Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παναγιωτόπουλος προς Τουρκία: Εάν πλησιάσετε το Καστελόριζο δεν θα κάτσουμε αμέριμνοι

Παναγιωτόπουλος προς Τουρκία: Εάν πλησιάσετε το Καστελόριζο δεν θα κάτσουμε αμέριμνοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σενάρια αποφασιστικής αντίδρασης επεξεργάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας σύμφωνα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο προκειμένου να αποκρούσουν πιθανό θερμό επεισόδιο στο Καστελόριζο το προσεχές διάστημα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας στο «Θέμα Fm 104,6» και στους δημοσιογράφους Μάκη Πολλάτο και Χρήστο Μπόκα υπογράμμισε ότι κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις είναι ενήμεροι για τα σενάρια που θέλουν την γειτονική χώρα να αυξάνει την ένταση στις θάλασσές μας το επόμενο διάστημα στέλνοντας τουρκικό πλοίο νότια του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες και τόνισε πως «προετοιμάζουμε και εμείς τρόπους να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη παρουσία τουρκικού ερευνητικού σκάφους στα δικά μας χωρικά ύδατα… δεν θα κάτσουμε αμέριμνοι».

«Όπως καταλαβαίνεται αυτά τα θέματα άπτονται και της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματικής πολιτικής και των εξωτερικών υποθέσεων.

»Το πρώτο λόγο έχει ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών που ασκούν την εξωτερική πολιτική της χώρας.

»Είμαστε ενήμεροι για αυτά τα σενάρια και ως υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

»Προετοιμάζουμε και εμείς τρόπους να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη παρουσία τουρκικού ερευνητικού σκάφους στα δικά μας χωρικά ύδατα. Θα δούμε.

»Απλά θα παρακολουθούμε από κοντά και θα επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια ανάλογα με την περίσταση και την συμπεριφορά.

»Πάντως σε κάθε περίπτωση δεν θα κάτσουμε αμέριμνοι, αυτό είναι το μόνο για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επέμεινε πως πρέπει να διατηρούνται «ανοικτά και σε κάθε επίπεδο» τα κανάλια επικοινωνίας με την γειτονική χώρα και πως «ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) πρέπει να συνεχιστούν ακόμα και σε περιόδους έντασης».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «καλό είναι για να υπάρχει ανοικτή η ζωντανή επικοινωνία και να αποδεικνύονται οι καλές προθέσεις να αποφεύγονται οι εμπρηστικές δηλώσεις όπως αυτές που κάθε τρεις και λίγο ακούμε από υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους που δεν παρέχουν καλές υπηρεσίες στην νηφαλιότητα και στην ψυχραιμία με την οποία πρέπει να βλέπουν τις διμερείς τους σχέσεις οι δύο χώρες.

»Θα πρέπει να συνεννοηθούμε αλλά και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και κυρίως να σεβόμαστε τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Σχολιάζοντας την πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος υποστήριξε ότι στην Αν. Μεσόγειο και την Συρία «απειλούνται η επιβίωση της Τουρκίας και η εθνική της ακεραιότητα», ανέφερε «είναι ένας τρόπος που βλέπει τα πράγματα ο Ερντογάν» για να προσθέσει «μεταφράζεται σε μια αίσθηση ασφυξίας» και πως «μας δίνει την αίσθηση για το πώς σκέφτονται στην Τουρκία αυτή την στιγμή.

»Αισθάνονται στριμωγμένοι και ανασφαλείς την ίδια στιγμή να το έλεγα;».

Οικοδόμηση ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού και ενίσχυση των Όπλων

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τοποθέτησε την οικοδόμηση ενός ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, ενώ αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων.

Σε εκείνο το σημείο, μίλησε και για ελλείψεις στο εύρος των όπλων.

«Ο ναύσταθμος είναι η φωλιά του Πολεμικού Ναυτικού.

»Πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες αναβάθμισης φρεγατών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος έκανε γνωστό ότι διατηρεί καθημερινές επαφές με του υπουργείο Ανάπτυξης του Άδωνι Γεωργιάδη για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα και αυτό είναι προτεραιότητα» συμπλήρωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Πλήγμα για την Τουρκία το πάγωμα των F-35»

Σχολιάζοντας το πάγωμα του προγράμματος πώλησης των μαχητικών F – 35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, τόνισε ότι συνιστά πλήγμα για την Τουρκία και θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ο υπουργός Άμυνας ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται, «στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία», για τα F-35.

Προτεραιότητα είναι, όπως δήλωσε, «η αναβάθμιση των F-16 και των μαχητικών μιράζ».

«Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι σταθερός σύμμαχος»

«Η χώρα μας παγιώνεται ως πραγματική δύναμη σταθερότητας.

»Οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί ότι είναι σταθερός σύμμαχος και θα έχουμε και αντίστοιχα οφέλη» τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενώ έκανε λόγο και για το την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία»

Για τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου μίλησε για «συναντίληψη Ελλάδας και Κύπρου», αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε πριν από μια εβδομάδα με τον Κύπριο ομόλογό του, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «ταυτισμένη με τις επιδιώξεις της Κύπρου.

»Η χώρα μας λειτουργεί ως αμυντική ομπρέλα και στα υπόψη της έχει την Κύπρο».

Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στις «παράνομες τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ που συνιστούν από μέρους της Τουρκίας κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου και κατ’ επέκταση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...