Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παπαδημούλης: Ελπίζω την πρόταση της Λαγκάρντ για πιο χαμηλά πλεονάσματα να την ακούσει ο Μητσοτάκης

Παπαδημούλης: Ελπίζω την πρόταση της Λαγκάρντ για πιο χαμηλά πλεονάσματα να την ακούσει ο Μητσοτάκης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Ελπίζω την πρότασή σας για πιο χαμηλά, ρεαλιστικά πλεονάσματα, να την ακούσει και ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, και να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η χώρα μας συζητώντας με τους δανειστές» σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, απευθυνόμενος στην Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου, και στο πλαίσιο διαλόγου ανταλλαγής απόψεων με την προτεινόμενη από το Συμβούλιο, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Θέλω να ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα συνεχίσει αυτά που έχουν ήδη ξεκινήσει», σημείωσε η κα Λαγκάρντ στην απάντησή της.

Απευθυνόμενος προς την Κριστίν Λαγκάρντ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε τα εξής:

«Σας καλωσορίζω κα Λαγκάρντ.

»Σημειώνω με ιδιαίτερη ικανοποίηση όσα είπατε για την ανάγκη να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια για την χώρα μου.

»Σημειώνω, επίσης, με ικανοποίηση την επισήμανσή σας, ότι η ελληνική οικονομία σημειώνει μια ισχυρή ανάκαμψη το τελευταίο διάστημα, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

»Πριν λίγο, δόθηκαν τα επίσημα στοιχεία για το 2ο τρίμηνο του 2019 με μια ανάπτυξη 1.9%. Ελπίζω την πρότασή σας να την ακούσει και ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, έτσι ώστε να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η χώρα μου, συζητώντας με τους δανειστές για πιο χαμηλά, ρεαλιστικά πλεονάσματα. Ελπίζω να είναι το ίδιο φιλόδοξος με εσάς σε αυτή την διεκδίκηση.

»Τώρα ήθελα να σας ρωτήσω, όμως, και για όσα υπέφερε η χώρα μου και ο λαός μου, ιδιαίτερα στα πρώτα δύο μνημόνια. Ο κ. Ντομινίκ Στρος Καν, ο κ. Ντάισεμπλουμ μίλησαν για τους περίφημους “λάθος πολλαπλασιαστές” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που προκάλεσαν τριπλάσια ανεργία και μια ύφεση διπλάσια αυτών που υπολογίζατε, ως ΔΝΤ.

»Και είπαν με θάρρος, ότι αυτά έγιναν, όπως και η μη αναδιάρθρωση του χρέους “για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των Γαλλικών και Γερμανικών τραπεζών”.

»Εσείς ποια γνώμη έχετε; Γιατί οι δύο κύριοι που ανέφερα είναι “τέως”, πλέον, ενώ εσείς εφαρμόζετε ένα παράδειγμα ανακύκλωσης: περνάτε από την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

»Θα είχε, λοιπόν, ενδιαφέρον, να μάς πείτε την γνώμη σας, γιατί το κουτί της Πανδώρας άνοιξε πριν από πολλά χρόνια σε βάρος της χώρας μου.

»Δεν θα ανοίξει τώρα, αν αποφασίσετε να είστε ειλικρινής.

»Και το δεύτερο που θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να έχει περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία από το Διεθνές Νομισματικό ταμείο, τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε για να ενισχύσετε αυτή την διαφάνεια;»

Η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε στα ελληνικά στον Δημήτρη Παπαδημούλη και συνέχισε λέγοντας τα εξής:

«Καλημέρα!

»Καλημέρα κε Παπαδημούλη. Νομίζω ότι αυτά που είχα να πω για το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα, τα είπα.

»Και είπα επίσης το πόσο αγωνιστήκαμε για να περάσουμε τη δική μας τη θέση – τη δική μου τη θέση, η οποία ήταν διαφορετική!

»Γι’ αυτό το λόγο δεν θελήσαμε να αλλάξουμε στην τρίτη φάση του προγράμματος. πράγματι, είναι αλήθεια.

»Πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές, ήταν ένα κομμάτι του συνολικού πακέτου και εκεί, δεν υπήρξε σωστή εφαρμογή.

»Θέλω να ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα συνεχίσει αυτά που έχουν ήδη ξεκινήσει και ότι θα εμβαθύνει περισσότερο, καθιστώντας την Ελλάδα ανταγωνιστικότερη.

»Εγώ χαίρομαι που υπάρχει ανάπτυξη στην Ελλάδα και χαίρομαι που ξεκινάνε πλέον περισσότερες τουριστικές αλλά και μεταποιητικές δραστηριότητες.

»Όσον αφορά τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή.

»Το αναγνωρίσαμε αυτό, όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα αλλά και σε σχέση με την Πορτογαλία.

»Τότε που εξετάσαμε τις επιπτώσεις του πολλαπλασιαστή στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

»Αναγνωρίσαμε ότι είχαμε υποτιμήσει τις επιπτώσεις από τον πολλαπλασιαστή και γι’ αυτό θελήσαμε να αναπροσαρμόσουμε τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν βάσει του προγράμματος.

»Δεν ήταν όμως ευθύνη μόνο ενός ή δυο οργανισμών – όλοι έφεραν κατά κάποιο τρόπο την ευθύνη.

»Και γι’ αυτό δεν έχει νόημα τώρα να αποδίδει κανείς υπαιτιότητες.

»Είναι βέβαια σημαντικό να το αναγνωρίζει κανείς, όταν κάτι δεν είναι σωστά σχεδιασμένο.

»Και νομίζω ότι εμείς, το κάναμε με απόλυτη σαφήνεια.

»Έχουμε ένα εσωτερικό μηχανισμό, ένα γραφείο που κάνει εσωτερικές αξιολογήσεις και εκεί έχει συζητηθεί επανειλημμένα το θέμα αυτό.

»Όσον αφορά τώρα, το θέμα της διαφάνειας.

»Εγώ είμαι υπέρ του να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια, που να είναι και συμβατή με την ανεξαρτησία του θεσμού.

»Όμως, θα πρέπει να είναι απόλυτα σαφές, ότι η συζήτηση που θα γίνει, αν τελικά οριστώ πρόεδρος της ΕΚΤ, πέντε φορές το χρόνο με την Επιτροπή και μια με την Ολομέλεια του ΕΚ, ότι όλα αυτά θα είναι επίσης ένα κομμάτι της διαφάνειας, υπέρ της οποίας τάσσομαι ανεπιφύλακτα».

Νωρίτερα, παρέμβαση για τα πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ακρόασής της στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ως μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε την πάγια θέση της για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά με προσοχή ενώ ανέφερε ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% στους οποίους η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πρέπει «να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή».

Ερωτηθείσα σχετικά με την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε: «Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε.

Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή».

Παράλληλα, η Λαγκάρντ χαιρέτισε την αναθεώρηση του ρόλου της ΕΚΤ στα προγράμματα σταθερότητας σημειώνοντας ότι πλέον η ΕΚΤ περιορίζει τον έλεγχό της στους τομείς που έχει αρμοδιότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: «Τρέμει» την προκαταρκτική και λέει όχι – Δικαιολογίες για τα Τέμπη

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Καραμανλή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη

ΚΚΕ για παραιτήσεις Παπασταύρου-Μπρατάκου: «Παζάρια της κυβέρνησης με τα μεγάλα αστικά συμφέροντα»

Βελόπουλος για αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...