Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μάριο Μόντι: “Αν ήμουν Γερμανός θα ήμουν περήφανος για την Ελλάδα”

Μάριο Μόντι: “Αν ήμουν Γερμανός θα ήμουν περήφανος για την Ελλάδα”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έδωσε τα εύσημα την Ελλάδα, διότι -όπως είπε- η χώρα μας άλλαξε νοοτροπία και απέκτησε την «κουλτούρα της κοινωνικής αγοράς».

«Αν ήμουν Γερμανός θα ήμουν υπερήφανος για την Ελλάδα, θα μπορούσα να την υπολογίζω ανάμεσα στις χώρες που άλλαξαν την κουλτούρα τους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», σημειώνοντας ότι «αν η Ελλάδα δεν είχε ενταχθεί στην Ευρωζώνη δεν θα είχε σήμερα, την κουλτούρα της κοινωνικής αγοράς».

Εκτίμησε μάλιστα ότι την περίπτωση της Ελλάδας «έγιναν λάθη από όλες τις πλευρές συμπεριλαμβανομένης της τρόικας».

Για το ευρώ, είπε πως «είναι το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Γερμανίας, και γι’ αυτό πιστεύω ότι ο ευρωπαϊκός Βορράς καλύτερο θα ήταν να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο», ενώ όσον αφορά στον λαϊκισμό στην Ευρώπη επεσήμανε: «ο λαϊκισμός δεν είχε επιτυχία μόνο στον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και σε χώρες όπως η Γαλλία. «Οι λαϊκιστές» εκτιμά «απορρίπτουν την πολυπλοκότητα των καταστάσεων και προσκολλώνται σε απλοϊκές πολιτικές προτάσεις. Όλα αυτά σημαίνουν και “λιγότερη” ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Σχολιάζοντας την παρατήρηση ότι οι μεταρρυθμίσεις που προώθησε δεν ανταμείφθηκαν από το εκλογικό σώμα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας ανέφερε: «Δεν είναι εύκολο για μια κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις που στη συνέχεια πρέπει να εγκριθούν από την πλειοψηφία της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει πολιτικό κόστος».

Ακόμη, εκτιμά πως μια υπαγωγή της Ιταλίας σε μηχανισμό στήριξης θα ήταν χειρότερη. «Οι Ιταλοί θα το θεωρούσαν εντελώς αποικιακό. Πλήρωσα εγώ το τίμημα, αντί να το πληρώσει η Ευρώπη» τονίζει.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως «χρειάζεται παιδαγωγική δουλειά» προκειμένου να πεισθεί η κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να δείχνουν ως παραδείγματα τα αποτελέσματα σε χώρες που εφάρμοσαν την ίδια πολιτική. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιείτε τη σωστή δόση υπερηφάνειας. Δεν υπάρχει κάποιος εγγενής λόγος που αυτό συνέβη στην Ελλάδα. Η προσπάθεια είναι οδυνηρή και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ οδυνηρή. Όμως από όλα αυτά θα αναδυθεί μια νέα Ελλάδα», αναφέρει.

Σχετικά με την προσπάθεια του σημερινού πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, να πείσει τις χώρες του Βορρά να αποδεχθούν περισσότερη ευελιξία, ο κ. Μόντι υποστηρίζει ότι η «ευελιξία» είναι ένας όρος ο οποίος «σε κάποιους φαίνεται επικίνδυνος και σε κάποιους ενάρετος και αντίστροφα. Ανάλογα με το αν είσαι Βόρειος ή Νότιος. Η συζήτηση θα ετίθετο σε διαφορετική βαση αν δεχόμαστε δυο πράγματα. Να αναγνωρίσουμε ό,τι σωστό υπάρχει στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και να έχουμε ισχυρά επιχειρήματα που δεν χρειάζονται χρήση ευελιξίας. Να βγούμε στην αντεπίθεση, για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις και να εξηγήσουμε τις οικονομικές τους αρετές στην παραγωγικότητα του συστήματος».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Γερμανία: Απαγορεύει στον Γιάνη Βαρουφάκη την είσοδο και κάθε πολιτική δραστηριότητα στη χώρα

Ρομπέρτο Καβάλι: Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας σε ηλικία 83 ετών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...