Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς και γιατί Ρώσοι πράκτορες πήγαν να «τινάξουν» στον αέρα τη λύση με την πΓΔΜ

Πώς και γιατί Ρώσοι πράκτορες πήγαν να «τινάξουν» στον αέρα τη λύση με την πΓΔΜ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε πλήρη επιβεβαίωση των υπόγειων διπλωματικών διεργασιών από μυστικές υπηρεσίες και της προσπάθειας για εμπλοκή τρίτων χωρών στα εσωτερικά της Ελλάδας με αφορμή τις πΓΔΜ και τη συμφωνία επίλυσης του ονοματολογικού έρχεται η αποκάλυψη της “Καθημερινής” για επικείμενη απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας κατόπιν ερευνών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν παρεμβάσεις από στελέχη της ρωσικής πρεσβείας, ώστε να ενταθούν οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα με απώτερο στόχο να μην προχωρήσει η συμφωνία για το θέμα της ονομασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες απελαύνεται ο τρίτος γραμματέας της πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ. Το όνομα του δεύτερου δεν έχει διαρρεύσει.

Ο Γιάκοβλεφ είναι χαμηλόβαθμος αξιωματούχος, κάτι που δείχνει ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα μήνυμα της Αθήνας προς τη Μόσχα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα “Καθημερινή”, η οποία και αποκάλυψε το θέμα της απέλασης, η Ελλάδα, εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, να προωθεί τη φιλία των δύο λαών, τη συνεργασία των κυβερνήσεών τους και την φορέων της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν.

Αυτό, όμως, δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και με προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, παρά την προσπάθεια της Αθήνας να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα σε ένα καλό επίπεδο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάφοροι “μηχανισμοί” που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας και διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος. Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε.

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ εμμέσως επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της Καθημερινής, σημειώνοντας πως η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη και με τη Ρωσία, ωστόσο θα πρέπει άπαντες να σέβονται το διεθνές δίκαιο και την Ελλάδα.

“Η ελληνική κυβέρνηση θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη αλλά δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν σέβονται τις ελληνικές αρχές. Εχουν υπάρξει συμπεριφορές τέτοιες από την Ρωσία για αυτό και θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πάντως, πως προ δύο μηνών το σύνολο σχεδόν της Ευρώπης ζητούσε επίμονα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ, κάτι το οποίο η Ελλάδα δεν έπραξε σε αντίθεση με πολλές χώρες της ΕΕ .

Η συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο, όπως σημειώνουν αρμόδιοι διπλωματικοί κύκλοι, διαφέρει, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες της χώρας έχουν στοιχεία για προσπάθεια εμπλοκής στα εσωτερικά της Ελλάδας με αφορμή την υπόθεση επίλυσης του “Μακεδονικού”.

Μόσχα: “Συμμετρική” απάντηση στην απέλαση

Το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι “το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει ‘συμμετρική’ απάντηση στην απέλαση διπλωματών από την Ελλάδα. Παράλληλα, σημειώνει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αρνούνται να σχολιάσουν το γεγονός.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι, αν θα επηρεαστεί η προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα.

Στα Βαλκάνια υπάρχει υποβόσκουσα ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, καθώς η Μόσχα δεν θέλει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, την ώρα που η Ουάσινγκτον επιχειρεί να βάλει φρένο στη ρωσική επιρρόη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...