Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτό είναι το πρόγραμμα για την υγεία της ΝΔ (βίντεο)

Αυτό είναι το πρόγραμμα για την υγεία της ΝΔ (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τους βασικούς άξονες του προγράμματός της για την υγεία παρουσίασε σήμερα η ΝΔ σε ειδική εκδήλωση.

Ο αρμόδιος τομεάρχης Υγείας, Βασίλης Οικονόμου ανέφερε ξεκινώντας ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρουσίασε τραγική επιδείνωση τα τελευταία τέσσερα χρόνια», και πρόσθεσε ότι σήμερα «παραθέτουμε γνώση αποφασιστικότητα και άμεσα εφαρμόσιμες κοστολογημένες προτάσεις υγείας».

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε τους τρεις βασικούς άξονες του προγράμματος της ΝΔ:

-Το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» που επιχειρεί να φέρει μία επανάσταση στην Πρόληψη

-Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους

-Φροντίδα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης από τον τομέα Υγείας ανέπτυξε περαιτέρω το πρόγραμμα της ΝΔ αφού υπογράμμισε ότι στόχος είναι καλύτερη δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες, ένα σύστημα δημόσιο, αποδοτικό και αποτελεσματικό.

Υπογράμμισε τη σημασία που έχει η πρόληψη για τη δημόσια υγεία και σημείωσε ότι στην Ελλάδα μόνο το 1,3% των δαπανών κατευθύνονται στην πρόληψη.

Ανέφερε ακόμη ότι από τη Δευτέρα των εκλογών η χώρα κόβει το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους και ακολούθως έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη του καρκίνου όπως και στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Σημείωσε δε ότι πρέπει να αλλάξει το νοσοκομειοκεντρικό σύστημα που υπάρχει σήμερα καθώς επίσης ότι θα δοθεί έμφαση στον οικογενειακό γιατρό. Θα χρησιμοποιηθούν όλες οι εξωνοσοκομειακές δομές και θα αναβαθμιστούν τα Κέντρα Υγείας που θα περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το πρόγραμμα της ΝΔ που έδωσε στην δημοσιότητα περιλαμβάνει:

Άμεσος στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας των νοσοκομείων με αξιοκρατικά επιλεγμένες διοικήσεις, στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη των τραγικών ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής.

Η κατάσταση στην υγεία επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ:

Νοσοκομεία με κακοσυντηρημένες υποδομές και σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως γάζες, σύριγγες κ.ά., που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.

Μόλις 1 στους 10 πολίτες έχουν πρόσβαση σε οικογενειακό γιατρό.

Επτά περιφερειακές ενότητες της χώρας δεν έχουν κανέναν συμβεβλημένο παιδίατρο, με αποτέλεσμα οι πολίτες να οδηγούνται υποχρεωτικά σε ιδιώτες γιατρούς πληρώνοντας από την τσέπη τους.

Οι 5 προτεραιότητες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας:

-Διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας και επιπλέον αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και ιδιωτικών δωρεών.

-Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.

-Κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.

-Στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας.

-Άμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας προκειμένου να περιοριστούν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Για την άμεση βελτίωση των συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία το πρόγραμμά της ΝΔ προβλέπει:

Ελαχιστοποίηση της αναμονής για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με προτεραιότητα στη λειτουργία όλων των κλινών εντατικής θεραπείας. Επέκταση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμογή διεθνών κριτηρίων εισαγωγής και παραμονής, και λειτουργία περισσότερων Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ώστε να μειωθεί ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ.

Τέλος στην εφημερία όπως την ξέρουμε σήμερα. Για την οριστική απαλλαγή από τα ράντζα και τις άσκοπες και επικίνδυνες για τους ασθενείς περιπλανήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Περιορισμός του χρόνου αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις με την πλήρη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών με προσλήψεις προσωπικού, όπου κριθεί απαραίτητο (αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές).

Ανακαίνιση, προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων μέσω συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. και ιδιωτικών δωρεών.

Για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχονται σε κάθε πολίτη, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με δεσμευτικούς στόχους, ενώ θα εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι κομματικές προσλήψεις. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη χρηστή διαχείριση του συστήματος υγείας, θα επανεπενδύονται στο σύστημα υγείας.

Για τη στήριξη για αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο τη φροντίδα της Πολιτείας στα μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα περιλαμβάνονται:

1. Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ) προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη ταλαιπωρία της πολύωρης αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ειδικά φάρμακα. Όλα τα φάρμακα θα διατίθενται από όλα τα φαρμακεία της γειτονιάς του.

2. Προτεραιότητα για ραντεβού με γιατρούς σε 24 ώρες σε όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

3. Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα για τη χορήγηση επαναληπτικής συνταγής.

Ειδική πρόβλεψη για τη μάχη του καρκίνου

Κεντρικός πυλώνας του προγράμματος της ΝΔ είναι η μάχη κατά του καρκίνου. Κάθε ελληνική οικογένεια έχει ζήσει από κοντά τι σημαίνει καρκίνος και πόσο επώδυνη είναι αυτή η ασθένεια. Η προσπάθεια αρχίζει πάντα από την πρόληψη, καθώς διεθνώς έχει αποδειχθεί ότι 1 στους 3 κοινούς καρκίνους θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με την πρόληψη. Παράλληλα έχει αποδειχθεί ότι ο ελλιπής προ-συμπτωματικός έλεγχος σχετίζεται με το περιορισμένο οικογενειακό εισόδημα και την ελλιπή ενημέρωση.

