Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αμερικανοί πήραν θέση: «Στηρίζουμε Ελλάδα» σε Βαλκάνια και Αν. Μεσόγειο – Δεν θα επιτρέψουμε τσαμπουκάδες στην ΑΟΖ

Οι Αμερικανοί πήραν θέση: «Στηρίζουμε Ελλάδα» σε Βαλκάνια και Αν. Μεσόγειο – Δεν θα επιτρέψουμε τσαμπουκάδες στην ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα έστειλε η Ουάσιγκτον, η οποία παράλληλα κατήγγειλε την επεκτατική ρητορική της Τουρκίας και «τις πολιτικές που προκαλούν αναστάτωση στις γειτονικές της χώρες».

Ο Γουές Μίτσελ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα ως «άγκυρα σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή τόσο της ανατολικής Μεσογείου όσο και των δυτικών Βαλκανίων.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο Αμερικανός αξιωματούχος έστειλε αυστηρό μήνυμα, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να είμαστε σιωπηλοί», την ώρα που περιορίζονται οι δημοκρατικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου.

Μάλιστα, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Άγκυρας απέναντι στα ελληνοτουρκικά και τις κυπριακές γεωτρήσεις, κατήγγειλε την επεκτατική ρητορική και τις πολιτικές που προκαλούν αναστάτωση στις γειτονικές χώρες και στους συμμάχους των ΗΠΑ.

Εμμένοντας στο ζήτημα της Κύπρου, ξεκαθάρισε ότι «η παρενόχληση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο», ενώ σχετικά με το Κυπριακό, προέταξε τη λύση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον έρχεται ως επιστέγασμα της πρόσφατης «ψύχρανσης» των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ, η οποία αντανακλάται και στο ζήτημα της προμήθειας των S-400 και των F-35.

Τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεχμέτ Τσαβούσογλου, διαμήνυσε ότι η Άγκυρα προχωράει κανονικά την παραγγελία των πολεμικών αεροσκαφών νέας γενιάς.

«Η Τουρκία δεν αποδέχεται την απειλητική γλώσσα των ΗΠΑ σ’ αυτό το θέμα» έσπευσε να προσθέσει, απορρίπτοντας την αμερικανική κριτική.

«Δουλεύουμε με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά» εξήγησε σήμερα ο Μίτσελ, επιχειρώντας να αποκλιμακώσει την ένταση.

Και προειδοποίησε: «Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές».

Ωστόσο, ο Αμερικανός υφυπουργός αναφερόμενος στα F-35 είπε ότι εάν η Τουρκία προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 αυτό θα έχει αντίκτυπο στην συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και αυτό το οποίο αφορά στην παραγωγή των μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35.

Το μήνυμα αυτό έστειλε προς την Άγκυρα ο Γουές Μίτσελ κατά την διάρκεια ομιλίας τους που έκανε στο Ίδρυμα Heritage.

«H Τουρκία έχει καλή φήμη ως μέλος της συμμαχίας των κρατών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς των F-35. To Κογκρέσο ασχολείται αυτή την στιγμή με αυτό το ζήτημα.

»Δεν νομίζω ότι λέω κάτι νέο, όταν δηλώνω εδώ ότι η Τουρκία εάν προχωρήσει στην αγορά σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, ενδεχομένως περιμένει ότι θα υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση, που αφορά την συμμετοχή της στα προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας. Αυτό νομίζω αφορά και τα F-35» υπογράμμισε ο Μίτσελ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ μυστικά μετέφεραν ATACMS μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...