Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία «έχει δικαιώματα σε Αιγαίο και Κύπρο» – Η Άγκυρα επιδιώκει πολεμική διέξοδο στα αδιέξοδά της

Η Τουρκία «έχει δικαιώματα σε Αιγαίο και Κύπρο» – Η Άγκυρα επιδιώκει πολεμική διέξοδο στα αδιέξοδά της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Επιμένει στην τακτική των προκλήσεων η Άγκυρα, μετά και την καταδίκη όχι μόνο από τις κυπριακές και ελληνικές Αρχές, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο της απόφασής της να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, διαμηνύει:

«Θα προστατεύσουμε δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας στην Κύπρο και το Αιγαίο».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών την προηγούμενη ημέρα.

«Απορρίπτουμε τις δηλώσεις της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, που αφορούν τις δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας:

«Η Τουρκία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή και είναι η αποφασισμένη να προασπίσει τα δικαιώματά της, όπως και εκείνα των Τουρκοκυπρίων».

Υποστήριξε μάλιστα ότι οι δραστηριότητες υδρογανανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο στηρίζονται σε «κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο δικαιώματα» και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για «ανεύθυνες ενέργειες, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Παρασκευή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» πέρασε ανοιχτά της Αμμοχώστου, της Λάρνακας και της Λεμεσού, με την Άγκυρα να εκδίδει Navtex για γεώτρηση με το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» (Πορθητής), που θα ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου.

Η αντίδραση της Ε.Ε. δια στόματος Μογκερίνι ήταν άμεση και σκληρή:

«Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

»Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε.

«Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο» πρόσθεσε.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του κάλεσε την Άγκυρα «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Χαιρέτισε δε «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αντίδραση από την Αίγυπτο

Ως μία «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, τις «παράνομες» όπως τις χαρακτηρίζει δραστηριότητες της Τουρκίας, που προτίθεται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα του Σαββάτου, το Κάιρο κάνει λόγο για μία «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας», και την καλεί «να αποφύγει τις παράνομες δραστηριότητες».

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η Αίγυπτος παρακολουθεί με ανησυχία τις συνεχιζόμενες εξελίξεις σε ό, τι είχε ανακοινωθεί σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, στη δυτική θαλάσσια περιοχή της».

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου «κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα του νησιού και να αποφύγει παράνομες δραστηριότητες».

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο προειδοποιεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι μονομερείς ενέργειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμμορφώνονται οι ενέργειες των κρατών της περιοχής στους κανόνες και τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου.

Ανησυχούν οι Ρώσοι

Βαθιά ανησυχία εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για την κλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ απευθύνει έκκληση για αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

«Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανησυχεί βαθύτατα για τις πληροφορίες σχετικά με την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση σχετικά με την τουρκική γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Απευθύνουμε έκκληση να μην αναλαμβάνονται δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και να δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αυστηρή προειδοποίηση Τσίπρα

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους γείτονες μας έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Παρασκευή το βράδυ από τα Χανιά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στέλνει «μήνυμα αποφασιστικότητας σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τους καουμπόηδες στην περιοχή».

Υπογράμμισε ότι «το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο οφείλει να γίνεται απ’ όλους σεβαστό και θα γίνεται από όλους σεβαστό, γιατί εμείς είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε και θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όποιον τρόπο χρειαστεί, είτε μόνοι μας είτε με τους συμμάχους μας».

«Έχουμε τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας και στο Αιγαίο και στην Κύπρο», τόνισε.

Διαβάστε ακόμα: Το Ισραήλ βομβάρδισε τους Τούρκους – Την ώρα που ο Ερντογάν προκαλεί με γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Οι Τούρκοι «σάλταραν» με τη δημιουργία αντι-drone ομπρέλας πάνω από το Αιγαίο – «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Λέκκας: Πρέπει να γίνει άμεσα ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη – Όσο περνάει ο χρόνος ο σεισμός από τα 7,8 Ρίχτερ πάει στα 8,2

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...