Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοσκοπήσεις: Η άτυπη «ομηρεία» της ΝΔ – Το μεγάλο αδιέξοδο του Μητσοτάκη

Δημοσκοπήσεις: Η άτυπη «ομηρεία» της ΝΔ – Το μεγάλο αδιέξοδο του Μητσοτάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην επιβεβαίωση πως η Νέα Δημοκρατία έχει αποφασίσει να ζήσει και ενδεχομένως να πεθάνει με τις δημοσκοπήσεις προχώρησε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σοφία Ζαχαράκη.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση νέων δημοσκοπήσεων η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη σε δήλωσή της τονίζει πως «μία εβδομάδα πριν τις κρίσιμες εκλογές της 26ης Μαΐου και όπως δείχνουν όλες οι νέες δημοσκοπήσεις είναι σαφές πως μπροστά στο δίλλημα στασιμότητα ή αλλαγή οι Έλληνες απαντούν:

«Πολιτική αλλαγή τώρα για λιγότερους φόρους και πραγματική ανάπτυξη, επενδύσεις, νέες και καλές δουλειές για όλους».

Μία εβδομάδα πριν τις κάλπες για τις ευρωεκλογές η ΝΔ με αυτόν τον τρόπο επιμένει να βασίζεται στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύουν «Πρώτο Θέμα» και «Βήμα», την ώρα που τα κομματικά επιτελεία έχουν πάρει φωτιά από τις μυστικές δημοσκοπήσεις που φθάνουν σε Κουμουνδούρου και Πειραιώς.

Πέραν των μυστικών δημοσκοπήσεων όμως αξίζει κανείς να εξετάσει κανείς τα ευρήματα ακόμα και των μετρήσεων που γίνονται για λογαριασμό εφημερίδων που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής γραμμής της ΝΔ.

Στις δύο σημερινές δημοσκοπήσεις, της Marc για το Πρώτο Θέμα και της Metron Analysis για το ΒΗΜΑ, επιβεβαιώνεται η μεγάλη μείωση της «ψαλίδας» συγκριτικά με τα ποσοστά που κατέγραφαν στις προηγούμενες μετρήσεις τους.

Η Marc εμφανίζει την ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με 7,5%, ενώ με κατανομή των αναποφάσιστων με βάση το κόμμα προέλευσής τους την περιορίζει στο 5,8%.

Η Metron Analysis επίσης, η εταιρία που είχε φθάσει πριν από λίγους μήνες να δίνει διαφορές έως 14% και 12% υπέρ της ΝΔ, καταγράφει τώρα την «ψαλίδα» στο 6,7%.

Αύριο, Δευτέρα, αναμένεται μια ακόμη δημοσκόπηση και οι πληροφορίες θέλουν και εκεί να καταγράφεται νέα μείωση της διαφοράς.

Ανεξαρτήτως, δε, ποσοστών και εύρους απόκλισης, σε όλες αυτές τις μετρήσεις αποτυπώνονται δύο κοινά στοιχεία:

Το πρώτο είναι η θετική απήχηση του πακέτου των μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης της κυβέρνησης, και το δεύτερο είναι η σταθερή ενίσχυση –καίτοι με αργούς ρυθμούς ακόμη– της χαμηλής συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η ΝΔ έχει μείνει χωρίς ακροατήριο να απευθυνθεί, αφού έχει πιάσει 90% συσπείρωση ήδη από το 2017.

Με λίγα λόγια, η ΝΔ πανηγυρίζει για δημοσκοπήσεις που δείχνουν η μία πίσω από την άλλη ραγδαίο κλείσιμο της ψαλίδας, το οποίο δε φαίνεται να ανακόπτεται.

Πανηγύριζε πριν από ένα χρόνο για τις 15 μονάδες που έβρισκαν στις δημοσκοπήσεις, πανηγυρίζει και σήμερα για τις 5 και 6 μονάδες που βρίσκουν οι ίδιες εταιρίες.

Η «εξαφάνιση» των μεγάλων δημοσκοπικών διαφορών έχει οδηγήσει ήδη σε αλλαγή πλεύσης τα στελέχη της ΝΔ ως προς τον πήχη του εκλογικού αποτελέσματος με την γραμμή να μετατοπίζεται πλέον στο «η νίκη είναι νίκη και η ήττα είναι ήττα, ανεξαρτήτως ποσοστών».

Την ίδια ώρα, το ένα μετά το άλλο τα στελέχη της ΝΔ μετατοπίζονται από τη ρητορική για εμφατική νίκη με διψήφια διαφορά στη νίκη «ακόμη και με μία ψήφο», όπως είπε και ο Μάκης Βορίδης και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες.

Η στρατηγική αυτή της ΝΔ έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να συνδυάζει τις μαζικές ανοιχτές συγκεντρώσεις ανά την επικράτεια με σκληρές επιθέσεις τόσο στη ΝΔ όσο και στις εταιρίες δημοσκοπήσεων.

«Την επόμενη Κυριακή», είπε ο πρωθυπουργός, «θα καταρρεύσει η μεγάλη απάτη που έχουν στήσει τρία χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης, η πλειάδα των μέσων ενημέρωσης που τον στηρίζουν και οι πάντα πρόθυμες δημοσκοπικές εταιρείες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στην συνέντευξή του στην εφημερίδα των Συντακτών, ενώ σε κάθε ομιλία και σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι η μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη δημοσκόπηση είναι η πρωτοφανής προσέλευση στις ομιλίες του, όπως στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στην Άρτα και την Πρέβεζα κλπ.

Παράλληλα, δεδομένο θεωρείται για το Μαξίμου πως ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να προλειάνει το έδαφος για την αδυναμία του να περάσει πάνω από τον πήχη που ο ίδιος με τη στρατηγική των δημοσκοπήσεων έχει θέσει, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος εσωκομματικών προβλημάτων στη ΝΔ την επομένη των ευρωεκλογών.

Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα τόσο ο διευθυντής της Καθημερινής, κ. Παπαδιόχος, όσο και το Βήμα επισημαίνουν ότι εάν η ΝΔ καταγράψει νίκη με κάτω από 5%, τότε θα έχει εσωκομματικό πρόβλημα μετά τις υψηλές προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί από τη στρατηγική των κατά παραγγελία δημοσκοπήσεων.

Σε αυτό το αδιέξοδο του κ. Μητσοτάκη και την προσπάθεια διαχείρισης των εσωκομματικών κραδασμών, αποδίδουν εξάλλου και την πρωτοφανή ρητορική περί νοθείας που υιοθέτησαν οι κ. Αυγενάκης, Γεωργιάδης και Τζαβάρας και την οποία έσπευσε να κλείσει άκομψα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αδειάζοντας τον γραμματέα του κόμματός του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΣΥΡΙΖΑ: Με απειλές περί αστάθειας και χάους ξεκινά η ΝΔ την εκστρατεία φόβου

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...