: «Πολιτικός γενίτσαρος, … ακροδεξιός, … χωρίς ηθική»

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Πέταξε και πάλι τη μπάλα στην εξέδρα για την τραγωδία στα Τέμπη

Ανδρουλάκης: «Ψεκασμένες θεωρίες» ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα με τη πρόταση δυσπιστίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...