Με αυτά τα δεδομένα το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει:

Άμεση και αυστηρή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

Καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου.

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νόσων. Όλοι θα μπορούμε να περάσουμε από προληπτικό έλεγχο: η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται και μέσω SMS ή email για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές.

Δημιουργία ταχείας οδού στα νοσοκομεία για την εξέταση και τη θεραπεία των καρκινοπαθών. Μείωση της αναμονής της ακτινοθεραπείας που σήμερα έχει μέσο χρόνο αναμονής τους 3-4 μήνες, με λειτουργία διπλής βάρδιας σε όλα τα ακτινοθεραπευτικά κέντρα.

Διανομή των φαρμάκων στο σπίτι και εξειδικευμένο προσωπικό για κατ’ οίκον νοσηλεία.

Ίδρυση ειδικών κέντρων αντιμετώπισης του καρκίνου (διάγνωση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και αποκατάσταση) όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα- κατά το πρότυπο του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

Λειτουργία δικτύου παιδιατρικών κλινικών διασυνδεδεμένων με την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ».

Θέσπιση συντονιστή, ο οποίος θα καθοδηγεί τον ασθενή στο σύστημα υγείας.

Ανακουφιστική φροντίδα και ειδική μέριμνα στους ασθενείς τελικού σταδίου.

Το συνολικό πρόγραμμα της ΝΔ για τον καρκίνο έχει ως μείζονα στόχο μέχρι το 2030 το 75% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στο στάδιο 1 ή 2 στις οποίες η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα.

Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιβάρυνση των πολιτών

Το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία εξοπλισμού θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία των μηχανημάτων, τον εξορθολογισμό του κόστους και την έγκαιρη πρόσβαση του πολίτη σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Για πρώτη φορά πραγματική πρόληψη

Η Ελλάδα διαθέτει τις χαμηλότερες δαπάνες για την πρόληψη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Μόλις το 1,3% των δαπανών υγείας κατευθύνονται στην πρόληψη. Αντίθετα, το ποσοστό δαπανών για νοσηλείες στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ (41% έναντι 30% μ.ο. στην ΕΕ), 27,3% είναι το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών στην Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, ενώ αυξήθηκαν τα ποσοστά παιδικής-εφηβικής παχυσαρκίας μέσα σε μια δεκαετία κατά 50%.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της πρόληψης αναλαμβάνουμε τις εξής πρωτοβουλίες:

Συστηματική ενημέρωση και ενθάρρυνση των πολιτών να ασκούνται περισσότερο, να διακόψουν το κάπνισμα, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με μειωμένα λιπαρά και ζάχαρη, να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και να ελέγχουν το βάρος τους.

Εθνική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για τις συνέπειες των υγιεινών και ανθυγιεινών επιλογών μας και τη διασύνδεσή τους με σοβαρά νοσήματα ικανά να αλλάξουν δραματικά την καθημερινότητά μας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος, η άνοια.

Ειδικά προγράμματα στα σχολεία, για παιδιά και γονείς, που θα αφορούν την διατροφή, την στοματική υγιεινή, την σεξουαλική αγωγή, τον εθισμό, την οδική συμπεριφορά και τις πρώτες βοήθειες.

Προώθηση καλής διατροφής και άθλησης από την παιδική ηλικία.

Αντικαπνιστικός νόμος.

Όπως έχει επανειλημμένα προαναγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ η επόμενη κυβέρνηση θα επιβάλει την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται:

Η καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

Η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων.

Η ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, όχι μόνο στην υγεία των ενεργητικών καπνιστών, αλλά και των παθητικών που σήμερα είναι και η πλειοψηφία.

Εντατικοποίηση των ελέγχων με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας.

Η ενεργός συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας στην εφαρμογή ενός μέτρου που ακόμα και οι καπνιστές αναγνωρίζουν ότι είναι σωστό.

Με τους πολιτικούς και τη δημόσια διοίκηση να δίνουν πρώτα το παράδειγμα ξεκινώντας από τη Βουλή και τα δημόσια κτήρια.

Η ψηφιακή εμπειρία του σύστημα υγείας

Ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας

SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο

Πλατφόρμα ενημέρωσης την υιοθέτηση υγιούς τρόπου ζωής

Τηλεφωνική γραμμή ιατρικής υποστήριξης

Εξ’ αποστάσεως επαφή με ειδικούς μέσω τηλε-ιατρικής

Εφαρμογή για τον προγραμματισμό ραντεβού

Ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών

Δημοσιοποίηση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων και δεικτών σχετικών με τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων

Η Υγεία που θέλει η ΝΔ είναι μια υγεία στην υπηρεσία του πολίτη. Ένα σύστημα υγείας που είναι προσβάσιμο, λειτουργεί και δεν ταλαιπωρεί, σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μεριμνά για τους ευάλωτους, προλαμβάνει την ασθένεια και προωθεί την ευεξία και την καλή ποιότητα ζωής, τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του προγράμματος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσει εξηγήσεις ο Μητσοτάκης για Τέμπη, υποκλοπές, e-mails αποδήμων και χρήση πρωθυπουργικού αεροσκάφους

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μητσοτάκης κρύβει κουτοπόνηρα το ταξίδι στην όαση Σίβα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης έχει μετατρέψει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε ΙΧ

Στο Κάιρο την Κυριακή έξι Ευρωπαίοι ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο Κ. Μητσοτάκης – Συνάντηση με Σίσι

ΣΥΡΙΖΑ: Νέες βολές κατά κυβέρνησης για την παράδοση προσωπικών δεδομένων πολιτών στην Ασημακοπούλου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...