Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διώξεις σε 9 ταμίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια 250 εκατ. ευρώ

Διώξεις σε 9 ταμίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια 250 εκατ. ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ασκούνται ποινικές διώξεις για τα θαλασσοδάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Για κακούργημα θα κληθούν σε απολογία εννέα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που ήταν οι ταμίες την χρονική περίοδο από 2005-2011.

Πάνω από εκατό είναι τα τραπεζικά στελέχη από τις τράπεζες Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Attica, για τα οποία παραγγέλλεται επίσης η άσκηση κακουργηματικής δίωξης.

Η σχετική παραγγελία για την άσκηση των ποινικών διώξεων, όπως αποκαλύπτει το documentonews.gr δόθηκε από την οικονομική εισαγγελία προς εκτέλεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.

Την έρευνα διενήργησαν τρεις εισαγγελείς, ο Γιώργος Καλούδης, ο Γιάννης Δραγάτσης και ο Χρήστος Ντζούρας.

Τα κακουργήματα για τα οποία παραγγέλθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης είναι:

Για μεν τα τραπεζικά στελέχη της απιστίας, για δε τους ταμίες των κομμάτων της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.

Τα επίμαχα δάνεια ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ και έχουν πλέον καταστεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά και με αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Τα μόνα δάνεια που, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας, δεν συνδέονται με ποινικό κολασμόν είναι αυτά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, καθώς είναι ενήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση των θαλασσοδανείων ξεκίνησε νέα έρευνα τον Μάρτιο του 2017, καθώς η προηγούμενη του εισαγγελέα Καλούδη, που είχε ζητήσει την άσκηση ποινικών διώξεων, είχε κλείσει με φωτογραφική τροπολογία, η οποία είχε εισαχθεί λάθρα το 2013 σε άσχετο νομοσχέδιο από το επιδέξιο χέρι τριών βουλευτών της ΝΔ και υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οι μόνοι που έβγαιναν και τότε “λευκοί” ήταν οι υπεύθυνοι της χορήγησης των δανείων στον τότε Συνασπισμό (μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου κόμματος, για τους οποίους και ο κ. Καλούδης πρότεινε αρχειοθέτηση,

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα και της νεότερης έρευνας την οποία είχε παραγγείλει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, για τα επίμαχα δάνεια που δίνονταν με το απίθανο σκεπτικό ότι η κρατική τους επιχορήγηση θα ήταν η ίδια και στο μέλλον, και άρα υπήρχαν οι επαρκείς εξασφαλίσεις, δεν μπορεί να νοηθεί ως εξασφάλιση η μελλοντική χρηματοδότηση με βάσει τον αστάθμητο παράγοντα της εκλογικής δύναμης.

Έχει σημασία να υπενθυμιστούν κάποια από τα σημεία του πορίσματος Καλούδη (με βάσει πόρισμα της ΤτΕ για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων κατά την περίοδο 2000- 2011) καθώς ήταν ο μπούσουλας και για την νεότερη έρευνα :

* Έξι κρατικά και ιδιωτικά πιστωτικά Ιδρύματα χορήγησαν τα δάνεια με μοναδική διασφάλιση τις κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι και το 2020.

* Το μεγαλύτερο μέρος έλαβε η Νέα Δημοκρατία, με 132,4 εκατ. ευρώ, και το ΠΑΣΟΚ με 120,7 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της δανειοδότησης (72,9%) προήλθε από την Αγροτική Τράπεζα.

* Το 98,1% των δανείων των κομμάτων (δηλαδή 269 εκατ. ευρώ) έχει συναφθεί με εγγύηση τις εν λόγω κρατικές χρηματοδοτήσεις μέχρι και το 2020, ενώ οι κίνδυνοι αυξάνονται λόγω «της μεγάλης χρονικής απόστασης».

* Τραπεζικό παράδοξο αποτελεί δάνειο 5.166.000 ευρώ που εξασφάλισε το ΠΑΣΟΚ από τη Eurobank, για την απόδοση του οποίου δόθηκε μια υποσχετική επιστολή εξόφλησης μέσω της κρατικής επιχορήγησης του 2011, χωρίς να γίνει «νομότυπη εκχώρηση αυτής, αφού είχε ήδη εκχωρηθεί στην ΑΤΕ».

* Ενώ η ΝΔ είχε συμφωνήσει βάσει πρόσθετης σύμβασης με την ΑΤΕ (2010) τη μη εκχώρηση υπέρ τρίτων των κρατικών χρηματοδοτήσεων και οικονομικών ενισχύσεων που θα λάβει το κόμμα κατά τα έτη 2019 και 2020, εντούτοις χρηματοδοτήθηκε από την ΕΤΕ με εξασφάλιση ένα μέρος της ετήσιας κρατικής τακτικής επιχορήγησης των ετών 2019 και 2020.

* Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τριετία 2009- 2011 τα δύο αυτά κόμματα ήταν άκρως ελλειμματικά, παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τόσο από την τακτική όσο και από την έκτακτη (εκλογική) χρηματοδότηση. Παρά την κατάσταση όμως αυτή, η οποία ήταν γνωστή, οι τράπεζες συνέχιζαν τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

* Επιπλέον, οι εγγυήσεις τις οποίες έλαβαν τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα των κομματικών σχηματισμών δόθηκαν με την προϋπόθεση ότι σε βάθος οκταετίας το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο θα υπάρχουν, αλλά θα λαμβάνουν και αυξημένη κρατική επιχορήγηση, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις δανειοδοτικές συμβάσεις που σύναψαν.

Ενδεικτική είναι η σύμβαση που έχει συνάψει η Νέα Δημοκρατία με την Εθνική Τράπεζα για δάνειο ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Προβλέπεται να αποπληρωθεί με μέρος της κρατικής επιχορήγησης του έτους 2019 και μέρος της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης του 2020.

Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με το δάνειο ύψους 106 εκατ. που έλαβε η ΝΔ από την Αγροτική Τράπεζα.

Με βάση όμως τα εκλογικά αποτελέσματα, το 2012 η κρατική επιδότηση για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε σημαντικά.

Έτσι, ακόμη και τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα αναγκάστηκαν να αποδεχτούν ότι τα δάνεια τα οποία χορήγησαν δεν πρόκειται να εξοφληθούν εξ ολοκλήρου, προβαίνοντας στη διενέργεια προβλέψεων απομείωσής τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Παπανδρέου προς Ν.Δ.: Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Νίκος Ανδρουλάκης για Μιχάλη Χαραλαμπίδη: Αποχαιρετώ έναν βαθιά δημοκράτη, πατριώτη και ιδεολόγο

Πέθανε ο συγγραφέας και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Ανδρουλάκης σε βουλευτές ΝΔ: Χειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις πράξεις του

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...