Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνεχίζεται η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε θέματα διασποράς και με τη νέα κυβέρνηση

Συνεχίζεται η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε θέματα διασποράς και με τη νέα κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συνεχίζεται και με τη νέα κυβέρνηση το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε θέματα διασποράς.

Τη Δευτέρα, Έλληνες και Εβραίοι νέοι επιχειρηματίες της διασποράς επισκέφθηκαν το υπουργείο Εξωτερικών, όπου συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Αντώνη Διαματάρη και τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννη Χρυσουλάκη, όπου συζητήθηκαν οι διμερείς και τριμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα.

Ακολούθησε και επίσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από 15μελή αντιπροσωπεία Ομογενών μαθητών από την Ελληνική, την Κυπριακή και την Ισραηλινή Διασπορά (κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο).

Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε από στελέχη των Γενικών Επιτελείων για τις επιχειρησιακές δραστηριότητες καθώς και για τις δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Έτους Κοινωνικής Προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι Ομογενείς μαθητές συναντήθηκαν με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Αλκιβιάδη Στεφανή.

Επίσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία Ομογενών μαθητών από την Ελληνική, την Κυπριακή και την Ισραηλινή Διασπορά (κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο).

Η ισραηλινή «Jerusalem Post», σε άρθρο της με τίτλο «Νέοι Εβραίοι, Έλληνες και Κύπριοι επαγγελματίες σε ταξίδι τύπου Birthright», έγραψε:

«Εβραίοι, Έλληνες και Κύπριοι, όλοι έχουν μεγάλες κοινότητες στη Διασπορά και 12 μέλη από αυτές τις κοινότητες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ένα πρόγραμμα τύπου “Birthright” στο Ισραήλ, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν δεσμοί μεταξύ των κοινοτήτων, καθώς επίσης και να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών.

»Οι 12 νέοι – πέντε Εβραίοι, δύο Έλληνες και πέντε Κύπριοι από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία – ταξίδεψαν από το Τελ Αβίβ στην Αθήνα το Σάββατο το βράδυ, αφού πέρασαν τέσσερις ημέρες στο Ισραήλ συναντώντας κυβερνητικούς αξιωματούχους και βλέποντας αξιοθέατα. Το ίδιο θα κάνουν και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

»Ο Yigal Palmor, επικεφαλής της μονάδας Διεθνών Σχέσεων του Εβραϊκoύ Πρακτορείου [Jewish Agency] δήλωσε ότι «η ιδέα είναι να ανακαλύψουν τα κοινά σημεία και τις ανησυχίες των κοινοτήτων τους σε κάθε χώρα –ποιο είναι το κοινό τους σημείο ζώντας στη Διασπορά.

»Και αφού συνειδητοποιήσουν τι κοινά έχουν, τότε να συνεργαστούν, ενισχύοντας τις επαφές και με την πατρίδα», συμπληρώνοντας ότι «καθώς οι δεσμοί των κοινοτήτων γίνονται στενοί στο εξωτερικό, αυτό θα βοηθήσει επίσης και στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των τριών χωρών».

»Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν ερωτήματα σχετικά με την παράλληλη αφοσίωση σε δύο χώρες, τους μικτούς γάμους και τις παρανοήσεις που υπάρχουν για την κάθε κοινότητα εκτός πατρίδας.

»Ο Palmor δήλωσε ότι ενώ τώρα εστιάζουν στο Ισραήλ, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, η ελπίδα είναι να επεκταθεί το εγχείρημα και σε άλλες χώρες.

»Σημειώνεται ότι το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί εξέλιξη μιας διάσκεψης –της πρώτης του είδους της– για τις σχέσεις διασποράς-πατρίδας που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 2017, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 31 χώρες.

»Ο Palmor δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έδειξαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτή τη διάσκεψη, στέλνοντας ανώτατους αξιωματούχους – η Ελλάδα έστειλε Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, ενώ η Κύπρος έστειλε τον Επίτροπο Προεδρίας για Θέματα Αποδήμων της Κύπρου.

«Με τους δεσμούς μεταξύ των τριών χωρών να ακμάζουν», είπε ο Palmor, «οι Έλληνες και οι Κύπριοι πρότειναν η συνεργασία για τη Διασπορά να αποτελέσει μέρος της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών».

»Πριν την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποίησαν οι αρχηγοί κυβερνήσεων στη Beer Sheva το 2018, ο επικεφαλής του Εβραϊκού Πρακτορείου, Isaac Herzog, συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουίκ και με τον Επίτροπο Προεδρίας για Θέματα Αποδήμων της Κύπρου, Φώτη Φωτίου, για διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των απόδημων κοινοτήτων των χωρών.

»Κατά τη συνάντηση αυτή που συμφωνήθηκε να οργανώνεται κοινό ταξίδι «ριζών» για τους απόδημους Εβραίους, Έλληνες και Κυπρίους, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα».

Το «Taglit-Birthright Israel» –επίσης γνωστό ως «Birthright Israel» ή απλώς «Birthright»– είναι ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός που διοργανώνει δωρεάν δεκαήμερα ταξίδια στο Ισραήλ για νέους ενήλικες εβραϊκής καταγωγής, ηλικίας 18-26 ετών.

Σκοπός των εκπαιδευτικών ταξιδιών του Birthright είναι η ενίσχυση της εβραϊκής ταυτότητας και η εξοικείωση των νέων με την ισραηλινή πολιτιστική κληρονομιά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραήλ: Άμεση ανάγκη για 10.000 στρατιώτες – Στρατολόγηση των υπερορθόδοξων Εβραίων ζητούν φωνές στη χώρα

Νίκος Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε σειρά συναντήσεων

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Νίκος Δένδιας: «Τιμάμε τις εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που έπεσαν μέσα σ’ αυτά τα 203 χρόνια για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...