Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ραντεβού με τα δισεκατομμύρια: «Ψήνουν» επενδύσεις – Τι είπαν Τσίπρας με funds των ΗΠΑ

Ραντεβού με τα δισεκατομμύρια: «Ψήνουν» επενδύσεις – Τι είπαν Τσίπρας με funds των ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το νήμα από τη ΔΕΘ και την ενισχυμενη παρουσία αμερικανικών κολοσσών έπιασε χθες ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε μπαράζ συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους funds και επενδυτών στη Νέα Υόρκη.

Έχοντας συζητήσει εκτενώς τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας μετά την έξοδο από τα μνημόνια με ενδιαφερόμενους επενδυτές, ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται σήμερα εκ νέου, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος.

Στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός με τον κ. Ρος θα μετέχουν και εκπρόσωποι αμερικανικών κολοσσών, οι οποίοι έχουν εκφράσει επενδυτικό ενδιαφέρον ήδη από την παρουσία τους στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ανάλογη συνάντηση είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της ΔΕΘ, η οποία είχε επιτυχία και επιθυμία του κ.Ρος ήταν να υπάρξει μια νέα συνάντηση κατά την παρουσία του ΠΘ στη Νέα Υόρκη.

Κατά τις χθεσινές συναντήσεις ο Αλέξης Τσίπρας είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με επιτελικά στελέχη πολυεθνικών οικονομικών κολοσσών και funds, σε συναντήσεις που είχαν οργανώσει η Bank of America Merrill Lynch και η Morgan Stanley

Η συνάντηση ήταν κανονισμένη προκειμένου να ενημερωθούν οι επενδυτές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή περίοδο και να δοθεί η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων στο επίπεδο επενδύσεων από την αμερικανική πλευρά.

Κάπως έτσι, ο πρωθυπουργός πέρασε την πόρτα του Bank of America Tower στο Ουάν Μπράιαντ Παρκ χθες το μεσημέρι, συνοδεία του επιτελείου του. Λίγο αργότερα βρέθηκαν στο κτίριο της Morgan Stanley στο Μπρόντγουεϊ.

Οι συναντήσεις αυτές αποτελούν το κύριο… πιάτο ενός κυβερνητικού σχεδίου που ξεκίνησε στη ΔΕΘ.

Εκεί έγιναν οι πρώτες ουσιαστικές επαφές με επενδυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχοντας και τη στήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες στη Θεσσαλονίκη ήταν η τιμώμενη χώρα.

Οπως κι εκεί, έτσι κι εδώ η κυβέρνηση στις συναντήσεις της με τα ανώτερα στελέχη θέλει να περάσει το μήνυμα που αναφέρει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός, ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική πλευρά θέλει να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους επενδυτές, διαβεβαιώνοντάς τους πως υπάρχουν πλέον οι δυνατότητες για κάτι τέτοιο, με δεδομένο το γεγονός της σταθερής και απρόσκοπτης πρόσβασης της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Όπως έχει γίνει γνωστό από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στη σταθερότητα, η οποία σε ένα μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε μετά τις προθεσμίες που πήρε η χώρα μας από τους δανειστές αναφορικά με την αναθεώρηση και την εξυπηρέτηση του χρέους.

Παράλληλα, έγινε αναλυτική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις, τόσο στην οικονομία όσο και στη δημόσια διοίκηση, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα η ανταπόκριση της χώρας στην απορρόφηση αναπτυξιακών κονδυλίων από την Ευρώπη και αλλού.

Τέλος, παρουσιάστηκε το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης σε βάθος πενταετίας, όπως περίπου έγινε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Εκτός των ανωτέρω, η ελληνική πλευρά προσπάθησε να πείσει τους Αμερικανούς επενδυτές να στηρίξουν σχέδια της Ελλάδας για έκδοση ομολόγου 5ετούς ή 10ετούς διάρκειας προκειμένου η χώρα να βρεθεί και πάλι στις αγορές.

Στο ίδιο πλαίσιο εξάλλου που δεν είναι άλλο από την έξοδο της χώρας στις αγορές θα κινηθεί και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ασία και θα βολιδοσκοπήσει επενδυτές, έχοντας επίσης στο μυαλό του την έκδοση ομολόγου.

Το μήνυμα Τσίπρα

«Προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση σημαντικών παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Σημαντικό στοιχείο σε αυτό το πλαίσιο είναι οι συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που επικρατούν πλέον στη χώρα», ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τη συνάντηση με τα στελέχη της Bank of America Merrill Lynch.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, με έμφαση σε αυτές που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την παραγωγή νέου πλούτου.

Στη συζήτηση αναδείχθηκε επίσης και από τις δύο πλευρές το ισχυρό χαρτί της χώρας που είναι ο κομβικός γεωστρατηγικός ρόλος της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή με μεγάλες προκλήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση των επενδύσεων και της
οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...