Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέος συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης

Νέος συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με 7 ψήφους υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝ.ΕΛ.), 2 ψήφους κατά (Ν.Δ., Χ.Α.) και 3 παρών (ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι) εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κανονισμού η πρόταση του προέδρου της Βουλής για τον ορισμό του Φρ. Κουτεντάκη ως νέου συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή στην θέση του Π. Λιαργκόβα. Ο Θ. Παπαθεοδώρου από την ΔΗ.ΣΥ. αποχώρησε πριν την ψηφοφορία καταγγέλλοντας την διαδικασία, ενώ ο Ν. Βούτσης εξέφρασε την έκπληξή του για την ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. σχετικά με το θέμα αυτό.

Ο Ν. Βούτσης δήλωσε «κατάπληκτος» από την ανακοίνωση της Ν.Δ. και κυρίως από το τελευταίο κομμάτι της, όπου υποστηρίζεται ότι «η Ν.Δ., όχι μόνο δεν αποδέχεται αυτούς τους κομματικούς διορισμούς, αλλά θα αποκαταστήσει την αξιοκρατία και τη νομιμότητα την επομένη των εκλογών».

Ο Ν. Βούτσης αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά «απειλούν ποιόν; Τις δεσμεύσεις της χώρας;» θυμίζοντας ότι η συγκρότηση του Γραφείου Προϋπολογισμού κι η διαδικασία ορισμού του επικεφαλής και των μελών του αποτέλεσε μια από τις λίγες θετικές δεσμεύσεις της χώρας προς τους δανειστές.

Ν. Βούτσης: Γελοία τα περί «κόκκινου» κράτους

Ο Ν. Βούτσης σχολίασε ότι τέτοιες κινήσεις όπως αυτή που προαναγγέλλει η Ν.Δ. δεν μπορούν πλέον να γίνουν, ενώ υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έδιωξε κανέναν όταν ανέλαβε χαρακτηρίζοντας μάλιστα «γελοία» τα περί προσπάθειας οικοδόμησης «κόκκινου» κράτους. Ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει δημόσια προκήρυξη της θέσης, κάτι που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, και στην συνέχεια πρόταση του προέδρου της Βουλής με βάση τα 10 βιογραφικά που κατατέθηκαν.

Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι επέλεξε τον Φρ. Κουτεντάκη με βάση την εμπειρία του, καθώς είναι γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών με ευθύνη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και το νεαρό της ηλικίας του και «βεβαίως και την άποψή του». Ο Ν. Βούτσης τάχθηκε εναντίον «απολίτικων» επιλογών για τις ανεξάρτητες αρχές και τόνισε ότι το τεκμήριο αξιοπιστίας κι ανεξαρτησίας του κάθε επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής το προσφέρουν οι συγκεκριμένες θητείες.

«Άδικο» να δοθούν στην δημοσιότητα τα βιογραφικά των συνυποψηφίων

Ειδικότερα, για τα βιογραφικά των άλλων συνυποψηφίων για την θέση, τα οποία αποτέλεσαν και τον βασικό λόγο της ένστασης της ΔΗ.ΣΥ., ο Ν. Βούτσης σχολίασε ότι θα ήταν «άδικο» αυτά να δοθούν στην δημοσιότητα, όπως απαίτησε η ΔΗ.ΣΥ. πριν ψηφίσει.

Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι η επιλογή του νέου επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού δεν έγινε με «αντικειμενικά, συγκριτικά χαρακτηριστικά», ούτε με κάποιου είδους μοριοδότηση, ώστε να χρειάζεται να συγκριθούν τα προσόντα του κάθε υποψηφίου.

Ως προς την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι η διαδικασία που προβλέπει είναι «σωστή προς ώρας» κι ότι η εμπειρία είναι αυτή που θα δείξει αν χρειάζονται ή όχι αλλαγές στο μέλλον.

Ο Φρ. Κουτεντάκης αναμένεται να παραιτηθεί από την θέση του γ.γ. δημοσιονομικής πολιτικής μετά τον ορισμό του στην θέση του Συντονιστή του Γραφείου, καθώς, όπως παρατήρησε ο Ν. Βούτσης, «θα ήταν απολύτως ασυμβίβαστο να ελέγχει τον εαυτό του».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

Παπανδρέου προς Ν.Δ.: Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...