Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το μήνυμα Τσίπρα στους δανειστές “ξεχάστε τις συντάξεις” – Ανάσα για τους συνταξιούχους

Το μήνυμα Τσίπρα στους δανειστές “ξεχάστε τις συντάξεις” – Ανάσα για τους συνταξιούχους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στο μέτρο της περικοπής των συντάξεων από χην 1η Ιανουαρίου του 2019 γίνεται πράξη σήμερα με την κατάθεση του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Είναι ήδη γνωστό από την Παρασκευή πως στο προσχέδιο δεν θα υπάρχει το συγκεκριμένο μέτρο, παρά μόνο ως αναφορά του υπάρχοντος δημοσιονομικού περιβάλλοντος, το οποίο δε θα εφαρμοστεί.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση αναμένεται να παραθέσει μέσα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τα μέτρα και τα αντίμετρα, τα οποία θα αποδεικνύεται πως εάν εφαρμόζονταν θα οδηγούσαν σε θηριώδη πλεονάσματα, αχρείαστα, δεδομένης της ήδη δεδομένης υπεραπόδοσης και επίτευξης των στόχων του 3,5% για το 2019.

Τούτων δοθέντων, ακριβώς αφού θα αποδεικνύεται το αχρείαστο των μέτρων και αντιμέτρων, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα αποτυπώνει τη σαφή και δεδομένη πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει μέτρα και αντίμετρα, αλλά αντιθέτως να εφαρμόσει το σύνολο των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ εντός του υπάρχοντος δημοσιονομικού χώρου χωρίς να τίθεται επ’ ουδενί εν αμφιβόλω ο στόχος του 3,5% για το 2019.

Την πρόθεση της κυβέρνησης εξέφρασε χθες με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 είπε χαρακτηριστικά πως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα ποτυπώνεται με κάθε σαφήνεια και καθαρότητα η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το μέτρο, προσθέτοντας πως θεωρούμε
ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα για την περικοπή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση αυτή είναι στη γνώση των δανειστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί “μονομερή ενέργεια” η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα. Κύκλοι από την
κυβέρνηση απορρίπτουν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, τα οποία αναφέρουν πως οι δανειστές πρόκειται να αντιδράσουν σπασμωδικά με μια τέτοια κίνηση.

Ακόμη και στο ενδεχόμενο λελογισμένων αντιδράσεων, βούληση της κυβέρνησης είναι πάντως να προχωρήσει κανονικά στο ξήλωμα των μέτρων για τις συντάξεις, με την Κομισιόν που έχει τον πρώτο λόγο στο μεταμνημονιιακό έλεγχο να έχει επί της ουσίας προχωρήσει στην απομόνωση του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα οι όποιες αντιδράσεις να προέρχονται από τη Γερμανία, η οποία ταλανίζεται από την εσωτερική πολιτική της κρίση και την ραγδαία άνοδο των νεοναζί.

Ο ίδιος ο κ Τζανακόπουλος χθες σημείωσε πως γίνονται διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δούμε ποιες είναι οι δικές τους προβλέψεις και εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του
2019, ωστόσο πρόσθεσε για άλλη μία φορά ότι όπως έχουμε πει δεκάδες φορές από τη δική μας μεριά θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα σ.σ για την περικοπή.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα έχει μπροστά της 15 μέρες προκειμένου να ζυγίσει τις όποιες αντιδράσεις και αν αυτές υπάρξουν. Το πρόβλημα αν τελικά εκδηλωθεί τέτοιο φαίνεται πως θα είναι από την πλευρά του ΔΝΤ καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει να έχει αποδεχθεί την κίνηση αυτή από την ελληνική πλευρά.

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου λοιπόν που θα ενημερωθεί επίσημα η Κομισιόν για το προσχέδιο όλα παραμένουν ανοιχτά. Σε κάθε περίπτωση το θέμα και η στάση των δανειστών αναμένεται να ξεκαθαριστούν επίσημα μέσα στον Νοέμβριο και όχι στο τελευταίο Eurogroup της χρονιάς που είναι προγραμματισμένο για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι δανειστέ πάντως γνωρίζουν πως το θέμα των συντάξεων βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα ης κυβέρνησης και πως επιμονή από πλευράς τους να εφαρμοστεί το μέτρο θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το καλάθι με τα αντίμετρα του 2019 το μόνο που φαίνεται να κρατάει η κυβέρνηση είναι το επίδομα ενοικίου, μέτρο που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕθ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αφορά περίπου 300.000 νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου.

Ειδικότερα θα περιλαμβάνονται:

– Το νέο οικογενειακό επίδομα που δίνεται από την αρχή του χρόνου

– Το διευρυμένο στεγαστικό επίδομα που ευνοεί 300.000 οικογένειες

– Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50 % στη ακίνητη περιουσία και μεσοσταθμικά κατά 30% σε δύο χρόνια το 2019 και το 2020.

– Η έναρξη της σταδιακής μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% Το 2019 ο συντελεστής θα μειωθεί από το 29% στο 28%.

– Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 33% για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και νέους επιστήμονες.

– Παράλληλα θα προβλέπεται έως το τέλος του 2018 η καταβολή αναδρομικών ύψους 1,2 δις ευρώ για στρατιωτικούς αστυνομικούς γιατρούς του ΕΣΥ Πανεπιστημιακούς και δικαστικούς.

Επ αυτών η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2019 θα υπάρξει υπέρβαση 950 εκατ ευρώ πάνω από τον μνημονιακό στόχο του 3,5 που αντιστοιχεί σε ένα υπερπλεόνασμα 4,2-4,3 έναντι 3,96 της πρόβλεψης
του Μεσοπρόθεσμου και της επιτρέπει να μην εφαρμόσει το ψαλίδι στις συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα του 2018 οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν τον φετινό πήχη στο 3,8-3,9 που αντιστοιχεί σε υπεραπόδοση εσόδων κοντά στα 800-900 εκατ ευρώ, τα οποία αναμένεται να αποδοθούν εκ νέου ως κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου, με στόχευση κυρίως στους νέους και τους ανέργους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...