Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είπε ο Τσίπρας στους αρχηγούς για Σκόπια – Οι δύο όροι και το «καμένο» Ίλιντεν

Τι είπε ο Τσίπρας στους αρχηγούς για Σκόπια – Οι δύο όροι και το «καμένο» Ίλιντεν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την πορεία των διαπραγματεύσεων, τις δύο απαράβατες προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός στον Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και τις σαφείς αποστάσεις του από την ονοματολογία που έχει διαρρεύσει στο δημόσιο διάλογο η πλευρά της γείτονος υπογράμμισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών στον κύκλο τηλεφωνημάτων που είχε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μίας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με την ονοματολογία, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Τι γίνεται με τα ονόματα στο τραπέζι

Το επίδικο της ενημέρωσης και η πρόοδος, όπως υπογράμμιζαν από το πρωί διπλωματικοί κύκλοι, δεν είναι η πρόταση των Σκοπίων για το έκτο όνομα που έριξαν στο τραπέζι, καθώς αυτό φαίνεται ήδη να έχει «καεί» μετά τη χθεσινή διαρροή και την αντίθεση τόσο της ΝΔ όσο και του Κινήματος Αλλαγής αλλά και τις αποστάσεις που έχει τηρήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, η ουσία των εξελίξεων φαίνεται πως κινείται στον εκ των ων ουκ άνευ όρο του erga omnes, στον οποίο η γειτονική χώρα διαφαίνεται για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια πως έχει αρχίσει να κάνει βήματα πίσω.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τη Βουλή χθες κατά τη συζήτηση για την υπόθεση Novartis για τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

«Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, πολύπλοκη, πολυεπίπεδη» είπε και σημείωσε ότι έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση που πρέπει να διανυθεί.

»Επανέλαβε, μάλιστα, ότι οι δύο βασικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία είναι «μία και μόνη σύνθετη ονομασία εντός και εκτός της γειτονικής χώρας» και η συνταγματική αναθεώρηση.

«Οι δύο αυτές προϋποθέσεις αποτελούν απαράβατο όρο για να καλυφθεί η απόσταση» είπε και συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για προτάσεις στο τραπέζι για το όνομα είναι κενές περιεχομένου αν δεν εκπληρωθούν οι βασικές προϋποθέσεις.

Ως εκ τούτου, το Μαξίμου λοιπόν και ο πρωθυπουργός στη δημόσια τοποθέτηση του, έδωσαν από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα στην εκπλήρωση των δύο αυτών προϋποθέσεων, χωρίς να μπαίνουν σε συζήτηση επί της πρότασης για Μακεδονία του Ίλιντεν αυτής καθεαυτής, που επιχείρησε να επιβάλλει στην ατζέντα η γείτονα μέσα από τη διαρροή της πρότασης ή οποιασδήποτε από τις πέντε προτάσεις που έχει θέσει επί τάπητος της διαπραγμάτευσης ο ειδικός διαμεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς.

Πάντως ήδη από χθες Μητσοτάκης- Γεννηματά εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη συγκεκριμενη πρόταση.

Τσίπρας σε Παυλόπουλο για Σκοπιανό: Δεν βιαζόμαστε – Θέλουμε λύση που θα αντέξει στο χρόνο

Οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων μιας χώρας είναι θεμιτές και φυσικές σε μια πραγματική Δημοκρατία, αλλά στα μεγάλα θέματα, όπως είναι τα εθνικά μας θέματα, απαιτείται όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση, και για να αντέχουν στον χρόνο και γιατί με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα είναι ακόμα πιο δυνατή σε διαπραγματευτικό επίπεδο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο ονοματολογικό.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για την εξεύρεση μια λύσης αμοιβαία αποδεκτής στο ονοματολογικό.

Όπως σημείωσε, είναι ένα πρόβλημα, που ταλανίζει την εξωτερική μας πολιτική εδώ και δεκαετίες και πρόσθεσε ότι υπερασπιζόμαστε μια γραμμή, η οποία έχει διαμορφωθεί σχεδόν δύο δεκαετίες και είναι κτήμα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, όχι όλων, αλλά της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, κυρίως, όσων έχουν κατά καιρούς διαχειρισθεί κρίσιμα εθνικά θέματα.

«Μας βαραίνει, προφανώς, η ευθύνη της συλλογικής συζήτησης, της συνεννόησης, διότι κάθε βήμα είναι κρίσιμο.

Θέλουμε να έχουμε μια λύση, η οποία θα αντέξει στον χρόνο, θα είναι βιώσιμη.

Ως εκ τούτου δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και, κυρίως, υπερασπιζόμαστε σε κάθε τους λεπτομέρεια, τις βασικές πτυχές της εθνικής μας γραμμής, που δεν είναι άλλη από την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής σύνθετης ονομασίας, η οποία, όμως, θα είναι για όλες τις χρήσεις και στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό.

Πράγμα, το οποίο, βεβαίως, προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, η οποία θα οδηγήσει σε εγγυήσεις για την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού, ώστε να φύγουν τα εμπόδια ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς.

Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Είναι μια δύσκολη υπόθεση, αλλά τη διαχειριζόμαστε με ευθύνη και γι΄αυτόν το λόγο θέλω να σας ενημερώσω.

Όπως θα ενημερώσω, είμαι ανοικτός στην ειλικρινή και άμεση ενημέρωση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, καθώς -επαναλαμβάνω- θεωρώ πως σε κρίσιμα εθνικά θέματα είναι αναγκαίο να επιχειρείται, να επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση, για να μπορέσουν οι όποιες λύσεις να αντέξουν στον χρόνο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Ανδρουλάκης σε βουλευτές ΝΔ: Χειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις πράξεις του

Φάμελλος για Φλωρίδη: «Πολιτικός γενίτσαρος, … ακροδεξιός, … χωρίς ηθική»

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Πέταξε και πάλι τη μπάλα στην εξέδρα για την τραγωδία στα Τέμπη

Ανδρουλάκης: «Ψεκασμένες θεωρίες» ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα με τη πρόταση δυσπιστίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...