Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναστασιάδης σε Άγκυρα: Δείξτε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για λύση στο Κυπριακό

Αναστασιάδης σε Άγκυρα: Δείξτε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για λύση στο Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δημιουργεί νέα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., επισήμανε από το βήμα της 3ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για την επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας ότι η Λευκωσία αναμένει από την Τουρκία «να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για επίτευξη λύσης, μακριά από αξιώσεις που δεν συνάδουν με τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο, ευρωπαϊκό κράτος».

«Προσδοκούμε και επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης. Μια λύσης που, μέσα από τις πρόνοιές της, θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων, να συνυπάρξουν ειρηνικά και να συνδημιουργήσουν σε μια ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα, πλήρως ανεξάρτητη και απαλλαγμένη από ξένες εξαρτήσεις.

»Μίας λύσης που περιφερειακά θα μετατρέψει την Κύπρο σε ένα λαμπρό παράδειγμα εθνοτικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας μεταξύ χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων, συμβάλλοντας στις προσπάθειες δημιουργίας ενός περιβάλλοντος σταθερότητας στην περιοχή» επισήμανε.

Ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε και στα πολλαπλά οφέλη που θα επιφέρει η επίλυση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε την ανάγκη των συμπράξεων, αλλά και της αλληλεπίδρασης, μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου, τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό-κοινωνικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των σοβαρών σημερινών κρίσεων.

«Μαζί τον Αλέξη Τσίπρα εργαζόμαστε συστηματικά για να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους για να υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ αραβικών κρατών και Ε.Ε., σε επίπεδο κορυφής» υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό σημείωσε πως ανάλογες σύνοδοι, όπως η Ευρω-Αραβική, «δεν συμβάλλουν μόνο στην αλληλοκατανόηση, αλλά στις ιδιαίτερα στις αποφάσεις και μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν, ώστε αποτελεσματικά να αντιμετωπιστούν ή ακόμα και να προληφθούν όσα προκαλούν την πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση που σήμερα βιώνουμε».

Τα μέτρα και οι αποφάσεις, όπως είπε, πρέπει να στοχεύουν στην αντιμετώπιση των γενουσιουργών αιτίων που οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη επιδείνωση των κρίσεων στην περιοχή μας στη βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, μεταξύ της Ε.Ε. και του αραβικού κόσμου.

Ο πρόεδρος της Κύπρου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς της Κύπρου και της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες, σημειώνοντας πως μέσα από κοινές δράσεις όχι μόνο ενίσχυσαν περαιτέρω τους δεσμούς, αλλά και ενήργησαν σαν οι πρεσβευτές του αραβικού κόσμου μέσα στην Ε.Ε., προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν, αλλά και να ενισχύσουν μέτρα που θα συμβάλουν στην ειρήνη και σταθερότητα των χωρών της περιοχής.

Υπό αυτό το πρίσμα αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Ελλάδα και η Κύπρος με τις αραβικές χώρες της ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας ότι προέκυψαν σημαντικά οφέλη που σαν αποτέλεσμα είχαν την προέκταση ανάλογων συνεργασιών με χώρες του αραβικού Κόλπου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση μου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...