Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Foreign Policy: Λαϊκιστής ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Foreign Policy: Λαϊκιστής ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία,

Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι εξίσου λαϊκιστής με τον προηγούμενο, γράφει νέα ανάλυση του Foreign Policy, τονίζοντας ότι η κεντροδεξιά παράταξη της Αθήνας επανέρχεται στην εξουσία, αφού μιμείται τις τακτικές της άκρας Αριστεράς.

Σύμφωνα με την ανάλυση, για πολλούς λόγους δεν ήταν έκπληξη το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα: η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), το κεντροδεξιό κόμμα με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κέρδισε με άνετο περιθώριο την το ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Η ΝΔ, έχοντας κερδίσει το 39,85% των ψήφων, έχει τώρα ισχυρή εντολή να υλοποιήσει την ατζέντα της για φορολογικές περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στην τόνωση των ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Ο ηγέτης της ΝΔ, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως μεταρρυθμιστής, αν και προσπάθησε να αλλάξει το αφήγημα του διχασμού, προσέγγισε την προεκλογική του εκστρατεία κατά τον ίδιο τρόπο που την προσέγγισε ο λαϊκιστής Τσίπρας.

Και η Ελλάδα σύντομα θα ανακαλύψει εάν κυβερνάει με τον ίδιο τρόπο, αναφέρει το Foreign Policy.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε τη συνήθη γραμμή του ενάντια στις παραδοσιακές ελίτ και ζήτησε από τους Έλληνες να μην αφήσουν τις σημαντικές θυσίες τους από την κρίση να πάνε χαμένες, τώρα που το πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε τελικά ολοκληρωθεί.

Η ΝΔ, από την πλευρά της, ακολούθησε μια τακτική υποσχόμενη «εκδίκηση εναντίον των αριστερών».

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, οι υποστηρικτές του κόμματος προωθούσαν ένα hashtag στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, ομοιώνοντας την επικείμενη νίκη σαν μια πράξη σεξουαλικής παραβίασης ενάντια στους αξιωματούχους και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, μετά από δύο εκλογικές διαδικασίες και ένα δημοψήφισμα, το λαϊκιστικό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ έπαψε να αντηχεί στους ψηφοφόρους.

Αυτό ήταν αποτέλεσμα εν μέρει της κυριαρχίας της ΝΔ στα ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σχεδόν πουθενά.

Η ΝΔ απολάμβανε απεριόριστη υποστήριξη από τις εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια.

Άλλωστε, είχε υποψηφίους ακόμη και δημοσιογράφους, αξιοποιώντας έτσι τις θέσεις τους σε εκπομπές και εκδόσεις για την υποστήριξη της εκστρατείας (κατά παράβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας).

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μόνο να αρπάξει μερικούς μικρούς τίτλους όταν ο Τσίπρας έκανε προσωπικές εμφανίσεις.

Αλλά η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί επίσης επειδή η πλατφόρμα του κόμματος επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην προσωπικότητα του ηγέτη του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, το κόμμα είχε μετατοπίσει όλο και περισσότερο τις προτεραιότητές του για να γίνει ό, τι λέει ο Τσίπρας.

Αυτή ήταν η πηγή επιτυχίας του Τσίπρα και η ρίζα της πτώσης του.

Κατά κάποιον τρόπο, η φήμη του Τσίπρα ισχυροποιήθηκε όσο ποτέ, ειδικά στη διεθνή σκηνή, από τη στιγμή που επιλύθηκε μια πολυετής διπλωματική στάση μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Αλλά η προσωπική φήμη του Τσίπρα δεν θα μπορούσε να οδηγήσει ολόκληρο το κόμμα για πολύ καιρό.

Αυτό ήταν εμφανές στα αποτελέσματα των εκλογών όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σχεδόν 150.000 ψήφους σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2015.

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ κέρδισε πάνω από 700.000 νέους ψηφοφόρους.

Αυτό που χειροτέρεψε την κατάσταση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να προωθήσει καμία από τις θετικές πολιτικές του, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους εργαζόμενους που αποκατέστησαν ορισμένες από τις νομικές προστασίες που είχαν προηγουμένως αρθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη που πιθανόν έσωσε χιλιάδες ζωές.

Το αποτέλεσμα αυτών των αποτυχιών είναι η πρωτοφανής επιτυχία της αντιπολίτευσης.

