Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Α. Σαμαράς: Να υπερασπιστούμε τη μεσαία τάξη στην Ευρώπη

Α. Σαμαράς: Να υπερασπιστούμε τη μεσαία τάξη στην Ευρώπη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντώνης Σαμαράς, Βρυξέλλες,

Την ανάγκη “να υπερασπίσουμε η μεσαία τάξη στην Ευρώπη”, τόνισε στην ομιλία σε εκδήλωση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), στις Βρυξέλες ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς, τις τελευταίες δεκαετίας «συνειδητοποιήσαμε ότι η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση δεν πρόκειται να λύσει όλα τα προβλήματά μας από μόνη της. Πρέπει να θεμελιώσουμε ένα νέο κόσμο πάνω σε μια σειρά από βασικές αρχές, που δεν πρέπει να τις θεωρούμε ως δεδομένες».

«Έχουμε κοινούς εχθρούς να πολεμήσουμε: Το Λαϊκισμό, τον Εξτρεμισμό, το Ρατσισμό, την Τρομοκρατία κι όλες τις μορφές της Κοινωνικής περιθωριοποίησης. Και ειδικότερα, πρέπει να δράσουμε μαζί για να υπερασπίσουμε τις μεσαίες τάξεις των κοινωνιών μας», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Από τον Αριστοτέλη ως τον Ντιντερό και τον Μαξ Βέμπερ, υπάρχει γενική συμφωνία ότι μια ισχυρή μεσαία τάξη είναι η σταθερή βάση ενός δημοκρατικού πολιτεύματος. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις μεσαίες τάξεις των κοινωνιών μας να σαρωθούν. Δεν μπορούμε να είμαστε καν αδιάφοροι όταν αυτό συμβαίνει στους γείτονές μας. Γιατί όταν οι μεσαίες τάξεις καταρρέουν, τα θεμέλια της δημοκρατίας υπονομεύονται. Κι αυτό μπορεί, όχι μόνο να είναι ολέθριο για μια δημοκρατία, αλλά και πολύ «μεταδοτικό» και προς όλες τις άλλες».

Ο Έλληνα πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι απ’ όλα τα δεινά, τρία είναι τα πιο θανάσιμα που οφείλουμε να πολεμάμε ακατάπαυστα: Ο Εξτρεμισμός, ο Ρατσισμός και η Τρομοκρατία.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη χώρα μας ο κ. Σαμαράς είπε μεταξύ άλλων:

Πολύ πιο πρόσφατα, τα τελευταία χρόνια, περάσαμε μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Χτύπησε με ιδιαίτερα δριμύτητα την κοινωνία μας. Χτύπησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη μεσαία μας τάξη και την ευημερία της. Προκάλεσε ανεργία χωρίς προηγούμενο, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους μας. Και οδήγησε στη φτώχεια σημαντικό μέρος του πληθυσμού μας. Όλα αυτά ήταν πολύ δύσκολα για τους περισσότερους πολίτες μας. Κι υπήρξαν μια πολύ πικρή εμπειρία για όλη την κοινωνία μας.

Πριν μόλις δύο χρόνια, πολλοί έξω από την Ελλάδα προεξοφλούσαν μια κατάρρευση στη χώρα μας, αντίστοιχη με ό,τι έπαθε η Δημοκρατία της Βαϊμάρης στη Γερμανία του Μεσοπολέμου: με τον εξτρεμισμό να δυναμώνει απότομα και να συντρίβει τη φιλελεύθερη δημοκρατία.

Τους διαψεύσαμε! Ο εξτρεμισμός κέρδισε έδαφος προσωρινά, αλλά δεν απέκτησε ποτέ δυναμική. Σήμερα ο εξτρεμισμός κάθε μορφής βλέπει τη δυναμική του να υποχωρεί .

Η κοινωνική συνοχή, αν και τραυματίστηκε, άντεξε στις πιέσεις. Η Δημοκρατία, παρά τα πλήγματα που υπέστη από λαϊκιστές κάθε είδους, στάθηκε όρθια. Η Ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει! Η ανοδική τάση της ανεργίας ανακόπηκε και αντιστράφηκε. Και η Ανάπτυξη πλησιάζει. Οι Έλληνες υπέμειναν αυτές τις δοκιμασίες με θάρρος και αξιοπρέπεια.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν τελειώσαμε ακόμα. Αλλά τώρα πια κερδίζουμε έδαφος.

Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να πείσουμε τους λαούς μας για τέσσερα πράγματα:

Πρώτον, ότι η Δημοκρατία δεν είναι προνομιακός χώρος για ακρότητες και εξτρεμιστές. Είναι εγγύηση Ελευθερίας, Δικαιοσύνης και Κοινωνικής συνοχής.

Δεύτερον, ότι η Δημοκρατία δεν είναι προνομιακός χώρος για λαϊκιστές καιροσκόπους. Είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι πολίτες εξασκούν το δημοκρατικό ήθος τους.

Τρίτον, ότι η Δημοκρατία δεν είναι το θερμοκήπιο της φτωχοποίησης. Είναι αντίθετο το εφαλτήριο της Ανάπτυξης και της ευημερίας.

Και τέλος, ότι οι μεταρρυθμίσεις κρατάνε τη δημοκρατία ζωντανή και την οικονομία λειτουργική. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι «συμφορά» για το λαό, αλλά «σωτηρία» για την κοινωνία.

Τέσσερις λέξεις συνοψίζουν, λοιπόν, την ατζέντα μας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο μέλλον :

Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Κοινωνική συνοχή και μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανάπτυξη!».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Αντώνης Σαμαράς: «Χτύπημα» κατά Μητσοτάκη στο παρά πέντε του συνεδρίου με αφορμή την υποψηφιότητα Μουρούτη

Αντ. Σαμαράς: «Δεν έχει λήξει η υπόθεση» της Βόρειας Μακεδονίας – Καρφιά -ξανά- στον Μητσοτάκη

Φάμελλος: Η κυβέρνηση της «αδικίας» φέρνει Ποινικούς Κώδικες για να εξευμενίσει τη φράξια Σαμαρά-Βορίδη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...