Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαλκάνια, Κυπριακό, Μέση Ανατολή, Υδρογονάνθρακες θα συζητήσουν Κοτζιάς και Λε Ντριάν

Βαλκάνια, Κυπριακό, Μέση Ανατολή, Υδρογονάνθρακες θα συζητήσουν Κοτζιάς και Λε Ντριάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

H διαχρονική στρατηγική σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη στην Αθήνα. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα κατόπιν προσκλήσεως του Ν. Κοτζιά.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα αναφερθεί στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες ήδη από την εποχή της ελληνικής ανεξαρτησίας και τη σχέση ειλικρίνειας που τις συνδέει.

Ακόμη, θα εστιάσει στο κοινό τους όραμα για μια Ευρώπη ευημερίας και ανάπτυξης με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Το μέλλον της Ευρώπης, η διαδικασία του Brexit, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, αλλά και οι διατλαντικές σχέσεις, αναμένεται να τεθούν επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δυο Υπουργοί πρόκειται επίσης να συζητήσουν για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία η Ελλάδα -ως το παλαιότερο κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή- υποστηρίζει ένθερμα και έμπρακτα, μέσω της προσφοράς τεχνογνωσίας στις χώρες που το επιθυμούν.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εξάλλου χαρακτηριστικό παράδειγμα επίλυσης ενός από τα χρονίζοντα ζητήματα στην περιοχή των Βαλκανίων, μέσα από επίπονες αλλά ειλικρινείς διαπραγματεύσεις.

Με πολιτικό θάρρος και ειλικρίνεια, αποφεύγοντας τα παίγνια μηδενικού αθροίσματος, η Συμφωνία των Πρεσπών απέδειξε ότι ο δρόμος της διπλωματίας αποφέρει καρπούς.

Ακόμη, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την κατάσταση στη Συρία, υπό το φως και του ιστορικού ρόλου που έχει διαδραματίσει η Γαλλία στην περιοχή αυτή.

Οι δύο Υπουργοί μοιράζονται κοινές ανησυχίες για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στη χώρα, καθώς είναι απαραίτητο να αποφευχθεί νέα κλιμάκωσή τους, να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και να αποφευχθεί ένα νέο προσφυγικό κύμα.

O Έλληνας ΥΠΕΞ θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις στα ζητήματα της κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων και της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Θα τονίσει παράλληλα την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων και του αισθήματος ασφάλειας όλων των Κυπρίων, καθώς και του δικαιώματος της Κύπρου να ασκεί, όπως όλα τα ανεξάρτητα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, όπως εκείνη κρίνει σκόπιμο.

Τέλος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα ενημερώσει τον Γάλλο ομόλογό του για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας, όπως η Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών και το ευρύ φάσμα διασυνοριακής συνεργασίας με τα βόρεια γειτονικά μας κράτη αλλά και με κράτη της Ανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γιάννης Μανιάτης: Μεγάλο ατόπημα της Κομισιόν – «Δίνει» ελληνικά νησιά στην Τουρκία

Εκτουρκισμός στη Χειμάρρα με την υπογραφή του Βαγγέλη Τάβου: ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ του ισλαμιστικού ιδρύματος «Maarif» στην ελληνική πόλη της Βόρειας Ηπείρου

Ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής στην Αθήνα – Τι συζητήθηκε με Γεραπετρίτη

Συνάντηση Ζελένσκι-Μακρόν: Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, αλλά οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για ειρήνη

Ινστιτούτο Παστέρ: Η γρίπη των πτηνών μπορεί να προκαλέσει πανδημία χειρότερη από τον κορωνοϊό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...