Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς η Μόσχα φέρνει… επενδύσεις από τις ΗΠΑ – Το ορόσημο της ΔΕΘ

Πώς η Μόσχα φέρνει… επενδύσεις από τις ΗΠΑ – Το ορόσημο της ΔΕΘ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με το ελληνορωσικό διπλωματικό – κατασκοπευτικό θρίλερ να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, επιβεβαιώνοντας τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της βαλκανικής, το βλέμμα όλων είναι πλέον στραμμένο στις επόμενες κινήσεις της Αθήνας.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου επικρατεί σιγή ασυρμάτου, δεδομένου ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν το περιστατικό λήξαν, υπενθυμίζοντας ότι σταθερή βούληση της κυβέρνησης ήταν η πολυεπίπεδη ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία συμπεριλαμβάνει την αναβίωση των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα, όπως αυτή έχει εξάλλου συντελεστεί από τις αρχές του 2015.

Έχοντας κατά νου πως η Μόσχα εν ευθέτω χρόνω θα απαντήσει – όπως πράττει πάντοτε σε αντίστοιχες περιπτώσεις – με συμμετρικά αντίμετρα, κίνηση η οποία θεωρείται εύλογη ως αντίδραση, το μεγάλο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα είναι να μπορέσει να ξεπεράσει σε διπλωματικό επίπεδο τη μελανή σελίδα της ρωσικής κατασκοπείας με αφορμή το Μακεδονικό και να καταφέρει να συγκεράσει τις υπαρκτές διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία με τις διαρκώς βελτιούμενες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ο λόγος που η Αθήνα δεν θέλει να ξεκόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα είναι προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Ελλάδας στα πεδία του τουρισμού και των εμπορικών συναλλαγών.

Την ίδια ώρα ωστόσο, άπαντες στην Αθήνα γνωρίζουν πως μετά και την μεγάλη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας με τη συμφωνία με την πΓΔΜ, το μείζον διακύβευμα είναι η προσέλκυση επενδύσεων από τις ΗΠΑ, με σημαίνοντα τον ρόλο του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επιβεβαιώνει τον ενεργό ρόλο του στις εξελίξεις.

Ως εκ τούτου, σημείο καμπής θεωρείται η επερχόμενη ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτέμβρη, η οποία είναι εξάλλου αφιερωμένη στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Βούληση της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα είναι η έκθεση στο Βελλίδειο να αποτελέσει την αρχή της επόμενης μέρας, με τις πολιτικές πρωτοβουλίες για αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μόνιμες φοροελαφρύνσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ για το 2019 αλλά πιθανόν και την αναστροφή του μέτρου περικοπής των συντάξεων, να “ντυθούν” και με επενδυτικό περίβλημα από την αναβαθμισμένη εκπροσώπηση της κυβέρνησης Τραμπ.

Αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα, θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρχει υψηλότατη εκπροσώπηση της αμερικανικής κυβέρνησης, σε μία κίνηση ενδεικτική της σημασίας που δίνουν οι ΗΠΑ τόσο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια, όσο και στον ηγετικό ρόλο της στην ευρύτερη αποσταθεροποιημένη περιοχή αλλά και την πολύπαθη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ως εκ τούτου, η εκπροσώπηση αυτή είναι πιθανόν να γίνει από τον υπουργό Εμπορίου, Ουίλμπορ Ρος, με τον οποίον συναντήθηκε πρόσφατα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ή ακόμα και από τον ίδιο τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, ο οποίος είχε πριν από δέκα μέρες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπυοργό, προκειμένου να τον συγχαρεί για τη μεγάλη διπλωματική επιτυχία της επίλυσης του ονοματολογικού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα προσδοκά σε ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων μέσα από νέα επενδυτικά πλάνα κολοσσών από τις ΗΠΑ, που θα δώσουν το παρόν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ωστόσο η συγκυρία επίλυσης του Μακεδονικού και οι απειλές για διείσδυση τρίτων χωρών στην περιοχή, όπως αυτές που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, “καθιστούν εξαιρετικά πιθανές αλλά και αναγκαίες τις επενδυτικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της Δύσης”, όπως εκτιμά έμπειρος διπλωμάτης μιλώντας στο TRIBUNE.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τσίπρας: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα ευδοκιμήσουν – Η κυβέρνηση παρακάμπτει το Σύνταγμα

Αλέξης Τσίπρας για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Άλλο ένα σκαλοπάτι στο κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης του Συντάγματος

Αλέξης Τσίπρας: Εκλέχθηκε πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Τσίπρας χωρίς βαρίδια: Γενναία αυτοκριτική, σθεναρή κριτική στο καθεστώς Μητσοτάκη, Έλληνας άρα δυτικός ηγέτης

MRB Δημοσκόπηση: Υπέρ της πρότασης Τσίπρα η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...