Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς ο Ζάεφ «τα γύρισε» για το Σύνταγμα – Ικανοποίηση στην Αθήνα για τη «συμμόρφωση»

Πώς ο Ζάεφ «τα γύρισε» για το Σύνταγμα – Ικανοποίηση στην Αθήνα για τη «συμμόρφωση»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ζόραν Ζάεφ, Σκόπια,

Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα για την πρωτοβουλία Ζάεφ να ανακρούσει πρύμναν στο θέμα των «Μακεδόνων του Εξωτερικού», οι οποίοι με τις τελικές τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στη βουλή της πΓΔΜ έγιναν «διασπορά», κλείνοντας κάθε παράθυρο για ζητήματα «μειονότητας» και αλυτρωτικές διαθέσεις από τη γείτονα, ενώ πλέον η «μπάλα» είναι στο γήπεδο του Ποταμιού, που βλέπει τον όρο που είχε θέσει για υπερψήφιση πλέον να πληρούται.

Οι διπλωματικές πιέσεις στο παρασκήνιο και το σαφές μήνυμα που έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός προχθές, τονίζοντας πως «εάν η ΠΓΔΜ δεν τηρήσει το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, τότε δεν θα προχωρήσει ούτε η Συμφωνία ούτε η ένταξη της χώρας στους Διεθνείς Οργανισμούς», φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υιοθέτησε χθες το βράδυ την τελική διατύπωση των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος, όπως διαμορφώθηκαν και μετά τη δημόσια διαβούλευση και πλέον εισάγονταιγια συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μετη συζήτηση και ψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία 80 ψήφους στην Ολομέλεια περί τη 15η Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση Ζάεφ αναδιατύπωσε την επίμαχη παράγραφο 3 του άρθρου 49 που είχε προκαλέσει δυσφορία στην Αθήνακαι πλέον γίνεται λόγος για ομογένεια που ζει ή διαμένει στο εξωτερικό κατ’ αναλογία με το αντίστοιχο άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος, με τη «μπάλα» πλέον να βρίκσεται στο πλευρό όσων από πολιτικών δυνάμεων από την Ελλάδα και κυρίως το Ποτάμι επέμεναν σε αλλαγές στις τροπολογίες για να απαλειφθούν παράθυρα αλυτρωτισμού, όπερ και εγένετο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η τελική διατύπωση των τροπολογιών έχει ως εξής:

«Η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος αφορά την αλλαγή της ονομασίαςτης χώρας από Δημοκρατία της Μακεδονίας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η νέα ονομασία θα αναφέρεται παντού στο Σύνταγμα της χώρας εκτός από το άρθρο 36 όπου υπάρχειμια ιστορική διάσταση.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος με αναφορά στην ASNOM την Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση του1944, ενώ θα αναφέρεται επιπροσθέτως και η ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδαςτου 2001 με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.

Στην τέταρτη και επίμαχη τροπολογία αναφέρονται τα εξής:

1 Η Πολιτεία προστατεύει εγγυάται καικαλλιεργεί τις ιδιαιτερότητες την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού

2 Η Πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματακαι τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό

3 Η Πολιτεία μεριμνά για την ομογένεια του μακεδονικού λαού και την ομογένεια των άλλων εθνικών κοινοτήτων καλλιεργείκαι προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα.

4 Επ αυτού η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Με τις τροποποιήσεις αυτές απαλείφεται από το Σύνταγμα της χώρας η παράγραφος 3 του άρθρου 49 η οποίασήμερα αναφέρει ότι η Πολιτεία μεριμνά για τη θέση και τα δικαιώματα των ανηκόντων στον μακεδονικό λαό που ζουν στις γειτονικές χώρες.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα τόνισανότι με την επαναδιατύπωση τουάρθρου 49 παράγραφος 3 η τελική πρόταση ανταποκρίνεται στο πνεύμα και τογράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, της οποίας πλέον η πορεία εφαρμογής συνεχίζεται

Στην Αθήνα εκτιμούν ότιοι όποιες τουλάχιστον ατυχείς δηλώσειςτου πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ τιςοποίες ανακάλεσε στη συνέχεια έγινανπροφανώς για εσωτερικές σκοπιμότητες προκειμένου να εξασφαλίσει την επαρκή στήριξη στη Συμφωνία, αλλά η προσήλωσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει.

Οπως τόνισαν οι ίδιες πηγές η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει επίσης ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αποτελεσματικές δικλίδες ασφαλείας οι οποίες σε συνδυασμό με στοχευμένες παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας δεν αφήνουν περιθώρια οποιασδήποτε παρερμηνείας.

Νωρίτερα και πριν από τη δημοσιοποίηση των τροποποιήσεων του Συντάγματοςτης ΠΓΔΜ ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε από τη Νέα Υόρκη, μετά τη συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς, ότι επιβεβαιώσαμε την προσήλωση της Ελλάδας στο πνεύμα και στογράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την προϋπόθεση ότι η προσήλωση αυτή είναι αμοιβαία και για την άλλη πλευρά και σημείωσε ότι συζητήθηκαν η πρόοδος αλλά και ορισμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Ο κ Νίμιτς τόνισε ότι είναι σε επαφήκαι με τις δύο πλευρές κατά τρόπο σιωπηρό τους τελευταίους μήνες και δεν προτίθεται να πει οτιδήποτε σε σχέση με την πολιτική διαδικασία για καμία από τις δύο χώρες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τσίπρας: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα ευδοκιμήσουν – Η κυβέρνηση παρακάμπτει το Σύνταγμα

Αλέξης Τσίπρας για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Άλλο ένα σκαλοπάτι στο κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης του Συντάγματος

Αλέξης Τσίπρας: Εκλέχθηκε πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Τσίπρας χωρίς βαρίδια: Γενναία αυτοκριτική, σθεναρή κριτική στο καθεστώς Μητσοτάκη, Έλληνας άρα δυτικός ηγέτης

MRB Δημοσκόπηση: Υπέρ της πρότασης Τσίπρα η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...