Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συντάξεις: Δέκα ημέρες από τη νίκη για τους συνταξιούχους – Τα σενάρια και τα δεδομένα

Συντάξεις: Δέκα ημέρες από τη νίκη για τους συνταξιούχους – Τα σενάρια και τα δεδομένα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε λιγότερες από δέκα ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά τις για το τι μέλλει γενέσθαι με τις συντάξεις αλλά και για τα θετικά μέτρα ελάφρυνσης που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή, μετά και την αρχή που έγινε με την απόδοση των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το οικονομικό επιτελείο τηρούν σιγή ιχθύος για το κατά πόσο έχει δρομολογηθεί η μη περικοπή στις συντάξεις αλλά και για το περιεχόμενο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο το περασμένο Σάββατο.

Η επίσημη γραμμή διά στόματος αρμόδιων αξιωματούχων της κυβέρνησης είναι ότι το θέμα δεν αποτελεί διμερές ζήτημα για να τεθεί στη συνάντηση με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος πλέον με τη χώρα εκτός μνημονίων δεν έχει κανέναν λόγο στην κατάρτιση του ελληνικού προϋπολογισμού.

Αντιθέτως, ο μόνος ο οποίος μπορεί να εκφέρει άποψη είναι η Κομισιόν στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού ελέγχου, με την Επιτροπή να έχει ήδη επί της ουσίας δείξει το πράσινο φως για τη διάσωση στις συντάξεις μέσα από την έγκριση του προσχεδίου προϋπολογισμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου όπου ελέγχονται οι προϋπολογισμοί όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Παρά τα νέα σενάρια που κυκλοφόρησαν σήμερα από τα Νέα για διάσωση μόνο των χαμηλών συντάξεων, η σιγουριά του κυβερνητικού στρατοπέδου για αισιόδοξη έκβαση της μάχης ακύρωσης του μέτρου δείχνει πως η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε πριν από λίγο ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο των Νέων αρκέστηκε να σημειώσει πως «όποιος βιάζεται να γίνει μάντης κακών καλό θα ήταν να κάνει υπομονή και να μην εκτίθεται».

Το EuroWorking Group της ερχόμενης Πέμπτης αναμένεται να δώσει το σαφές στίγμα για την τύχη που θα έχουν οι συντάξεις, με την κυβέρνηση να μην περιμένει κάποια έγκριση αλλά επί της ουσίας να προσδοκά την αποφυγή πρόκλησης αναταραχών στις αγορές από ενδεχόμενη αντίδραση της Γερμανίας.

Αυτό εκτιμάται ότι αποτέλεσε και το περιεχόμενο του τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Όλαφ Σολτς, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να πιέζει στην κατεύθυνση της αποτροπής αντιδράσεων από το Βερολίνο από την απόφαση μη περικοπής στις συντάξεις, προκειμένου να μην υπάρξουν αναταραχές στις αγορές χρήματος και ως εκ τούτου στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 19 Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup θα αποφασιστεί εάν η ΕΕ δίνει το πράσινο φως για την μη περικοπή των συντάξεων, αλλά και των θετικών μέτρων που επιδιώκει να εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Δυο ημέρες αργότερα είναι προγραμματισμένη η Έκθεση της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών, άρα και της Ελλάδας, ενώ την ίδια ημέρα, στην Αθήνα θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2019 στη Βουλή.

«Διεκδικούμε λοιπόν, με τρόπο συγκροτημένο και αναλυτικό, την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων, αμφισβητώντας βάσιμα τη μεταρρυθμιστική σκοπιμότητα του μέτρου και θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τους συνομιλητές μας» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στο Νews24/7 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, ενώ επεσήμανε με νόημα:

«Αξίζει να υπογραμμίσουμε την εκτίμηση της Κομισιόν ότι ουσιαστικά η μη λήψη αυτού του μέτρου σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις – που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ – θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη, δικαιώνοντας έτσι ένα από τα βασικότερα επιχειρήματά μας».

Η ελληνική κυβέρνηση, μάλιστα, όπως δήλωσε ο Δ. Λιάκος, θεωρεί ότι η μη περικοπή των συντάξεων, δεν θα έχει προσωρινό αλλά μόνιμο χαρακτήρα , ενώ εκτιμά ότι θα έχει τη δυνατότητα να εξαγγείλει μόνιμα θετικά μέτρα ύψους από 650 έως –το πιθανότερο- και 900 εκατομμύρια ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα ακολουθήσει κατάθεση ξεχωριστών νομοσχεδίων για τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων, την επιδότηση ενοικίου σε 300.000 δικαιούχους, τις προσλήψεις 3.000 μόνιμων για τη βοήθεια στο σπίτι, καθώς και για 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ειδική αγωγή στα δημόσια σχολεία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...