Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το ΥΠΕΞ παρουσιάζει στη ΔΕΘ τα «500 χρόνια Ελληνισμού στην Αμερική» – Ο πρώτος Έλληνας έφτασε το 1528

Το ΥΠΕΞ παρουσιάζει στη ΔΕΘ τα «500 χρόνια Ελληνισμού στην Αμερική» – Ο πρώτος Έλληνας έφτασε το 1528
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με ένα αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Αμερικής συμμετέχει το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία φιλοξενεί ως τιμώμενη χώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού αναδεικνύει την ισχύ του Ελληνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και τη συμβολή του στην οικοδόμηση της σύγχρονης Αμερικής.

Η συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών έχει κεντρικό άξονα της ανάδειξη σημαντικών προσωπικοτήτων των ΗΠΑ που έχουν ελληνική καταγωγή και έχουν υπάρξει πρωτοπόροι σε κάποιο τομέα, ακριβώς γιατί όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Γενικός της ΓΓΑΕ Κ. Δημήτρης Πλευράκης «οι Έλληνες παντού και πάντα πρωτοπορούν ανοίγοντας νέους δρόμους.

»Στην επιστήμη, στον πολιτισμό, στο συνδικαλισμό και στις επιχειρήσεις».

Η παρέμβαση με τίτλο «500 χρόνια Έλληνες στην Αμερική», αναδεικνύει προσωπικότητες όπως μεταξύ πολλών άλλων, ο πρώτος Έλληνας που έφθασε στην Αμερική το 1528 σαν εξερευνητής στην Φλόριδα, ως πλοηγός Ισπανικού πλοίου και ο Ντον Θεόντορο Γκριέγκο (Θεόδωρος ο Έλληνας), ο Χουάν Ντε Φούκα (Ιωάννης Φωκάς), ο Κεφαλονίτης θαλασσοπόρος που ανακάλυψε τα στενά που χωρίζουν τις ΗΠΑ από τον δυτικό Καναδά τα οποία έκτοτε φέρουν το όνομά του.

Παρουσιάζεται ακόμη ο Έλληνας ζωγράφος Κωνσταντίνος Μπρουμίδης που ζωγράφισε το 1865 το θόλο του Καπιτωλίου με ένα έργο εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία και γεμάτο αρχαίες ελληνικές θεότητες, το οποίο τιτλοφορείται «η αποθέωση του Τζορτζ Ουάσιγκτον» όπου ο Ουάσιγκτον απεικονίζεται μεταξύ της Νίκης και της Ελευθερίας.

Η προσοχή του κοινού ελκύεται ιδιαίτερα από θέματα όπως το πρώτο ξύλινο σχολείο των ΗΠΑ από το 1710 που σήμερα διασώζεται ως μουσείο στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας, ενώ αποτέλεσε το πρώτο σχολείο των Ελληνοαμερικανών ή η Φιλελληνική Εταιρεία (1810-1840) η οποία υποστήριξε σθεναρά την επανάσταση του 1821 με φιλέλληνες πολεμιστές, με φάρμακα και πολλά άλλα, ενώ στο Κογκρέσσο οι φιλέλληνες πολιτικοί υποστήριζαν τα δίκαια του Ελληνισμού με παραλληλία του αγώνα ανεξαρτησίας των δύο λαών και σύνθημα «το 1775 ο Τζορτζ Ουάσιγκτον και το 1821 ο Υψηλάντης».

Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού με ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού γνώσεων προβάλλει ακόμη, εκτός του περιπτέρου, σε επιλεγμένες γωνιές σε όλη την έκθεση, τριάντα προσωπικότητες που υπήρξαν πρωτοπόρες σε τομείς σημαντικούς, όπως ο γιατρός Γιώργος Παπανικολάου που έχει σώσει εκατομμύρια γυναίκες με το Τεστ Παπ, ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης του ανεξάρτητου κινηματογράφου Τζων Κασαβέτης, ο ανθρωπιστής ιεράρχης Ιάκωβος, ο πρωτοπόρος του εφοπλισμού μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης, η ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας, ο υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μάϊκλ Δουκάκης, ο ηγέτης της ομογένειας και πρώτος Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Άντριου Άθενς, ο πρωτοπόρος του κινηματογράφου Σπύρος Σκούρας και πολλοί άλλοι.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αφιέρωση ενός θέματος και μάλιστα σε επιλεγμένη θέση απέναντι από το περίπτερο του Υπουργείου Εργασίας, στον Ηλία Σπαντιδάκη ή Λούη Τίκα, στον πρωτοπόρο συνδικαλιστή από την Κρήτη που αποτέλεσε ηγετική μορφή των ανθρακωρύχων του Κολοράντο και δολοφονήθηκε το 1914 στη διάρκεια μίας μεγάλης εργατικής απεργίας, στη λεγόμενη σφαγή του Λάντλοου.

