Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεκτή η τροπολογία για Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές το Μάιο – Το μήνυμα Τσίπρα

Δεκτή η τροπολογία για Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές το Μάιο – Το μήνυμα Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αποδεκτή αναμένεται να γίνει από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη η τροπολογία που κατέθεσαν χθες το βράδυ 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών τον Μάιο του 2019 (στις 26 Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές καθώς και, με παράθυρο και για τις βουλευτικές εκλογές).

Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη του «Κλεισθένη» είναι οι δημοτικές-περιφερειακές εκλογές να γίνονται τον Οκτώβριο.

Ερωτηθείς ωστόσο σχετικά σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στον “ΣΚΑΙ”, ο κυβερνητικός πορτ παρόλ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εξήγησε μεν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αποσυνδέσει τις ευρωεκλογές από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ( εξ’ ού και η αρχική σπουδή για περιφερειακές και δημοτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2019) αλλά δεν θέλει να αφήσει περιθώριο για θέμα αντισυνταγματικότητας, όπως έχει καταγγείλει ο επικεφαλής της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, απειλώντας με προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον του νόμου περί αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως “η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να παίξει με τις εκλογές”, προσθέτοντας πως “όταν τίθεται συνταγματικό ζήτημα δεν πρέπει να αφήνουμε την οποιαδήποτε αμφιβολία” .

« Η βούληση της κυβέρνησης από την αρχή ήταν να αποσυνδεθούν οι ευρωεκλογές από τις αυτοδιοικητικές εκλογές γιατί πρόκειται για δυο διαφορετικά πολιτικά γεγονότα και για αυτό το λόγο κατά τη γνώμη μας δεν θα έπρεπε να διενεργούνται την ίδια ημερομηνία» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε « ωστόσο μετά τις δηλώσεις του κ. Πατούλη σύμφωνα με τις οποίες, εκείνος θα προχωρήσει ακόμα και σε νομικές ενέργειες για την ακύρωση, νόμου που θα αποσυνδέει τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές- καθώς σε αυτή τη φάση, εάν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, πάνε τον Οκτώβρη- θα παραβιάζει τη θητεία των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης , θα πρέπει να κάνουμε μια πολύ σοβαρή νομική και συνταγματική συζήτηση».

Η συζήτηση πάντως όπως διευκρίνισε ο κ. Τζανακόπουλος θα πραγματοποιηθεί «με δεδομένη τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για αποσύνδεση των δυο γεγονότων(σ.σ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων)».

Ενώ ερωτηθεις για τις εθνικές εκλογές, επανέλαβε πως η κυβερνητική θητεία λήγει τον Σεπτέμβρη του 2019

Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνονται εμμέσως οι πληροφορίες που θέλουν τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, να κάνει αποδεκτή την τροπολογία των 16 για να διενεργηθούν κατ΄ εξαίρεση αυτές οι εκλογές τον Μάιο.

Στο σκεπτικό της κυβέρνησης βάρυνε ο κίνδυνος της προσφυγής στο ΣτΕ για ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα της διεξαγωγής των εκλογών τον Οκτώβριο. Οι δημοτικοί άρχοντες εκλέγονται για πενταετή θητεία. Εκλογές τον Οκτώβριο θα σήμαιναν μια εκ των υστέρων αποφασισμένη πεντάμηνη παράταση της θητείας τους η οποία πιθανόν να κρινόταν αντισυνταγματική.

Με τον τρόπο αυτό επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου μέσω της αποδοχής της τροπολογίας στέλνει σαφές μήνυμα στον κόσμο της Αυτοδιοίκησης ότι είναι ανοιχτό στις προτάσεις τους –η αλλαγή της ημερομηνίας των εκλογών έχει τεθεί στη δημόσια διαβούλευση για τον Κλεισθένη. Κατά αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται να φανεί απομονωμένος ο «αδιάλλακτος και ακραίος», όπως χαρακτηρίζεται από τους κυβερνητικούς ιθύνοντες, πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Εξάλλου, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη η άποψη που είχε κατατεθεί προ μηνών στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ταυτόχρονη διεξαγωγή βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών «αποδιαρθρώνει τον πελατειακό μηχανισμό της Δεξιάς».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...