Μαζί με την απλή νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές, η ΝΔ τώρα ελέγχει όλα τα επίπεδα του κράτους, από τοπικούς, σε περιφερειακούς και εθνικούς θεσμούς (Ο νέος δήμαρχος της Αθήνας, για παράδειγμα, είναι ο Κώστας Μπακογιάννης, ανιψιός του Μητσοτάκη).

Αυτό που θα κάνει ο Μητσοτάκης με όλη αυτή την ακατέργαστη δύναμη πυρός που διαθέτει παραμένει ερωτηματικό προς το παρόν.

Το οικονομικό του πρόγραμμα βασίζεται σοβαρά σε φορολογικές περικοπές, σημείο που οι δανειστές της χώρας μπορεί να έχουν πρόβλημα.

Ο Μητσοτάκης υποδεικνύει ότι αυτές οι φορολογικές περικοπές θα χρηματοδοτηθούν μέσω της ανάπτυξης, την οποία ελπίζει ότι θα ανέλθει στο 4% κάθε χρόνο υπό την ηγεσία του.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η πολιτική είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει την υποστήριξη των περισσότερων Ελλήνων:

Η βαριά φορολογία και οι υψηλοί λογαριασμοί κοινής ωφελείας είναι δύο από τους κύριους λόγους που οι πολίτες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Μια άλλη από τις προτεραιότητες του Μητσοτάκης είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και υγειονομικού συστήματος της Ελλάδας.

Τα σχέδιά του, ωστόσο, στερούνται λεπτομέρειας, πέρα από τη δέσμευσή του για ευρείες οικονομικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας υποτίθεται ότι συνεργάζεται με κάποιο τρόπο στην παροχή υπηρεσιών.

Η ιστορία αυτών των πολιτικών σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ωστόσο, δεν ήταν ιδιαίτερα καλή, με πρωτοβουλίες ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελούν πρωταρχικό παράδειγμα.

Παράλληλα με τις προτάσεις οικονομικής μεταρρύθμισης, ο Μητσοτάκης τόνισε επίσης στοιχεία του συντηρητικού εθνικισμού στην εκστρατεία του.

Η ακραία πτέρυγα του κόμματός του έθεσε τον τόνο, συμπεριλαμβανομένης και μιας διχαστικής υπόσχεσης ότι τα κοινωνικά οφέλη θα διατηρηθούν «μόνο για Έλληνες».

Αλλά η άνετη νίκη του Μητσοτάκης του δίνει την ευκαιρία να αναμορφώσει τον εθνικισμό του κόμματος σε πιο μετριοπαθή κατεύθυνση, αν το επιθυμεί να το πράξει.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που ζητούν οι Έλληνες.

Υπάρχει επί του παρόντος μια αισθητή έλλειψη αίσθησης ασφάλειας.

Μια πιο μετριοπαθής προσέγγιση “ενός έθνους” θα μπορούσε να βοηθήσει το κόμμα να προχωρήσει με τους υποστηρικτές της μεσαίας τάξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτός είναι ο τόνος που ο Μητσοτάκης προσπάθησε να δώσει στην ομιλία νίκης του την Κυριακή των εκλογών.

«Θα είμαι πρωθυπουργός για όλους τους Έλληνες», είπε.

«Θα προσπαθήσω επίσης να πείσω τους συμπολίτες μας που δεν μας υποστήριξαν».

Βέβαια, οι Έλληνες δεν έχουν ξεχάσει ότι η ΝΔ ήταν το υπεύθυνο κόμμα για την πτώχευση της χώρας και την πρόκληση της κρίσης της.

Εάν η κυβέρνηση της ΝΔ καταφέρει να συνδυάσει την υψηλή ανάπτυξη και τους χαμηλότερους φόρους, θα μπορούσε για άλλη μια φορά να γίνει η μακροχρόνια κυρίαρχη δύναμη στην ελληνική πολιτική.

Εάν απλώς επεκτείνει τη λιτότητα, ο Μητσοτάκης μπορεί να μην διαρκέσει ούτε για μια πλήρη θητεία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανδρουλάκης σε βουλευτές ΝΔ: Χειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις πράξεις του

Φάμελλος για Φλωρίδη: «Πολιτικός γενίτσαρος, … ακροδεξιός, … χωρίς ηθική»

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Πέταξε και πάλι τη μπάλα στην εξέδρα για την τραγωδία στα Τέμπη

Ανδρουλάκης: «Ψεκασμένες θεωρίες» ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα με τη πρόταση δυσπιστίας

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που ομνύει στην απόδοση δικαιοσύνης εκτίθεται καθημερινά όλο και περισσότερο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...