Η μνήμη του είναι ακόμη ζωντανή στα συνδικάτα της Αμερικής και δεν είναι τυχαίο ότι με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής και με χορηγίες της ομογένειας τοποθετήθηκε το 2018 ανδριάντας του στη πόλη Τρίνιντατ του Κολοράντο.

Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται προς τιμήν του στο Λάντλοου οι εκπρόσωποι των ανθαρκωρύχων από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παραμένει γνωστός ως ο θρυλικός «Λίο ο Κρητικός» ή «Λούης ο Έλληνας».

Με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο Εξωτερικών προσκαλεί τους επισκέπτες της 83ης ΔΕΘ να ανακαλύψουν την πληροφορία για μεγάλες προσωπικότητες της Αμερικής με ελληνική καταγωγή, γνωστές ή λιγότερο γνωστές, που υπήρξαν σημαντικές τόσο για την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής όσο και της Ελλάδας.

Το κοινό ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό και μάλιστα πολλοί βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες μπροστά στο ανηρτημένο ιστορικό υλικό της ΓΓΑΕ.

Η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών μέσω της νέας Υπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Κατερίνας Νοτοπούλου η οποία δήλωσε ότι ευχαριστεί για τις προσπάθειες του Υπουργείου Εξωτερικών που επιβεβαιώνουν ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί την πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού και δεσμεύθηκε για ακόμη στενότερη συνεργασία των δύο Υπουργείων, ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού οι προκλήσεις ενός ευοίωνου μέλλοντος.

Η επίσκεψη στο περίπτερο του Υπουργείου Εξωτερικών της κ. Νοτοπούλου, η οποία ενημερώθηκε διεξοδικά για τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας προς όφελος και της ανάπτυξης της περιοχής, εδραίωσε σε τοπικό επίπεδο με τον καλύτερο τρόπο τις επισκέψεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ι. Δραγασάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Κατρούγκαλου, του αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμού Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τ. Κουίκ, του αρμόδιου για τον πολιτισμό και τα εκκλησιαστικά Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μ. Μπόλαρη, του Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση, του τέως Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη και πολλών άλλων πολιτικών.

Το περίπτερο του Υπουργείου Εξωτερικών φιλοξενεί επίσης την Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της πλέον επιτυχημένης Ελληνικής εμπορικής έκθεσης των τελευταίων δεκαετιών.

Δεν είναι τυχαία η παρουσία όλων των μεγάλων Αμερικανικών επιχειρήσεων στη φετινή ΔΕΘ, ούτε η παρουσία του υπουργού εμπορίου των ΗΠΑ κ. Wilbur Ross επικερφαλής υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας.

Η 83η ΔΕΘ και η Μακεδονία φιλοξενούν το Υπουργείο Εξωτερικών με την κοινή συμμετοχή των δύο Γενικών Γραμματειών του, η οποία ευθέως συμβολίζει τον ρόλο που μπορεί διαδραματίσει η ομογένεια των ΗΠΑ στην οικονομική ανάπτυξη και στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για να βγει από την κρίση και μάλιστα να ανταποκριθεί στην γεωπολιτική συγκυρία, η οποία απαιτεί από την χώρα μας να έχει ηγετικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βαλκανικής χερσονήσου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λόιντ Όστιν: Ο Πούτιν θέλει να προχωρήσει παραπέρα αλλά πρέπει να στον σταματήσουμε στην Ουκρανία

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...